Ahlén möter nyförvärven – Jakob Kindberg: ”Hoppas Ricardo känner sig jagad”

1 mars, 2022 | Nyhet

Beslutet var taget.
Det var tack, men nej tack, till ett topplag i ettan.
Jakob Kindberg hade bestämt sig för tryggheten och helheten hemma i Örebro: jobb, sambo och en förening där han trivdes.
Då kom samtalet.
– Först trodde jag det var någon som skämtade med mig, men insåg rätt snabbt att det faktiskt var Jörgen Petersson i telefonen och han sa att vi har ett avtal vi vill skicka för dig att gå igenom.
Utan förvarning till en konkret förfrågan och ett allsvenskt kontrakt att ta ställning till.
Jakob Kindberg medger att det var lite suddigt där ett tag.
Det var trots allt en dröm han jagat, länge, men som bleknat något med tiden. Han var ju trots allt på väg mot 28 år, fast i fotbollen runt Örebro, aldrig intressant för allsvenska ÖSK.
– Sen gick det fort. Jag stämde av med min sambo, hon sa åk, ta chansen.
Kindberg var väldigt nära att skriva på en förlängning med Syrianska. Fönstret mellan beslut och att skriva nytt med Syrianska handlade egentligen om en natts sömn, så Kalmar FF:s tajming är nästan lite för bra för att vara sann.
Då hade Jakob Kindberg redan funderat klart över erbjudandet från topplaget i ettan och att steget inte var tillräckligt intressant för att flytta, lämna tryggheten.
– Jag har ofta fått höra att jag varit för bra för nivån i ettan, men jag landade i känslan att göra mitt bästa där jag är och blir det då ettan så får det vara så. Det fick bli min allsvenska…
Han trodde på Syrianska, trivdes förträffligt efter sin första säsong i föreningen, fick förtroende, spelade frekvent, kände för att vara med på resan att etablera dem som tvåa i Örebro. Efter fem års studier till gymnasielärare och fast jobb i Kumla, sambo och familj i stan hade allt fallit på plats.
– Jag fick tänka om, haha.
Var det jobbigt att berätta det för folket i Syrianska?
– Det är fantastiska människor i föreningen. De förstod mig, stöttade. Ren kärlek, faktiskt.
Ibland pratar man om spelare som tar den långa vägen, en lite annorlunda väg, inte den som blivit allt vanligare – akademiresan – för att snirkla sig fram till en plats i eliten.
Jakob Kindberg är ett väldigt tydligt exempel på det första.
Han har faktiskt spelat seniorfotboll i division åtta, sju, sex, fem, fyra, tre, två och ett, vilket han med stor sannolikhet är rätt ensam om fotbolls-Sverige. Framför allt om det dessutom blir allsvenska minuter i Kalmar FF.
Berätta om den resan?
– Min moderförening Sturehov valde en annorlunda väg när jag var i 15-årsåldern. Vi var väldigt många unga som kom upp ungefär samtidigt och det fanns mängder av lag i Örebro med samma förutsättningar. Istället för att köra flera pojklag fick vi spela seniorfotboll.
Divison åtta till och med trean bockade Kindberg av i moderklubben.
Nästa steg – IFK Kumla – och serieseger i trean första året och två år i tvåan innan Karlslund erbjöd divison ett-spel. Där blev han kvar i tre säsongen innan det blev ett steg i sidled till Örebro Syrianska.
– Det går att gå olika vägar, ta lagom steg. För mig har det varit bra.
Men den progressiva resan kunde ha slutat tidigt.
– Jag kom med i distriktslaget, blev uttagen till juniorlandslagsläger. Då kom Karlslund in bilden och ville satsa på mig. Det fungerade inte fullt ut av olika skäl och jag var tillbaka i Sturehov efter ett halvår och blev stämplad som ”slut”, en som inte var beredd att satsa, trots att jag bara klivit tillbaka till en miljö där jag trivdes jättebra och fick utvecklas med seniorspel.
