Benno Magnusson

15 maj, 2009 |

Hemsidans Christer Kraft tar tempen på forne FF-hjälten Benno Magnusson inför söndagens match mot IFK Göteborg. Intervjun är en del i en serie med inriktning mot före detta spelare inom Kalmar FF.

 Hej, Benno, Christer Kraft här från www.kalmarff.se .
– Tjenare!

Hur är läget hos dig?
– Kanonbra. Idag är jag på väg till en 2-dagars konferens med min arbetsgivare.

Hemsidans Christer Kraft tar tempen på forne FF-hjälten Benno Magnusson inför söndagens match mot IFK Göteborg. Intervjun är en del i en serie med inriktning mot före detta spelare inom Kalmar FF.

 Hej, Benno, Christer Kraft här från www.kalmarff.se .
– Tjenare!

Hur är läget hos dig?
– Kanonbra. Idag är jag på väg till en 2-dagars konferens med min arbetsgivare.

Hur hamnade du i Rävlanda av alla ställen?
– Rävlanda fick det bli för att frugan hade häst här i närheten. Som gammal bonnapojk från Blomstermåla så är orten lagom stor för mig. Det ligger mittemellan Göteborg och Borås, så det är ett smidigt avstånd.

Hur ser ditt liv ut nu för tiden?
– Jag jobbar på Svenska Spel där mitt jobb går ut på att coacha spelombuden. Det innebär att de får stöd och coachning i hur de representerar och säljer våra produkter på ett ansvarsfullt och bra sätt mot kunden.

Har du någon kontakt med fotbollen idag?
– Ingenting. Givetvis kommer jag i kontakt med fotbollen via jobbet, men inget aktivt föreningsliv. Tidigare hade jag lite tränarjobb på lägre nivå. Detta tar dock för mycket tid och den tiden finns inte parallellt med jobbet och familjelivet .

Hur uppdaterad är du om Kalmar FF?
– Jag följer med. Tittar på matcherna i Göteborgsområdet och även i Borås. Jag brukar även följa IFK:s hemmamatcher ihop med en kompis som är sponsor till föreningen.

Vad anser du om Kalmar FF:s årgång 2008?
– Fantastiskt kul med det allsvenska guldet. Kalmar FF som Svenska Mästare är stort, mycket stort! Det kändes i hela kroppen. Jag var givetvis i Halmstad och det var en härlig upplevelse.

Det låter på dig som att du som gammal spelare i Kalmar FF kan dra viss nytta av guldet?
– Äntligen fick jag vatten på min kvarn! Jag tränar ju nämligen lite för egen maskin i ett område utanför Borås som heter Kype. Där finns ett gäng goa gubbar som alla är Boråsfrälsta, dvs dryga Guliganer. De har tjötat dagarna i ända sen deras senaste guld och hånat Kalmar FF. Dessa tjötiga gubbar fick nu verkligen veta att Benno minsann lever och att Kalmar regerar numera. De var inte glada på mig tiden efter guldet. Jädra vad de fick höra vilken stad och kust som är bäst i Sverige. (långt skratt från Benno..)

Förvånad över Kalmar FF:s framgång de senaste säsongerna?
– Nej. De spelar en mycket trevlig och bra fotboll. Bröderna Elm imponerar oerhört stort på mig. De är ödmjuka och man ser verkligen att de är jordnära och stabila killar. De kunde lika gärna varit från Blomstermåla (skratt). Rasmus har verkligen ett underbart spelsinne som fascinerar.

Om/När Rasmus går vidare i karriären – vart blir han proffs då?
– Proffs? De är ju redan proffs! Skämt åsido – han kommer att lyckas vart han än går. Det är nog inte fel om även han kanske börjar i en ”mellanliga” typ Holland. Men han är säkert mogen för en större liga om rätt bud dyker upp.

Vad tror du om Viktor och David?
– Viktor var en vass kille som dessutom gjorde en hel del viktiga mål. Han kommer att växa ytterliggare framöver!  David är en bra bollmottagare, stark och bra i luften. Men han är inte på de andras nivå. Någon måste ju faktiskt vara snäppet under de bästa, så enkelt är det ju bara.

Du har ju egna erfarenheter om detta med kombinationen fotboll och brödraskap, vad känner du igen?
– Ja, du. Det var ju en viss Roger Magnusson. Första två åren som jag spelade fotboll så kallade alla mig för Roger Magnussons lillebror inom media. Hur kul var det tror du? Men jag kan känna igen mig i bröderna Elms känsla att de verkligen är noga med att var och en är unik. De vill inte klumpas ihop i media som en gemensam enhet. Jag förstår verkligen det här med att hamna i skuggan av en mer känd bror. Men det finns självklart även fördelar i sammanhanget. Min bror var ju faktiskt en ikon på sitt sätt inom fotbollen. 

Vad tror du årets placering blir för Kalmar FF?
– Topp 5. Det var en taskig start. Å andra sidan försvann ju drygt 40 mål med Ingelsten, Cesár och Viktor Elm.. Ganska naturligt att det tar tid att komma igen. Och varje ny brasse kan ju inte bli succé. 

