Ahlén tippar allsvenskan – del 1

28 mars, 2022 | Nyhet

Texten är skriven av Peter Ahlén. Under året kommer han följa Kalmar FF i Allsvenskan på nära håll och dela med sig av sina texter här på kalmarff.se. Notera att texten är en personlig betraktelse och åsikterna som uttrycks är hans egna.

Under några år har det pratats om en tydlig skiktning i allsvenskan. Åtta lag med större och kraftfulla ekonomiska muskler skulle springa i från.
I den kategorin sorterades Malmö, AIK, Djurgården, Elfsborg, Hammarby, Norrköping, Göteborg och Häcken in.
Nu är det inte riktigt så enkelt.
Mjällby susade in på en femteplats som nykomlingar 2020.
Kalmar FF genomförde en riktningsförändring och landade på en fin sjätteplats ifjol.
Än går det inte att dra ett likhetstecken mellan ekonomi och allsvensk tabellplacering.
Det är nog därför vi älskar allsvenskan och gör den så oerhört svår att tippa.
Här är ett av många bidrag.

16) GIF SUNDSVALL
Viktiga spelare in: Oscar Linnér, mv, Arminia Bielefeld, Saku Ylätupa, m/f, AIK, Rasmus Lindkvist, b/m, HamKam.
Tunga tapp: David Myrestam, b, slutar, Linus Hallenius, f, långtidsskadad.
Kommentar: Giffarnas strategi med att försöka bli hela Norrlands lag är sympatisk och strategiskt viktig. Upptagningsområdet är ju enormt och med Östersund just nu på dekis är det rätt väg att gå. Men det är på sikt.
I år handlar det bara om att försöka överleva vilket ter sig rätt svårt med tanke på förutsättningarna. Sportchefen Urban Hagblom har sällan eller aldrig någon större plånbok att bygga trupp med och det handlar om att försöka få ut så mycket som möjligt av varje enskild investering.
Visst, Linnér i mål, Lindkvists erfarenhet, men kan Ylätupa få ut det han aldrig fick i AIK och kommer nye Ronaldo Damus kunna fylla det avgrundsdjupa hålet efter skyttekungen, kaptenen och den stora ledarfiguren Linus Hallenius?
Försäsongen pekar inte i någon annan riktning än en snabb återkomst till Superettan.
Tyvärr så slår Norrlandsfönstret igen på nytt.

15) DEGERFORS IF
Viktiga spelare in: Alfie Whiteman, mv, Tottenham, Dijan Vukojevic, f, Norrby, Diego Campos, m/f, FK Jerv.
Tunga tapp: Victor Edvardsen, f, Djurgården, Oliver Ekroth, b, Vikingur Reykjavik, Axel Lindahl, b, Kalmar FF.
Kommentar: Egentligen har jag identifierat fem lag till bottenstriden. Den inbördes ordningen är väldigt svår att fastställa. Nu fick det bli Degerfors under strecket. Egentligen av ett enda skäl – Victor Edvardsen.
14 mål ska på något sätt ersättas.
Svaret alla inblandade hoppas på, från sportchefen Patrik Werner, via Bosna-profilen Nedzad Omerbasic till Ola Toivonens farsa Yrjö, är att Dijan Vukojevic ska transformera sina 15 Superettanmål i Norrby till en hygglig utdelning i allsvenskan.
Problemen stannar inte där.
Kaptenen Ekroth har lämnat och hamnade på – Island (!).
Ett redan rätt sårigt försvarsspel kommer inte att läka per automatik med gamle Östersund-mittbacken Mukiibi som ersättare.
Whiteman, Adam Carlén, Sebastian Ohlsson och Christos Gravius är kvar. Det kan rädda Degen från direkt nedflyttning.

14) IFK VÄRNAMO
Viktiga spelare in: Marcus Antonsson, f, Malmö FF, Hampus Näsström, b, Sylvia, Netinho, b/m, Gremio.
Tunga tapp: Oscar Uddenäs, m/f, Häcken, Hugo Andersson, b, Malmö FF.
Kommentar: En ren chansning att placera nykomlingen på kvalplats med tanke på bakgrund och nuläge. Nykomlingar i Superettan 2021 – och seriesegrare. Demonen Jonas Thern är kvar i en titellös roll bakom nye huvudtränaren Kim Hellberg. Vi kommer inte att få se en kopia av Kalmar FF, men inte långt ifrån. Det finns en ambition att pressa högt och intensivt med ett vältränat lag. Thern, precis som Henrik Rydström, tycker att det går att träna mycket hårdare i svensk fotboll.
Frågan är om materialet räcker för att kunna bedriva samma framgångsrika filosofi i allsvenskan som Kalmar lyckats med.
Bristen på allsvensk rutin är påtaglig, så här måste något annat till.
Helgens träningsmatch på Ekerum mot KFF var ingen rättvis indikator på kvalitet efter ett miniläger och 72 byten för att lufta så många som möjligt i truppen.
Värnamo är bättre än så.
Marcus Antonsson (osynlig på Öland) kommer att behöva göra målen, om nu inte Värnamos rekrytering är Jocke Persson-kompatibel och Haris Avdiu (Angered) och Samuel Kalu (Räppe) är fynd som klarar att hantera en uppgradering på tre steg.

