Backman backar inte – han skriver nytt istället

19 april, 2022 | Nyhet

TEXT: PETER AHLÉN

Valet var självklart, enkelt.
Victor Backman har förlängt med ytterligare två år och blir kvar i Kalmar FF över 2024.
Det betyder att sportchefen Jörgen Petersson, innan april månads utgång, lyckats förlänga med fyra spelare – Oliver Berg, Carl Gustafsson, Elias Olsson – och nu den 21-årige mittfältaren från Köping.
– Det var inga konstigheter, jag vill ju vara här, säger Backman.
Petersson initierade förhandlingarna för ett par månader sedan och när väl ett förslag på förlängning presenterades gick det snabbt.
Beskriv varför du trivs så bra här?
– Det är många saker: föreningen, alla människor här, jag känner mig som en i familjen; jag älskar Kalmar som stad, vilket också mina föräldrar gör. De kommer ofta hit på besök. Min flickvän bor här, fotbollen vi spelar, hur jag utvecklas i träning där jag lär mig något nytt varje dag.
Löneförhöjningen då?
– Haha, det är inte det viktigaste, men lite blev det.
I sommar har Victor Backman bott i Kalmar i fem år.
2017, på sensommaren, rekryterades han till fotbollsgymnasiet och tog plats i Kalmar FF:s akademi och i U19-laget.
Backman som fått sin fotbollsfostran i Köpings FF där han debuterade i divison 3 som 15-åring hade flera alternativ att välja på när han skulle välja utbildningsort.
– Det var aldrig aktuellt med några andra alternativ nu. Då såg det annorlunda ut. Det var flera allsvenska lag med i bilden och jag var nere i Alkmaar där jag tränade och spelade match med AZ. De var väl sugna på att få ner mig, men jag sa tidigt att jag inte var beredd att ta ett så stort steg så snabbt och tidigt.
Varför Kalmar i den konkurrensen?
– Liten stad, familjär förening. Jag kände att det passade mig bra, plus att Kalmar FF hade en bra plan för mig.
Tillsammans med Elias Olsson är Victor Backman den ende i årets trupp som rekryterats till akademin som sedan skrivit a-kontrakt och dessutom förlängt.
Jörgen Petersson blev Backmans första tränare. Året efter 2018 kom Stefan Larsson in som assisterande i U19. Samma år debuterade han i a-laget i en träningsmatch mot Öster med Henrik Rydström som assisterande.
Mycket är med andra ord sig likt och kanske en anledning till varför Backman känner sig så hemma och poängterar den familjära känslan.
Under Magnus Pehrsson och Jesper Norbergs ledarskap blev det inte mycket a-träning. Året efter med Nanne Bergstrand som ansvarig fick han åter träna med a-gruppen, men det blev inte mer än tre matcher på bänken det spelåret.
Däremot ett kontrakt som han signerade i september 2020.
Den allsvenska debuten klarades av redan i omgång två 2021 mot Degerfors på Behrn Arena i Örebro.
Backman fick 14 minuter av Rydström när han ersatte Isak Magnusson, han som fixade straffen i 1-0-segern.
Sa Rydström något speciellt efter debuten?
– Han sa inget speciellt. Jag fick väl en klapp på axeln.
Han sa att jag skulle fråga dig?
– Ja, nu kommer jag ihåg. Jag lyssnade väl inte tillräckligt bra på hans direktiv och hamnade lite fel i pressen. Jag och Noah (Shamoun) kom in och skulle ligga framför Oliver (Berg) som spelade tia, så att spetsen skulle vara bakåt. Men vi hamnade fel så att spetsen blev framåt. Det är nog det han syftar på. Det löste sig.
Ingen hårtork då?
– Nä, jag har varit med om värre.
Från honom?
Viss tvekan.
– Ja, haha.
Det blev en match från start, tolv inhopp. Allt från en minut till 38 minuter.
Är det inte svårt att komma in och inte få fler minuter?
– Nej, jag tycker det är ganska gutt också, att få hoppa in och bara gnugga, löpa, pressa, jobba med min intensitet, försvara en ledning. Jag har inga problem med det.
Jag gillar att jaga boll, haha.
Vad ser du framför dig med det här nya, förlängda kontraktet?
– Jag har inte tänkt så mycket på det. Vill inte stressa fram något. Nu känner jag en trygghet med förtroendet jag fått, att föreningen vill ha mig kvar. Det är en bekräftelse i sig. Det är bara fortsätta jaga och utmana om en plats. Känner att jag tagit kliv sedan förra året.
Specifikt?
– Blivit lite mer av en seniorspelare, gör enkla grejer bra och oftare, att jag tar hand om bollen på ett bättre sätt.
Har fysiken förbättrats?
– Inte styrkan kanske, men att få upp antalet löpmeter och antal sprintar. Rasmus (Elm) pratar om att jag inte ska hamna i ett medeltempo under matcherna, utan använda min kvickhet mer genom att ta det lugnt när det är lugnt och sedan explodera.
Var vill du helst vara på planen?
– Där tränaren placerar mig…men kanske den roll som Nahom (Netabay) har som åtta, lite till höger. Då kan man löpa i djupled men också hämta boll.
Är det en fördel i det här spelsättet att vara flexibel med tanke på hur Rydström använder sina sex offensiva spelare?
– Absolut en fördel, framför allt om man blir inbytt.
Victor Backman missade tre veckor av försäsongen och ytterligare en vecka av inledningen på allsvenskan med ligamentskada i foten, både på in- och utsida. Han var tillbaka i söndags mot Degerfors och fick hoppa in sista fem plus tilläggstid och fanns på planen när David Olafsson skickade upp sin pärla i nättaket bakom Alfie Whiteman.
– Jag var helt ren inne i boxen, men det går inte att klaga efter den kanonen, haha.
In och gnugga, vinn dueller var Rydströms instruktioner till Backman i samband med inhoppet.
Men vad ser huvudtränaren i sin unga mittfältare?
– Han var en av de unga som tog kliv förra året. Vi fick se vad vi ville se och vi i tränarstaben är trygga med att ge honom minuter.
Vad behöver han utveckla?
– Att använda sina styrkor mer tydligt.
Speltid är kanske den enskilt viktigaste pusselbiten för att unga spelare ska ta steg i sin utveckling. Hur ser du på det?
– Det är något jag får överväga. Den är viktig, samtidigt är träningsmiljön väldigt bra här och det är omöjligt att veta om jag utvecklats mer om jag blivit utlånad och fått spela mer i en annan miljö. Här tar jag nödvändiga kliv i träningen, får bra stöd av tränarna och det finns spelare som driver på och ställer krav i träning. Jag tänker gnugga på.

Annons