Välkommen till Kalmar FF, Simon Skrabb!

26 januari, 2022 | Nyhet

Simon Skrabb har skrivit på ett avtal med Kalmar FF inför säsongen 2022. 

Jörgen Petersson, Sportchef
– Vi fortsätter i vår ambition att tillföra truppen spelare med egenskaper vi tror ytterligare kan utveckla vårt spel och vårt lag vidare. I Simon Skrabb får vi en spelare med bra speluppfattning, en spelare som är väldigt duktig i kombinationsspelet, och som kan spela i alla offensiva roller. Vi ser honom främst som en spelare som utgår från höger sida men som även kan användas centralt. Hans individuella skicklighet kombinerat med att han är taktiskt flexibel vad gäller roll, gör att det känns väldigt bra att vi lyckats knyta Simon till Kalmar FF för de kommande tre åren. Han har under dagen idag slutfört tester inför avtalsskrivningen och de har varit utan anmärkning. Eftersom familjen väntar tillökning i dagarna är det lite oklart exakt vilken dag han ansluter.

Ahlén intervjuar Kalmar FF:s nyförvärv Simon Skrabb

I går, tisdag, blev Jonathan Ring officiellt klar för sydkoreanska Jeju United.
Ett dygn senare presenterar Kalmar FF ersättaren – finländske landslagsspelaren Simon Skrabb.
Något föreningen kanske ska tacka Graham Potter för.
Mer om det senare.
Att Kalmar FF kan rekrytera en spelare av Skrabbs kaliber går att koka ner till några detaljer:
• Simon Skrabb är kontraktslös.
• Han valde en trygg helhetslösning före äventyr och pengar.
• Den attraktiva fotbollen.
Simon Skrabb är hemma i ett vintrigt Jakobstad. Väntar på att bli förälder för första gången och är samtidigt extremt sugen på att spela en fotbollsmatch igen, komma till Kalmar och kickstarta sin karriär efter en tung period med covid, knäskada och begränsad speltid i Italien.
27-åringen (fyllde i januari) lämnade Serie B-klubben Brescia i slutet på oktober förra året sedan parterna var överens om att gå skilda vägar. Han har tränat med moderklubben Jaro FC i november, december och januari och samtidigt letat ny klubb.
Han hittade en förening.
Skrabb har tidigare tillbringat sex fotbollsår i Sverige – på lån i Åtvidaberg och Gefle och tre säsonger i Norrköping. Cv:et är starkt: 145 allsvenska matcher, 61 i Finlands högsta liga, Serie A- och B-matcher, 17 a-landskamper för Finland.
Så varför Kalmar FF?
– Sättet de har bemött mig på. Respekten för att jag har familj och deras välvilja och tillmötesgående när det gäller de bitarna. Det var mycket tilltalande. Den andra delen, det fotbollsmässig, så kollade jag en hel del Kalmar FF-matcher under förra säsongen och fastnade rätt hårt för hur de spelar fotboll. Det var verkligen imponerade.
Det är här Graham Potter kommer in i bilden.
– Tidigare så tyckte jag den mest intressanta fotbollen som spelades i Sverige var Östersund med Graham Potter. Han satt faktiskt i vårt kök och snackade fotboll, ville ha mig till ÖKF, men då tackade jag nej. Då lovade jag mig själv en sak, om en liknande chans skulle dyka upp igen då skulle jag ta det…Nu är tanken att göra en fin resa med Kalmar istället.
Alternativ har funnits. I Sverige och i ”väldigt många andra länder.”
– Att dra långt söderut eller österut var inget alternativ. Helheten med tanke på familj och barn var vägledande.
Sugen på fotboll igen?
– Det kan man lugnt säga.
När spelade du din senaste match?
– Dagen innan min knäskada i mars 2021. Så du förstår att jag är spelsugen. Det har varit en lång träningsperiod sedan juni förra året då jag var helt frisk.
Skrabb har varit på hemmaplan i Österbotten, tränat, hållit sig frisk och i så fin form att det skulle gå att hoppa in och leverera i en ny klubb direkt.
Tanken var naturligtvis att fortsätta karriären i Brescia. Skrabb var på plats inför säsongen 2021-2022, beredd att spela till sig en plats. Men i kaos-klubben från Lombardiet i norra Italien (sex tränare och fyra sportchefer på två år) hade Milanikonen Filippo Pippo Inzaghi installerats som ny tränare, och med honom 15 nya spelare.
– Han hade plockat spelare från hela Italien kändes det som och då var vi ett gäng som fick flytta på oss och på så sätt hamna längre ner i hackordningen. Även om man inte är den där supertalangen längre så är jag inte lastgammal heller och då gäller det att värdera sina år.