Ska du gå på söndag mot IFK?
– Absolut! Det blir en vägvisare för vart Kalmar FF står idag. De har väl 3 raka vinster nu? Det ska bli spännande!

Jag måste få ställa en personlig fråga jag har saknat svar på sen länge. Den härrör till allsvenska kvalet mot Djurgården 1983. Hur är det möjligt att skada sig i en målgest? Jag tänker på dig efter 3-1 straffen som avgjorde returmatchen i Kalmar..
(stort och långt skratt) Fan – kommer du ihåg det? Så här var det. Jag ledde maratontabellen bland spelarna inför detta kval mot Djurgården. Den är viktig ska du tro bland spelarna! Inför första matchen mot Djurgården borta var jag tyvärr skadad. Då satt jag som bisittare med Radiosporten. Vi gjorde ingen bra match och hade tur som bara fick stryk med 1-0- Efter matchen så sa Mats Strandberg på Radiosporten till mig lite ”off the record” – Benno! – är ni verkligen så här dåliga? Idag kunde det ju bli 4-0 till Djurgården! Då tänkte jag att jag skulle j-la visa honom i returen på Skansen

Blev du arg menar du?
– Det kan du ge dig på! Jag tejpades i returen och det var en chansning. Sen när jag la in straffen så blev jag så himla glad att jag slog upp skadan ordentligt mitt i all glädje. Men den där Mats Strandberg på Radiosporten fick ju sitt ”straff” för att han retat upp mig och övriga i Kalmar FF.

Om jag inte minns fel så var det ju två försvarare som var högst delaktiga i första och sista målet?
Jag minns framför allt att Håkan Arvidsson, som a l d r i g lämnade mittlinjen, gjorde en raid rätt igenom hela DIF-försvaret och gjorde 1-0! En peng på honom hos Svenska Spel(Oddset fanns ju inte då…) så hade man nog varit miljonär idag?
(långt skratt igen) Ja det var två helt otroliga lägen som du säger. Första målet var väl en chock för alla på Skansen. Håkan Arvidsson, av alla, dribblade! Han var ju inte den bästa ”bolltrixaren” i laget precis. Han gjorde dessutom det viktiga första målet i matchen. Sen får du inte glömma att skriva att Ulf Olsson skapade straffen som jag gjorde 3-1 på. Han var också ovanligt offensiv den dagen. Och förresten varför skulle han byta namn till Nordenhem? Det tycker jag är lite löjligt faktiskt! (det märks på Benno att många gliringar hänger kvar sen tiden i Kalmar)

Är det inte lite av ett världsrekord att skada sig på detta sättet? Tog du i extra mycket här?
– Jo. Kanske det, men jag blev ju så själaglad så jag glömde ju min skada. Det var det värt!  (se bilden ovan)

Du har ju ett eget supporterforum uppkallat efter dig. Hur känns det?
– Mycket hedrande. De ringde faktiskt innan och frågade om lov! Självklart blev jag glad.

Någon hälsning till Nanne & Co?
– Nej. Han och övriga vet verkligen vad de håller på med. Men att Nanne skulle bli tränare trodde inte jag. Han var ju på min tid lite mer av den där bohem-typen som man inte riktigt förstod sig på. Dock en trevlig sådan (nytt skratt).

När kommer du till Skansen nästa gång?
– Det vet jag faktiskt inte.

Har du ingen kul hemlighet som du kan avslöja nu för oss, preskriptionstiden borde väl ha passerats nu? När jag spelade i Timmernabben och hade Johnny Erlandsson som tränare så blev det ju en del FF-snack i bilen till och från Kalmar. En del fick man ju höra om spelarna och livet runt Kalmar FF under din tid. En del hyss fanns det ju på ditt konto om jag ska vara lite återhållsam. Stämmer det?
– Inte en chans. Skulle jag hålla på med sådant? (dagens längsta skratt från Benno). Jag hör på dig att du vet en del men det är inget som vi tar i denna intervjun, va? (Benno är helt plötsligt lite osäker..Självklart inte, jag lovar att hålla dem för mig själv – off the record är off the record. Benno verkar uppskatta mitt löfte.)

Som avslutning vill jag bara kolla av 5 snabba ställningstaganden från din sida.

Rydström eller Ulf Nordenhem
– Självklart Olsson. Skriv nu Olsson – inte Nordenhem!

Wastå eller Friberg? 
– Friberg såklart!

Nanne eller Bosse Falk?
– Bosse var en fantastisk person. Ingen demontränare men en skön snubbe.  – Nanne är skickligare på det mesta tror jag. Så jag väljer faktiskt båda.

Bagarn eller Bosse Nilmert?
– Bosse! En av mina bästa vänner i Kalmar. Nilmert slutade ju alldeles för tidigt! Till och med hans fru blev arg.. Det brukar ju vara tvärtom!

Kalmar eller Göteborg? 
– Passar på den.

Tack för en trevlig pratstund och ha det så gott framöver! Vi ses på matchen på söndag!
– Tack själv och hälsa till alla runt föreningen!

Annons