Hur tog du det?
– Det var ganska hårt för en 16-åring, men jag behövde något annat då. Det är inget beslut jag ångrat. Hade jag varit på den här nivån tidigare i karriären om jag valt det steget? Jag tror inte det. Det hade kanske lett mig till en plats där jag inte fortsatt med fotbollen.
Nu är Jakob Kindberg beredd på nästa steg och att försöka maxa sin kapacitet i Småland.
Har inte Örebro SK varit intresserat?
– Nej, aldrig. Jag vet inte ens om de känner till mitt namn. ÖSK har ändå fått fram bra lokala målvakter i Jacob Rinne och Oscar Jansson, men också missat Ismael Diawara som gick från Rynninge till Degerfors och som nu är i Malmö FF.
Det blev Kalmar FF istället, ett kontrakt på två år och en helt ny situation.
Kindberg har varit uttalad etta, spelat frekvent under många år. Nu ska han konkurrera med Ricardo Friedrich som spelat på hög nivå i många säsonger.
Hur tänkte du där?
– Jag fick klart för mig vad som gällde, att Kalmar värvat en meriterad målvakt i Ricardo. I allsvenskan förväntar man sig inget annat. Den du konkurrerar med ska vara riktigt bra. Jag såg en möjlighet att maxa min potential. Den hjälpen kommer jag att få här med Donald (Arvidsson, målvaktstränare), resten av tränarstaben och nivån på träningarna.
Kindberg känner ingen stress, medger att det finns en liten uppförsbacke med tanke på bakgrunden och träningsnivån. Han tar gärna den utmaningen.
– Ricardo och jag har byggt en bra relation, känner respekt för varandra och jag hoppas han känner sig jagad, haha.
Märker du någon skillnad här mot tidigare i karriären?
– Oj, noggrannheten, resurserna, faciliteterna, hur man säkerställer utvecklingen. Det går inte att jämföra. Det här är första gången jag har tillgång till en målvaktstränare på heltid.
Vad behöver du förbättra?
– Explosiviteten, spänsten, kanske omvandla något kilo till muskler, egentligen alla delar i spelat. Riktigt färdig blir du väl aldrig.
Egenskaper som fungerar nu?
– Spelet med fötterna, spelförståelsen, positionsspelet, även om allt går väldigt mycket fortare här.
Teorin då, kul?
– Inga problem. Jag har ju stått längst fram som lärare ett tag och det är faktiskt skönt att få sätta sig i skolbänken igen.
På tal om skolan. Dina gamla elever skickade ett ganska skönt brev när det blev klart med Kalmar FF. De kräver att du ska behandlas rättvist, annars…och att du var deras favoritlärare – snäll, rolig, rättvis och mycket mer…plus några tuffa adjektiv.
– Ja, de är för härliga, fantastiska. Det är väl dem jag saknar mest – elevrelationerna, få jobba med dem som personer, se dem växa som människor.
Till sist, din ambitionsnivå i Kalmar FF?
– Målsättningen är att slå sig in, bli konkurrenskraftig, så Ricardo får svettas lite. Det är kanske fel att säga att det är en bonus att få vara här. Men jag var faktiskt bara några timmar från att förlänga med min gamla klubb och då hade kanske inte den här möjligheten uppstått. Det är förmodligen därför jag är så lycklig att få vara här.

FAKTA
Namn: Jakob Kindberg.
Född: 7 februari 1994.
Position: Målvakt.
Klubbar i karriären: Sturehov – 2014, IFK Kumla 2015-2017, Karlslund 2018-2020, Örebro Syrianska 2021.
Familj: Flickvän Caisa, mor, far, två bröder.
Smeknamn: Jagge. ”Att bli Jakob igen här i Kalmar är lite annorlunda. Namnet kommer från Jaromir Jagr. Min bästa kompis pappa kallade mig Jagge efter honom när vi var yngre och spelade ishockey.”

Annons