Ahlén sätter betyg på lagdelarna – del 3

22 januari, 2022 | Nyhet

Maskinrummet. Navet. Hjärtat. Centralen.
Kärt barn har många namn.
Mittfältet var Kalmar FF:s viktigaste lagdel under 2021 – och bästa, och väldigt nära allsvensk toppklass.
Med helt andra uppgifter än året innan, växlade både Calle Gustafsson och Romario upp och kombinerade fint med Oliver Berg alldeles oavsett vilken roll han hade centralt.
I år finns dessutom ett par extra pjäser att använda vid behov.
Därav det fortsatt höga betyget.

MITTFÄLTARE
Betyg: 4+
In: -.
Ut: -.
Övriga: Carl Gustafsson, Oliver Berg, Romario, Erik Israelsson, Victor Backman, Isak Vidjeskog.
Kommentar: Här skulle det gå att argumentera för att placera ett av nyförvärven – Nahom Netabay – vilket också var tanken från början. Men det var innan Jonathan Ring bestämde sig för att lämna, så just nu är Sirius-förvärvet tänkt i en Ring-roll till höger i anfallet.
När Rydström bestämde sig för att byta system, 3-4-3 till 4-3-3, i omgång tolv föll bitarna på plats. Oliver Berg som imponerat som falsk nia fick ta ett steg ner till en mer traditionell nummer tio-roll, och bildade en homogen trio med Calle Gustafsson (som fick sitt stora genombrott) och den evigt unge Romario.
Berg blev ännu bättre, mer effektiv, väldigt mycket svårare att hantera och landade på väldigt fina tolv mål och fem assist som givet nav på mitten. Med Berg som tia fick Kalmar FF ytterligare en offensivt inriktad spelare centralt och kunde i förlängningen jobba med en mer djupledsgående nia som Isak Jansson eller Filip Sachpekidis.
Gustafsson och Romario löpte extremt mycket och lyckades kombinera ansvaret med att skydda backlinjen med tryggt bollbyggande – och de var också på plats – vecka ut, vecka in.
Det här var en lagdel som fungerade, som alltid kom till spel.
Berg deltog i alla matcher – spelade 90 minuter i 27 av dem.
Calle Gustafsson och Romario missade varsin match.
Deras arbetsmoral imponerade.
Djurgårdens trea centralt – Magnus Eriksson, Rasmus Schüller och Hampus Finndell – var seriens bästa med allsvenskans mest värdefulla spelare (Eriksson), den finländska bläckfisken (Schüller), men också det överraskande komplementet Finndell.
Kalmars trea glider in på en fin andraplats. Bättre än Elfsborgs kombo med André Römer, Fredrik Holst och Simon Olsson som var mer defensivt inriktat.
Malmö FF? Individuellt fanns ett gäng skickliga centrala mittfältare, men det fanns aldrig någon homogen trea över tid.
Fyraplus-betyget ligger kvar, men det är avhängigt på några detaljer:
• Romario fyller 37 i augusti. Även om det inte ser ut så nu kan han behöva vila ibland, det som inte var så enkelt förra säsongen.
• Calle Gustafsson och Oliver Berg går in i sina sista kontraktsår. Kalmar FF vill naturligtvis förlänga innan Bosman knackar på. Hur tänker Calle och Oliver och hur agerar KFF?
• Erik Israelsson kom tillbaka till de tio sista omgångarna. Startade en match (Varberg hemma), plus sju inhopp. Är med nu och blir ett värdefullt tillskott med sin kompetens och rutin. Vi fick lite Erik I-vibbar när han reducerade till 4-3 mot Hammarby i den sista omgången. Att komma inlöpande i en andra våg i boxen har varit hans spetskompetens. Går den att återuppliva?
• Skulle Jörgen Petersson dessutom hitta en J Ring-ersättare blir Netabay en riktigt fin plusvariant.

BETYGSSKALA
1: Håller inte
2: Godkänt, inte mer
3: Bra allsvensk nivå
4: Garanterad övre-halvan-leverans
5: Allsvensk toppklass

Del 4 – anfallare – söndag

Texten är skriven av Peter Ahlén som följer Kalmar FF på nära håll och delar med sig av sina texter här på kalmarff.se. Notera att texten är en personlig betraktelse och åsikterna som uttrycks är hans egna.

Annons