Ahlén sätter betyg på lagdelarna – del 2

20 januari, 2022 | Nyhet

Kalmar FF släppte in tio färre mål än säsongen innan.
En omedelbar effekt av riktningsförändringen med större bollinnehav, framåtlutat spel och med det bättre kontroll över matchbilder.
Då ska vi ändå veta att försvarsspelet inte var tillräckligt fininställt 2021.
KFF släppte in tre eller fler mål i sex matcher.
Det bör bli bättre och då handlar det om en helhet, hur man försvarar sig över hela planen.
I stort tycker jag att det var övre-halvan-bra om vi bryter ner det på lagdelsnivå. Framförallt efter systembytet, från 3-4-3 till 4-3-3.
Lars Saetra och Rasmus Sjöstedt satte nivån, plus att Piotr Johansson och Sebastian Ring blev effektivare med ett lägre utgångsläge.

FÖRSVARSSPELARE
Betyg: 3
In: Axel Lindahl, Davíd Kristján Ólafsson, Elias Olsson.
Ut: Piotr Johansson, Sebastian Ring, Douglas Bergqvist, Emin Nouri, Henrik Löfkvist.
Övriga: Lars Saetra, Rasmus Sjöstedt, Johan Stenmark, Lukas Rhöse, Olle Lindh.
Kommentar: Fem ut, tre in. Kris? Löfkvist startade startade två matcher, Nouri en. Så egentligen handlar det om ett nollsummespel numerärt. Frågan är hur det slår på kvaliteten?
Fidan Aliti lämnade för FC Zürich under säsongen 2020. Viktor Elm tvingades sluta samma år efter en fantastisk karriär, 36 år gammal. Douglas Bergqvist kom in för att täta hålet efter Aliti på sensommaren, men Rydström behövde bygga nytt centralt i backlinjen och hade initialt lite ambivalens vad som skulle passa bäst.
Under våren (träningsmatcher och cupspel) såg vi 4-3-3, 3-4-3, 4-2-3-1, det som till slut landade i ett 3-4-3 i premiären mot Östersund med Bergqvist och nyförvärven Rasmus Sjöstedt och Lars Saetra som mittbackskombo.
Sverige har kanske världens längsta försäsong, men Saetra hade en träning bakom sig innan premiären och Sjöstedt var primärt tänkt som defensiv mittfältare (”sexa”).
Efter tolv omgångar valde Rydström att gå ner på en fyrbackslinje med Piotr Johansson, Saetra, Sjöstedt och Sebastian Ring – och så såg det ut med några få avsteg resten av säsongen.
Saetra och Sjöstedt imponerade. Mot den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att Bergqvist väljer att lämna. Med bara två centrala mittbackar fanns väl inte utrymmet, men Ukraina? Det känns väl inte som den mest optimala destinationen just nu.
I år ska det istället renoveras på båda kanterna. Kalmar FF har agerat snabbt efter Johansson och Rings uttåg.
Vladimir Rodic och Felix Hörberg har förekommit i spekulationerna.
Lindahl med två år kvar på kontraktet med norska mästarna Bodö/Glimt fanns inte med initialt på den ”korta” listan men blev ”het” när norrmännen var beredda att släppa honom utan kostnad.
Västgöten fick sitt elitgenombrott i Degerfors 2019-2020 som wingback och kommer till Kalmar med ungefär samma förutsättningar som Piotr Johansson gjorde 2019.
För- och nackdelar med förändringen?
Johansson utvecklade snabbt defensiva kvaliteter och har använts som ytterback, wingback och central mittback. Där har Lindahl en resa att göra.
Offensivt väger det över till nyförvärvet.
Lindahl är snabbare, bättre på att utmana, driva förbi, slå sin motståndare; han är inte lika ängslig som Piotr Johansson som hade svårt att växa med uppgiften, det som i mina ögon påverkade den offensiva slutprodukten.
På andra sidan kommer profilen att skilja sig en del.
Från Rings bekymmerslösa risktagande och inverterade roll till en mer direkt islänning (Ólafsson) som med stor sannolikhet kommer att operera mer på utsida än insida för att utnyttja sin fart och fina fot.
Jag gillade Ring. Ja, det fanns brister (risker), samtidigt fick Rydström ut väldigt mycket annat ur den skräddarsydda rollen som inte var helt lätt att hantera för motståndarna.
Trean i betyg är en kvalificerad gissning då det i januari är svårt att förutse utfallet när nya spelare ska bygga nya samarbeten.
KFF fick i sista stund förra året (Saetra gjorde en träning innan premiären mot Östersund) stärka upp centralt i backlinjen av två skäl: tanken från början var att ställa upp med tre centrala mittbackar, men också för skadesituationen med Henrik Löfkvist och Johan Stenmark.
Rydström har sagt att man vill avvakta cupspelet för att se vad som behöver åtgärdas för att helheten ska bli så bra som möjligt.
Sjöstedt hade skadeproblem i slutfasen förra året. Saetra har en rygg som inte är helt hundra. Stenmark har gjort ett mindre ingrepp i knät (tränar) och på kanterna är det just nu Rhöse och Olle Lindh som är backup.
Elias Olsson är visserligen tillbaka och det finns flexibilitet i Stenmark och Ólafsson, men att gå in i säsongen med dessa frågetecken och den numerären känns lite skakigt. Här måste nog Kalmar FF agera.

BETYGSSKALA
1: Håller inte
2: Godkänt, inte mer
3: Bra allsvensk nivå
4: Garanterad övre-halvan-leverans
5: Allsvensk toppklass

Del 3 – mittfältare – lördag

Texten är skriven av Peter Ahlén som följer Kalmar FF på nära håll och delar med sig av sina texter här på kalmarff.se. Notera att texten är en personlig betraktelse och åsikterna som uttrycks är hans egna.

Annons