Axel Lindahl om petningen: ”Jag blev chockad”

24 januari, 2023 | Nyhet

Petad hade han blivit förut.
Det här var något helt annat. Oväntat och jobbigt.
Axel Lindahl handplockades för att ersätta Piotr Johansson som högerback inför 2022.
En lite oortodox lösning av Kalmar FF som valde att rekrytera en offensiv wingback som satt fast på bänken i Bodø/Glimt.
Det var Henrik Rydström som pitchade idéen.
Axel Lindahl köpte den rakt av.
Insåg att det var en position som skulle passa hans spelstil och kvaliteter, framförallt farten, förmågan att ta sig förbi motståndare, bryta linjer och öppna upp ytor.
Så blev det också.
Västgöten tog en plats direkt. Fick förtroende och speltid och charmade hemmapubliken med sin offensiv och förmåga att växla fart och utmana på kanten.
– Defensiven kommer inte att var något problem. Vi kommer att hjälpa dig med det, sa Rydström. Ett år senare är det också så jag känner. Jag är bekväm i rollen. En rolig utmaning och jag känner att jag tagit steg.
Förmiddagens pass genomfördes med en lätt förkylning. Inget allvarligt, bara något som behövde rensas ur kroppen.
Vi träffas i lobbyn direkt efter lunch.
För att prata nystart, framtid – och revansch.
Det är så den 27-årige västgöten ser på den här säsongen.
Han ha sina skäl.

Axel Lindahl på lägret i Pinatar.

Lindahl lockades till Kalmar FF för den attraktiva fotbollen och Rydströms renommé som tränare. Försäsongen var hur bra som helst. Lindahl imponerade. Startade sjua av åtta träningsmatcher och var given när allsvenskan rullade igång.
Han missade två matcher på grund av sjukdom i inledningen, men startade 16 av 20 matcher. Allt rullade på fram till omgång 21 mot Varberg.
Lindahl placerades på bänken och nyförvärvet från Sirius Johan Karlsson tog hand om platsen till höger i backlinjen
Efter det såg speltiden ut så här: inhopp (fyra minuter), inhopp (sex minuter), två starter, inhopp (sju minuter), inhopp (28 minuter), inhopp (tolv minuter), inhopp (29 minuter) och inhopp (åtta minuter) mot Sundsvall i sista omgången.
Det blev ganska tydligt att Henrik Rydström valde Johan Karlsson som högerback.
– Det kom som en chock. Jag var inte förberedd överhuvudtaget. Säsongen hade fungerat jättebra, tycker inte att jag hade någon prestationsdipp, eller gjort dåliga matcher.
Fick du någon förklaring?
– Det enda Henrik (Rydström) sa var att han ville ha Johans egenskaper i just den här matchen. Det kunde jag köpa även om det var en av de tuffaste petningarna jag varit med om. Okej, en match, så startar jag väl nästa…tänkte jag.
Så blev det inte.
– Jag byggde upp förhoppningar inför varje match. Åkte känslomässig berg-och-dalbana i veckorna.
Axel Lindahl beskriver tiden som en liten identitetskris där han försökte vara någon annan för att övertyga Rydström om att få starta istället för att fortsätta göra det som han rekryterades för.
Tog det på självförtroendet?
– Verkligen. Det tog hårt och jag tycker inte att jag fick någon bra förklaring. Offensivt hackade det en del på slutet och jag ansåg att vi saknade mina egenskaper. Men det är fotboll och det går inte att tycka synd sig själv och dra på sig offerkoftan.
Med vilka känslor gick du ur säsongen?
– Med en stark revanschlust. Det var bara att bita ihop, träna hårt, vilket jag också gjort under ledigheten och är nu i bra fysisk form.
Saker har som bekant hänt.
Henrik Rydström har flyttat till Malmö FF och Henrik Jensen är ny huvudtränare i Kalmar FF. Ny säsong, ny tränare och nya förutsättningar.
Förändrade möjligheter?
– Det tror jag. Fotbollen som Henrik Jensen vill spela kommer att pass mig bra. Det finns utmaningar i det också, men så här långt är det spännande.
Ni skruvar på detaljer i spelet. Kan du berätta om något?
– Han vill ha ett mer rörligt positionsspel. Ett exempel är att nummer åtta, nummer tio och ytterbacken på varje kant roterar för att skapa mer dynamik. Det blir även ett mer direkt spel, vilket passar mig bra. Vi bygger vidare på det som Henrik Rydström gjort så fantastiskt bra och med nya impulser från Jensen ska vi försöka stärka vårt spel ytterligare. Grunderna är på plats och det finns en trygghet i det vi gör. Rydström och Jensen är båda tränare som är lyhörda för vad spelarna tycker. Det är bra.
Två år av framgång ska förvaltas, förhoppningsvis förbättras. Var är rimligt? Axel Lindahl har tankar om det där.
– Absolut viktigast är att vi fortsätter tänka långsiktigt och bygger ett spel där vi känner oss trygga. Sedan finns det alltid faktorer som det inte går att påverka. Vi vill fortsätta dominera, fortsätta vara starka defensivt, men också utveckla vår offensiv, skapa fler klara målchanser, göra fler enkla mål.
Under veckan i San Pedro del Pinatar har gruppen jobbat mycket med offensiva principer, vilka ytor man vill attackera i straffområdet.
– En detalj som definitivt kan bli bättre. Allt blir enklare för bollhållaren när man vet vilka löpningar som kommer och hur vi ska sätta in bollen.

Axel Lindahl fick 60 minuter i försäsongspremiären mot Lyngby. En match han sorterar in i samma fack som motsvarande tillställning mot Naestved förra året: dansk motstånd som ligger längre fram inför sin omstart, många byten, en del nyheter som skulle implementeras.
– Resultatet speglar väl inte riktigt sanningen. Vi släppte in två billiga mål, absolut, men det fanns också mycket bra att ta med sig.
På torsdag kommer utmaning nummer två: Bodø/Glimt, kanske två klasser bättre än Lyngby.
– Personligen blir det roligt. Minst halva truppen är kvar sedan min tid. Det blir en jättestor utmaning, men också ett bra tillfälle för oss att testa en del idéer nu när vi möter ett så bra motstånd.
Axel Lindahl kommer med stor sannolikhet att starta som högerback mot norrmännen.
Henrik Jensen väljer att fortsätta med Johan Karlsson i en nummer åtta-roll.
En vinn vinn-situation för Lindahl och Kalmar FF?

Text av Peter Ahlen som rapporterar från träningslägret i Pinatar.
Annons