”BK Häcken kommer få jobba hårt för att få tag i bollen”

22 oktober, 2016 |

Imorgon är det dags för Kalmar FF att ta sig an BK Häcken på Bravida Arena. Vi kollade läget med assisterande tränaren Henrik Rydström inför drabbningen. 

Henrik Rydström, BK Häcken imorgon på Bravida Arena. Ett lag som ni statistiskt sett har haft lite problem med. Hur mycket känner du själv att inbördes möten påverkar när man går in till en match?

Imorgon är det dags för Kalmar FF att ta sig an BK Häcken på Bravida Arena. Vi kollade läget med assisterande tränaren Henrik Rydström inför drabbningen. 

Henrik Rydström, BK Häcken imorgon på Bravida Arena. Ett lag som ni statistiskt sett har haft lite problem med. Hur mycket känner du själv att inbördes möten påverkar när man går in till en match?
– Synnerligen lite. Eller, det är standardsvaret. Men samtidigt finns det ju något annat där. För både Häcken och vi byter ut spelare från säsong till säsong och därmed borde en tendens förändras. Men en lyckosam prestation handlar om att skapa rätt känslor i kroppen och om du vet att du har bra upplevelser på en arena eller mot ett lag sedan tidigare är det lättare att få de där bra känslorna. Och vice versa.Det här är ju en väldigt intressant aspekt av idrotten och där finns det väldigt mycket mer att göra.

Tittar vi i tabellen så möter ni ett av de lagen som gör mest mål i Allsvenskan. Hur stor respekt har ni för Häckens offensiv?
– Vi respekterar Häcken på alla sätt och vis. Men vi vet också att ett offensivt lag måste offra något i en annan del av planen och vi vet att vi har kompetensen att såra Häcken där.

Två försvarsspelare borta pga avstängning imorgon. Och för första gången på många matcher blir det ganska stora förändringar i er backlinje. Hur pass mycket påverkar det er?
– Det återstår att se. Men Anton Maikkula har startat i Allsvenskan tidigare och Sebastian Starke Hedlund gjorde fina insatser som mittback både i Svenska cupen och Allsvenskan i våras. Jag tror att det är en fördel att de spelar bredvid varandra, då kan de hjälpa varandra att hitta rätt. Så jag är inte ett dugg orolig.

Ni kommer från en match i Örebro där ni gör en bra första halvlek, för att sedan fallera lite i andra halvlek. Vi har sett det tidigare, både mot Elfsborg och Göteborg hemma. Vilka faktorer skulle du säga spelar in i de insatserna vi har sett? Är det ni som inte kan hålla spelet uppe, eller är det motståndarlagen som kommer ut med en annan energi?
– Jag är som vanligt hård mot oss själva, jag tycker att vi var bättre än ÖSK i första halvlek, men det betyder inte nödvändigtvis att vi var särdeles bra. Det var en sömnig fotbollshalvlek som vi ägde. Men för att svara på din fråga – vi har sett den matchbildsförändring tidigare. Svaret gömmer sig i flera faktorer. En är att motståndarna gör justeringar, blir mer desperata och ger oss plötsligt mindre tid med bollen. En annan är att vi blivit aningen för bevakande och plötsligt tagit färre initiativ. En tredje faktor är att vi inte fullt ut orkat bibehålla nivån från första halvlek rent fysiskt.

Trots förlusten senast så är magkänslan att ni har ett väldigt bra självförtroende i gruppen just nu, med en hunger att knipa den där fjärdeplatsen. Är det den som ni använder som bränsle just nu?
– Bara vetskapen att vi slipper bottenstridsångest för första gången på två är ju ett drivmedel i sig. Men generellt är det nog mer folk runt laget som pratar om tabellplaceringar. Jag är mer intresserad av att se tendenser, utveckling och prestation. Vi kan komma fyra eller sexa, men inte agera och spela på ett sätt som ger framtidstro. Och åt andra hållet, vi kan komma åtta eller nia och faktiskt uppträda på ett sätt som gör mig lycklig. Folk i allmänhet stirrar på resultat och placeringar, men tittar inte djupare än så.

Du har tidigare påpekat vikten av att ha Ismael med i laget. Hur mycket betyder han för ert spel imorgon och överlag?
– Väldigt mycket. Det kommer betyda att motståndarna får jobba hårt för att få tag i bollen. Vilket avlastar vår defensiv. När han, Romario och Rasmus är i form är det lite som i skolan, när de tre bästa lirar mot klabbet på skolgården.

Slutligen, vad tror du publiken kommer få se för matchbild imorgon på Bravida Arena?
– En öppen match. Inget av lagen behöver ju egentligen känna rädsla för att förlora. Full fart framåt.

Annons