Parterna kom överens om att bryta avtalet som sträckte sig över säsongen 2022-2023. Framtiden fanns på annat håll. Han har kallat tiden i Italien för himmel och helvete. Initialt spelade Skrabb Serie A-fotboll. Sprang ut på San Siro mot Zlatans Milan, mötte Juventus och Napoli i tur och ordning. Han delade omklädningsrum med Mario Balotelli och Sandro Tonali, kände att han hanterade nivån. Fick speltid när Sverigebekantingen Pep Clotet dök upp som tränare i februari 2021.
Sedan kom skadan. En ”Marcus Danielsson-tackling” på träning kunde ha slutat riktigt illa.
Hur allvarlig var den?
– Inte så allvarlig, men det tar sin tid och du chansar ogärna för att slippa dra sönder det igen. Det tog 2,5-3 månader att få det fullt återställt. Sen har det inte krånglat en enda gång, peppar, peppar…jag känner mig fullt frisk och redo.
Din fysiska form?
– Bra. Jag har kört fotboll hela tiden. Det tekniska och tajmingen sitter. Det som fattas är väl matchtempo.
Är det skillnad på den Simon Skrabb vi såg i Norrköping och den som kommer till Kalmar?
– Jag har alltid varit en hårt arbetande offensiv spelare, men kroppen har kanske inte svarat fullt ut. I Italien hittade man problemet med rörligheten, vilket gjort mig till en smidigare spelare med ett lättare steg. Även om jag fortfarande sliter lika hårt får jag ut fler meter. Med tanke på kvaliteten har jag också fått utveckla teknik, tajming och blicken. På flera plan är jag en mycket bättre spelare i dag.
Har ni hunnit prata framtid och eventuell roll?
– Ja, det har vi, men jag vet inte hur mycket Rydström vill att jag ska snacka om det. Ring har ju lämnat och det är väl där jag kommer in.
Något som passar dig?
– Den kommer att vara väldigt bra för mig, att få komma in i mellanytorna och använda min vänsterfot. Som hand i handsken.
Skrabb har redan identifierat eventuella ”lekkamrater”. Oliver Berg är en. Lindahl som ny högerback är också noterad.
– Han får komma på utsidan, sen får vi se om han får bollen (skratt).
Så här säger Henrik Rydström om sitt senaste nyförvärv:
– I grunden en rakt-av-värvning även om det finns gemensamma drag så är det en annan spelare än Ring. Vi får titta på synergieffekter, samarbeten, så att helheten blir så bra som möjligt.
– Rent krasst hade han aldrig varit här om han inte blivit skadad. Det är i sammanhanget lite för många bra bitar för att missa den här möjligheten. Swärdh har dessutom lämnat bra referenser.
En återkomst till landslaget är också ett delmål med nystarten på östkusten. Det har gått två år, faktiskt sedan flytten till Italien, sedan han representerade sitt land.
– Det var covid, lockdown, en skada, riktigt taskig tajming med tanke på EM. Jag spelade kvalet, var med på varje samling, men missade slutprodukten. Klart det var surt. Fungerar det i Kalmar och jag får igång poängproduktionen så är målet att ta mig tillbaka. Det kommer fler mästerskap.
Efter Åtvidaberg (där han hade Peter Swärdh som tränare 2014), Gefle och Norrköping är det åter fullt fokus på allsvenskan.
Har du fortfarande koll?
– Absolut, främst fjolåret. Det var oväntat jämnt. Kalmar var ju med högg på topplatserna.
Går det att upprepa?
– Man ska inte underskatta att stora delar av truppen är kvar och får jobba ett andra år med Rydströms principer, det som också gör det lättare för nya spelare att hitta in i systemet.
Boendet i Kalmar är klart. Simon Skrabb tränar på med FC Jaro och väntar nervöst på att bli pappa för första gången innan det blir flytt.
– Sedan räknar jag med att Rydström skickar klipp och information om taktiska detaljer. Han har hintat om det…
Det blir mycket teori…
– Jag har förstått det. Det är inget problem när det spelas en fotboll som man gillar.

FAKTA
Namn: Simon Skrabb.
Född: 19 januari 1995 i Jakobstad, Finland.
Position: Anfallare/mittfältare.
Längd/vikt: 174/75.
Klubbar i karriären: FC Jaro – 2016, Åtvidaberg (lån) 2014-2015, Gefle IF (lån) 2016, IFK Norrköping 2017-2019, Brescia, 2020-2021.
Landskamper: Finland A (17), U21 (14).
Familj: Sambo (förlovad) väntar första barnet i dagarna, hund.
Kuriosa: Belönades med Årets mål på Fotbollsgalan 2015.

Annons