Bojan på Skansen – och på Fredriksskans

7 januari, 2022 | Nyhet

Äldre damer var verkligen inte någon vanlig syn på fotbollsmatcher i förr i världen. Så när jag kom till Kalmar i mitten av 60-talet och följde med pappa till Fredriksskans, gick det inte undgå att lägga märke till en vithårig tant som med brinnande engagemang levde med i Kalmar FF:s matcher från sin plats på den gamla huvudläktaren.


 I år ska ni bara upp i Allsvenskan, grabbar! Inför säsongen 1975 förmanade Bojan Alvgrim, 86 år, spelarna Börje Axelsson, till vänster, Ronny Sörman, i mitten och Roy Andersson. De gjorde som hon sa åt dem, vann Södertvåan och såg till Kalmar fick ett allsvenskt lag igen efter 20 års bortovaro från högsta serien. 
Foto: Östra Småland

Hon kallades alltid för Bojan, vilket var lite förvirrande för en sjuåring; för mig var ju ”Bojan” Kenneth Bojstedt, som sprang omkring på KFF:s mittfält och slog snygga passningar. 

Men Bojan Alvgrim, som hon hette, var på sitt sätt en lika stor profil som någon av spelarna och hade knappt missat några hemmamatcher sedan 40-talet. 

– Tänk, en gång hade jag 40 graders feber, berättade hon för Östra Smålands Håge Mattisson 1975.

– Men det tordes jag inte säga till någon, för jag skulle ju in och se matchen.

Fast den gången orkade Bojan bara med första halvlek, sedan var hon tvungen att ta sig hem.


Många ville prata fotboll med Bojan Alvgrim på Fredriksskans. Bilden är tagen efter matchen mot Grimsås den 26 juni 1975, som KFF vann med 2–0 efter mål av Bosse Nilmert på straff och Johny Erlandsson i 90:e minuten. Från vänster mångårige styrelseledamoten Hans Petersson, Bojans dotter Gerd Vult von Steijern, Bojan själv, KFF:s ordförande Folke Ellborg. och längst till höger Percy Österström.  
Foto: Östra Småland (Tack till Bosse Nilmert, inte bara för målet utan även för hjälp med ett par av namnen)

Hon var född 1888 som Elin Frideborg Rebecka Fredriksson i Stenåsa på Öland. Hennes far var den på sin tid kände landstingspolitikern F W Fredriksson.

Bojan gifte sig med Axel Alvgrim, disponent vid kalkbruket i Degerhamn. Men hon nöjde sig inte med att vara hemmafru utan tog över ärevördiga Hotell Skansen i Färjestaden 1936. Hon blev änka 1945, men fortsatte att driva hotellet fram till 1953.

Det var inte lätt att hinna in till Kalmar alla gånger. Och när KFF gått upp i allsvenskan 1949 var trängseln stor.

– Jag visste väl egentligen inte hur jag skulle bete mig för att komma i väg från köket på Skansen och hinna med en så tidig färja som möjligt, berättade Bojan.

– Sen kunde jag stå i kö flera timmar för en sittplatsbiljett. Tänk så mycket folk det var på matcherna!


Gerd Vult von Steijern tog över efter sin mamma och drev Hotell Skansen hela 60- och 70-talet. 
Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland

Varje år bjöd Bojan Alvgrim hela Kalmar FF på en rejäl middag. Givetvis på Hotell Skansen, som dottern Gerd Vult von Steijern hade tagit över. Den traditionen höll i sig långt in på 70-talet. Bojan utsågs också till hedersmedlem i KFF.


Bojan och hennes boys. Överst Kalmar FF-spelarna Ronny Sörman (till vänster) och Roy Andersson, där nedanför Börje Axelsson och Bojan Alvgrim. 
Foto: Östra Småland

Med åren fick hon lite besvärligare att röra sig och besöken på Fredriksskans blev färre. Sista säsongen hon fanns på läktaren var 1977. 
Bojan Alvgrim avled den 14 april året därpå, 89 år gammal.


Fotbollen har fortsatt stå i fokus på Hotell Skansen även efter Bojan Alvgrims tid. Sommaren 2012 inkvarterade sig till exempel schweiziska Young Boys där inför matchen mot Kalmar FF i Europa League (KFF-seger 1–0). Även flera allsvenska lag har tagit in där genom åren och när damerna spelade EM på Guldfågeln Arena sommaren 2013 hade mästarlaget från Tyskland Skansen som sitt basläger. 
Foto: Lotta Zaar/Östra Småland


Klas Palmqvist
(Texten var publicerad i Östra Småland den 20 april 2013)
E-post: unionberlin@hotmail.com
Mobil: 073-0718020
Twitter: @bollkultur

Annons