13) HELSINGBORGS IF
Viktiga spelare in: Taha Ali, f, Örebro SK, Lucas Lingman, m, HJK Helsingfors, Albert Ejupi, m, Varberg.
Tunga tapp: Brandur Hendriksson, m, långtidsskadad.
Kommentar: Ett renodlat omställningslag förra säsongen i Superettan. Mycket inläggsspel mot en sylvass Anthony van den Hurk. Det är nog nödvändigt att addera något mer för att kunna, definitivt i vissa matcher, kontrollera och dominera.
Tung skada på Hendriksson (missar hela säsongen), som varit det centrala navet i flera säsonger, vilket gör att nye Lingman får ta ett ännu större ansvar.
Fart kommer att finnas på kanterna. Taha Ali imponerade stort under hösten i Västerås SK. Blixtrande snabb, svår att komma åt, skicklig med boll. Så se upp. Wilhelm Loeper, kantsensationen till höger ifjol, är fotskadad med prognos nån gång i maj. Med honom, Hurken och Ali har Mjölkkossan (extremt gammal referens) från Sundets Pärla en offensiv trio som kan bli rätt jobbig för många lag.
Däremot ser det inte lika stabilt och intressant ut defensivt.
Viljourmur Davidsen, rutinerad färöisk landslagsman, höjer kvaliteten till vänster i backlinjen. Men är Charlie Weberg och Ali Suljic ett mittbackspar att lita på i allsvenskan om nu inte Jörgen Lennartsson väljer att satsa på Elias Olssons mittbackspartner i blågult, Casper Widell från start.
HIF är svårbedömt och tog den allsvenska platsen på bekostnad av ett allt för riskminimerat Halmstad i kvalet.
HIF hade behövt deras kollektiva försvarsspel.

12) MJÄLLBY AIF
Viktiga spelare in: Rasmus Wiedesheim-Paul, f, Rosenborg, Noah Eile, b, Malmö FF, Adam Ståhl, m, Sirius.
Tunga tapp: Kadir Hodzic, b, Häcken, Carljohan Eriksson, mv, Dundee United, Max Watson, b, NK Maribor, Joel Nilsson, m, Hammarby, Elias Andersson, m, Djurgården.
Kommentar: Ny spännande tränare i Andreas Brännström som nu får testa sig själv i allsvenskan för första gången. Brännströms filosofi ligger i linje med det spelarna önskade sig efter den sensationella femteplatsen som nykomling 2020 när man önskade (krävde) att få något annat än Marcus Lantz fotboll.
Den historien är välkänd och Brännström har varit tydlig med att han inte kommer att våldföra sig på Mjällbys DNA. Om nu Brännström tvingas kompromissa bort sin filosofi, varför anställdes han då?
Femma 2020, nia ifjol. Tyvärr tror jag resan i tabellen fortsätter i fel riktning. En tolfteplats är väl i paritet med resurser och var man befinner sig i hierarkin.
Sportchefen Hasse Larsson, har precis som några andra kollegor, fått jobba hårt bara för att fylla hål från förra säsongens trupp.
Fem helt ordinarie och vitala spelare har lämnat och Larsson har (på grund av ekonomin?) tvingats låna spelare för att hantera förändringen. Kortsiktigt förstås. Samtidigt finns något grundmurat och svårdefinierat nere på Listerlandet som imponerar. En pragmatism som även i år kommer att ge poäng.
Paret Gustafsson & Gustavsson kommer att gnugga centralt på mittfältet, men vem kommer att stå för det kreativa? Gamle Löfquist, den sköre Andreas Blomqvist eller Otto ”Lill-Bagarn” Rosengren?
Åtta matcher från start och sex mål, ändå är Mamudo Moro bara back up-anfallare. Resursslöseri.

