Ahlén sätter betyg på lagdelarna – del 4

23 januari, 2022 | Nyhet

Precis som på försvarssidan har det varit stor omsättning offensivt i truppen.
Tunga poängtapp i Jonathan Ring och Nils Fröling. Spännande nyförvärv i Nahom Netabay och Kevin Jensen.
Tung allsvensk erfarenhet mot utvecklingsmöjligheter.
Henrik Rydström kommer att jobba vidare med i grunden samma principer. Det kanske kommer att krävas en liten finjustering kopplat till individkvaliteter.
Alldeles oavsett blir det spännande.

ANFALLARE
Betyg: 3
In: Kevin Jensen, Nahom Girmai Netabay, Johan Arvidsson, Edvin Crona.
Ut: Nils Fröling, Jonathan Ring.
Övriga: Isak Jansson, Filip Sachpekidis, Noah Shamoun.
Kommentar: Jonathan Ring och Nils Fröling lämnar ett poängmässigt stort hål efter sig: tolv mål och totalt 25 poäng. För ett år sedan hade jag varit direkt orolig. Nu, med en tydlig idé, filosofi och metodik, finns det anledning att hoppas på att det också var anledningen till framgången – och då handlar det om fler spelare – att det blev ett så bra utfall offensivt.
Nej, Nahom Netabay är ingen Jonathan Ring. Vem är det för övrigt? Exakt den spelartypen är extremt svår att hitta. Ring och Oliver Berg byggde ett samarbete, smått unikt faktiskt, med tanke på nivån, och just den detaljen blir naturligtvis svår att upprepa.
Kalmar FF gick in i säsongen med Ring, Berg och Isak Magnusson (!) som offensiv trea i de två första matcherna (Östersund och Degerfors). Lindås-produkten fasades ut och lämnade tidigt för Öster för att få speltid. Talangen Alex Mortensen försvann på lån till Groningen. Det blev tidigt klart att det var Fröling och Isak Jansson som initialt fajtades om den tredje platsen, den längst ut till vänster.
Bollinnehavet var monumentalt i inledningen, men slutprodukten saknade spets. Sex mål på de första sju matcherna vittnar om just det.
Det skulle bli bättre.
KFF avslutade säsongen med att göra 14 mål på lika många (sju) matcher.
Miljö och metodik betalade sig över tid.
Utöver Ring och Fröling landade Jansson på tio poäng (6+4). Filip Sachpekidis användes mer frekvent i slutet, men har fortfarande problem med produktionen trots tunga arbetspass. Bara två assistpoäng.
Även om det var ett steg i rätt riktning – elva mål bättre än 2020 – så var de facto KFF det lag på övre halvan som gjorde minst mål – 41.
Med andra ord finns en dubbel utmaning framåt.
Öka produktionen och fasa in nya spelare som får möjlighet att växa i miljön.
Som det ser ut nu är Netabay och Kevin Jensen direkta ersättare till Ring och Fröling.
Deras statistiska bagage från 2021 ser ut så här:
Netabay 3+2 i Sirius.
Jensen 6+5 i Landskrona.
Rydström vet naturligtvis vad han får i Netabay, vilka möjligheter till utveckling som finns. Jensen – hett eftertraktad – har som jag ser det en lite bredare repertoar än Fröling, men det är ett steg som ska tas. Däremot ser jag redan nu hur man tänkt helhet till vänster med förvärvet av Davíd Kristján Ólafsson som föredrar att komma mer utvändigt än Sebbe Ring.
Netabay kan spela i stort sett alla positioner från mittfält och framåt och jag tror det blir nödvändigt att rekrytera en mer tydlig ersättare till storebror Ring. Framför allt om målsättningen med fler frekvent använda spelare ska öka från 13-14 till 16.
Här finns onekligen en del frågetecken att räta ut.
Den något återhållsamma trean i betyg kan bli högre om det blir träff i rekryteringen.
Det ska dessutom bli intressant och se vilka steg Isak Jansson tar efter sin struliga fjolårssäsong där han ändå lyckades prestera på den nivå han gjorde.
Noah Shamoun fick överraskande mycket speltid med tanke på bakgrunden i divison 1 och ålder. Sju starter och 13 inhopp, totalt 666 minuter. 19-åringen från Jönköping har byggt fysik och har alla möjligheter att blomma i år.

BETYGSSKALA
1: Håller inte
2: Godkänt, inte mer
3: Bra allsvensk nivå
4: Garanterad övre-halvan-leverans
5: Allsvensk toppklass

Texten är skriven av Peter Ahlén som följer Kalmar FF på nära håll och delar med sig av sina texter här på kalmarff.se. Notera att texten är en personlig betraktelse och åsikterna som uttrycks är hans egna.

Annons