Berg inför Varberg: ”Det är bara att gilla läget”

10 april, 2022 | Inför match

TEXT: PETER AHLÉN

3-4-3 mot 3-4-3, man man-markering och köttigt.
Oliver Berg har starka minnen av matchen mot Varberg förra säsongen.
Han räknar med något liknade på söndag.
– Blåsigt, trångt och osäker kvalitet på underlaget. Det blir en ny tuff, fysisk match i allsvenskan. Men det är bara att gilla läget.
Blir det lika mycket en fysisk som mental kamp?
– Ja, det tror jag. Vi pratade om det på träningen i veckan och det handlar om att acceptera hur det ser ut, ta jobbet.
Henrik Rydström repriserade sin Gefle IF-story från tiden som aktiv inför fredagsträningen som går ut på hur han hanterade att möta ett Pelle Olsson-orkestrerat 4-4-2: lång boll på felvänd forward, tillbakaspel, ut på kanten, inlägg, aldrig något annat: ”Det var bara att nollställa sig vara i nuet och bara tänka på nästa duell, nästa andra-boll.”
Är det orättvist att kalla Varberg cyniskt?
– Inte direkt. Alla vill väl vara det på sitt sätt. Det är väl det som är fint med fotboll: man får utnyttja det man är bra på, ge sig själv bäst möjligheter att vinna. Jag kan tycka det är lite charmigt.
Kommer du att säga samma sak i eftermiddag nere i Halland?
– Inte säkert, haha. Jag har sett intervjuer med Bodö/Glimt-spelare efter matcher när de förlorat och hur de gnäller på motståndet och sättet de spelare på. Vad förväntar dom sig..?
Motsvarande match förra året var verkligen inget för en fotbollsestet. Varberg var verkligen Varberg och det var primitivt, aggressivt, mängder av spelförstörande moment, eller cynism, sex gula kort och Kalmar FF hade svårt att hantera den typen av fotboll då och gick rakt i fällan vilket ledde fram till fyra frustrationskort.
Går det att undvika kampfotbollen?
– Genom att flytta boll med så få tillslag som möjligt med bra rörelsemönster över stora ytor, försöka få dem att spricka upp, samtidigt som vi måste vara inställda på andrabolls-spel. Alla matcher innehåller kamp. Det är egentligen inte så stor skillnad.
Har ni blivit bättre i det fysiska spelet?
– Svårt att säga när man är mitt uppe i det. Vi är inte fysiska på samma sätt som Varberg. Vi vill vara fysiska och intensiva i våra förflyttningar, i presspelet, när vi ska bryta linjer. Där är vi väl inte riktigt framme än. Jag har ingen fakta eller något underbyggt men känslan är att vi tränar intensivare i år, vilket jag hoppas kommer att betala sig.
Rent generellt, hur ligger ni till jämfört med förra året?
– Samma sak här. Vi har inte spelat ihop så mycket och det är lätt att bara jämföra med alla god stunder under 2021. Det fanns perioder när vi inte var så bra då också, men jag tycker att vi visade många positiva saker mot Malmö i premiären, även under cupspelet. Sen ska man inte tro att det går lätt bara för att det såg bra ut under förra året.
På tal om Malmö. Med lite distans, och jag utgår från att du sett om matchen några gånger, hur var känslan?
– Jag har sett om den två gånger plus specifika situationer många gånger fler.
Offsidemålet som dömdes bort?
– Väldigt lite, det är som det är. Jag fastnar på detaljer som jag och vi kunde ha gjort bättre. Jag hade föreställt mig många bra saker och så blev det inte riktigt som jag tänkt. Det är sånt man måste lära sig av…
Vad var det som inte var så bra?
– Det var mycket som var bra, absolut. Men vi ville förstås skapa fler och bättre målchanser av det spel vi presterade. Vi kom i rätt bra ytor där vi kunde sårat dem mer. Känslan? Nära, men ändå en bit i från.
Oliver Berg pratar om brister i beslutsfattandet och mod.
– Vi hade pratat om ytor vi ville komma åt i straffområdet. Antingen så var vi där, men då kom inte bollen, eller så var det omvänt. Där måste vi bli mer automatiserade, konsekventa, bara göra det.
Prestationen uppmärksammades. Många var nöjda med hur det såg ut med tanke på motståndet, hur Kalmar FF kunde bygga spel, trycka ner mästarna och etablera spel på deras planhalva.
– Vi har kommit en bit när det handlar om att ta sig in i assistytorna (golden zone) som förhoppningsvis leder till fler mål över tid. Där var vi inte lika ofta mot Malmö förra säsongen. Ett steg i rätt riktning.
Henrik Rydström valde att centrera många spelare mot Malmö. Tre mittfältare och Berg och Simon Skrabb som ”tior”. Dels för att stänga ner deras ”sexa” Erdal Rakip och få bett i omställningsspelet.
Hur var det?
– Okej. Matchbilden blev väl inte optimal. Jag tycker vi kunde utnyttjat ytan jag befann mig i lite mer.
Blev du mer beroende av omgivningen i den rollen?
– Nja, jag vet inte. Jag kanske tappar lite av att vara ett centralt nav, lite i omställningsspelet, men det här var en match. Känner jag Henke rätt kommer vi inte att spela exakt lika i 30 omgångar.
Varbergs-tränaren Joakim Persson är inte som andra tränare i allsvenskan. Rekryteringen är speciell. Varberg har inga problem att hämta spelare i lägre serier och hans sätt att coacha sticker också ut.
Är det svårt att kartlägga Varberg?
– Han kan byta sex-sju startspelare från match till match. Jag är glad att vi spelare slipper scoutingarbetet. Oavsett vilka som spelar har de samma DNA. Men det går inte att underskatta Varberg. De har många bra spelare och kan rulla också.
Oliver Berg har naturligtvis i efterhand sett hallänningarnas premiär uppe i Norrköping. Vad fick du se?
– Svårt att dra några slutsatser. Det var konstgräs och de låg defensivt med en 5-4-1-uppställning. Det tror jag inte de gör hemma. På gräset kommer Varberg att kliva högre. Är vi smarta och duktiga kanske vi kan få ner dem i 5-4-1.
Vad blir viktigt för er?
– Att vi är solida defensivt. Försvarar straffområdet och hanterar deras inspel och inlägg från kanterna och är noggranna på fasta situationer. Offensivt vill jag gärna se mönster, kombinationer och detaljer vi inte satte mot Malmö.

Annons