11) VARBERGS BOIS
Viktiga spelare in: Fredrik Andersson, mv, Örgryte.
Tunga tapp: Albert Ejupi, m, Helsingborg, Jean Carlos De Brito, b, IFK Norrköping, Stojan Lukic, mv, slutar.
Kommentar: Till slut åker man dit, tvingas inse att Jocke Persson är nåt sorts geni som lyckas (han har gjort det två år i rad nu) mejsla fram ett lag utan fixstjärnor, etablerade allsvenska spelare och profiler, Tashreeq Matthews undantagen då utifrån en rätt grå massa.
Persson är konsekvent, väljer spelare där inga andra tittar, är inte rädd för att byta ut sex-sju startspelare till varje match och är den tränare som utan konkurrens använder flest byten.
Till 2022 har Varberg hämtat spelare i Oskarshamns AIK, Hammarby TFF, Olympic, Örgryte, i spanska division tre-laget UD San Pedro och Häckens bänk.
Allt är precis som vanligt och BoIS kommer att landa på ungefär samma position som åren innan. Tillräckligt långt ifrån nedflyttning och kval.
Det kommer att pressas, duelleras, vinnas boll; det kommer att gå fort efter återerövring, satsas på fasta situationer (se upp för Oliver Stanisic) och bollinnehavet kommer att vara begränsat. Trots allt detta skapade Varberg nästan lika många målchanser som Kalmar FF 2021.
Perssons Varberg kommer fortsätta vara ett älska eller hata-lag. Det kantrar åt det senaste. Framför allt när man tvingas åka till västkusten för att spela en tidig vår eller höstmatch när stormvindar sveper in från Kattegatt och det regnar vertikalt. Då vill ingen springa in seriens tuffaste mittbackstrio med Stanisic, Joakim Lindner och Hampus Zakrisson.

10) IK SIRIUS
Viktiga spelare in: Patrik Karlsson Lagemyr, m, Göteborg, Kevin Wright, b, Sirius, Filip Rogic, m, AIK, Filip Olsson, m, Landskrona.
Tunga tapp: Jacob Ortmark, m, Norrköping, Nahom Girmai Netabay, m, Kalmar FF, Joseph Colley, b, Wisla Krakow, Adam Ståhl, m, Mjällby.
Kommentar: Ola Andersson har pengar på fickan efter försäljningen av Jacob Ortmark till Norrköping – och då handlar han. Nio nya spelare i truppen (inklusive lånet av Tommi Vaiho) och den monumentala omsättningen fortsätter, den som Andersson över tid vill undvika och kallar ett problem.
Från Rydström-åren finns ungefär sju-åtta spelare kvar. Han var tillsammans med Andersson drivande att förändra, föryngra och förbättra truppen inför 2020. Med Ortmark-pengar har Sirius sportchef kunnat plocka från en annan hylla – Filip Rogic, Patrik Karlsson Lagemyr, Kristopher da Graca – men har samtidigt fortsatt rekryteringen från Superettan.
Bortaspelet var inte bra 2021 och det ramlade in mycket baklängesmål – 53. Bara Örebro och Östersund släppte in fler. Det finns många alternativ till en trebackslinje, men finns en kombination tillräckligt bra för att förbättra den detaljen? Det finns ett ganska stort risktagande i sättet att spela och det är nog nödvändigt att hitta en balans för att kunna ta steg i utvecklingen.
Kommer Christian Kouakou kunna upprepa produktionen från 2021? Vem eller vilka avlastar? Filip Olsson, Edi Sylisufay eller Filip Rogic?
Hur länge blir Moustafa Zeidan kvar?

9) BK HÄCKEN
Viktiga spelare in: Kadir Hodzic, b, Mjällby, Even Hovland, b, Rosenborg, Tomas Totland, b, Tromsö, Oscar Uddenäs, m, Värnamo.
Tunga tapp: Patrik Wålemark, m, Feyenoord, Joona Toivio, b, HJK Helsingfors, Godswill Ekpolo, b, Norrköping.
Kommentar: Förra säsongens kanske största besvikelse. Hisingens stolthet är tydliga med sina topp tre-ambitioner och då håller det naturligtvis inte att sluta tolva.
Andreas Alm fick ta konsekvenserna av den dåliga starten och Per Mathias Högmo kom in för att stoppa raset. Nu ska norrmannen utveckla en trupp som genomgått stora förändringar. Konstanter som Rasmus Lindgren, Toivio och Ekpolo är borta. Wålemark, säsongens klart bästa spelare, är såld för stora pengar till Feyenoord.
Sportchefen Martin Ericsson har fyllt på med många etablerade namn och väljer man att bara titta på namn och cv så har Häcken en trupp för att kunna utmana topplagen.
Men det har gått tio år sedan de utmanade om guldet och känslan under senare år är det saknas något.
Det kan inte vara kvalitet. Den finns där. Mentalt? Ja, kanske. Är Högmo en tränare med rätt verktyg? Vi såg inte mycket till utveckling under förra året.
En ny backlinje ska formas. Bortsett från Ekpolo såg det stabbigt ut. Hovland, Totland och Hodzic höjer nivån. Det centrala mittfältet håller hög klass. Leo Bengtsson kan få sitt stora genombrott. Oscar Uddenäs intressant och längst fram är Alexander Jeremejeff ett hot.
Ja, ni ser. Väldigt mycket bra, väldigt mycket på plats…ändå är jag tveksam.

I morgon, tisdag – del 2

Annons