Den allsvenska starten

9 april, 2013 |

Fyra poäng i de inledande två omgångarna har kommit lite i skymundan av diskussionen kring publiksiffran mot Häcken

Vi satte oss ner och pratade om just detta med Kalmar FF:s klubbchef Svante Samuelsson.

Drygt 4.200 personer på en hemmapremiär: Är du besviken på den siffran?
Självklart är jag det, vi hade hoppats och trott på en större publik i vår första hemmamatch för säsongen på Guldfågeln Arena.

Fyra poäng i de inledande två omgångarna har kommit lite i skymundan av diskussionen kring publiksiffran mot Häcken

Vi satte oss ner och pratade om just detta med Kalmar FF:s klubbchef Svante Samuelsson.

Drygt 4.200 personer på en hemmapremiär: Är du besviken på den siffran?
Självklart är jag det, vi hade hoppats och trott på en större publik i vår första hemmamatch för säsongen på Guldfågeln Arena.

Vad tror du att det beror på?
Gällande just matchen mot Häcken ser jag främst tre huvudorsaker. Många av våra anhängare var, precis som vi alla som jobbar i föreningen, missnöjda med fjolårets tiondeplats. Den segdragna vintern påverkar givetvis lusten för en del att gå på fotboll. En tredje faktor är att Häcken som förening sällan lockar mycket publik, vilket är synd eftersom de spelar trevlig fotboll.

I ett större perspektiv är det ett faktum att vi konkurrerar om kalmarbornas tid och vad de prioriterar att lägga pengar på. Vi har full respekt för att det inte är en självklarhet för en familj att lägga pengar på att se alla våra matcher, även om de är fotbollsintresserade och hejar på Kalmar FF. För att locka fler till våra matcher är det viktigt att vi hela tiden försöker skapa en bättre upplevelse för vår publik.

Är biljettpriserna för höga?
Att sätta biljettpriser är en svår balansgång för oss. Samtidigt som vi vill ha så mycket publik på läktarna som möjligt så är de totala biljettintäkterna en väldigt viktigt inkomstkälla för att vi ska kunna ha en hög kvalitet på vår organisation och spelartrupp. När vi flyttade från Fredriksskans till Guldfågeln Arena tog vi beslutet att inte höja biljettpriserna på långsidorna, och det har vi fortfarande inte gjort. Vi stöter även ibland på en allmän uppfattning att vi har höjt våra priser sedan förra året, men det har vi heller inte gjort. Sedan hoppas jag att vår publik tycker att våra matcher upplevs på ett mycket bättre sätt från läktarplats på Guldfågeln Arena jämfört med Fredriksskans.

Vilka övriga prisalternativ finns på Guldfågeln Arena?
På Barometerns familjeläktare är priset för ett säsongskort för en förälder 2.800 kr och för medföljande barn 300 kr för en hel säsong, dvs ett lägre totalpris än för ett ordinarie vuxensäsongskort som kostar 3.200-3.400 kr.  I år har vi sänkt säsongskortspriset på Hemma stå från 2.200 kr till 1.600 kr, dvs till en dryg hundralapp/match. Detta som ett led i att tillsammans med Supporterunionen försöka skapa en mer aktiv ståplatssektion.

Till varje hemmamatch kan dessutom ungdomsföreningar och skolor boka gruppbiljetter för 65 kr/st. Även för pensionärer har vi en sektion med extra pensionärsrabatt utöver de vanliga 40 kronorna. Där betalar en pensionär 1900 kronor för ett säsongskort eller 150 kronor för en matchbiljett.

Är det bara i Kalmar som det var överraskande låga siffror i premiären? 
Nej, Norrköping som är en mycket större region än Kalmar hade bara 4.800 personer i sin premiär. I Växjö kom bara drygt 7.000 personer på första allsvenska matchen på flera år mot publiklaget Helsingborg. Så jag tror att samma problematik finns i många klubbar.

Nästa hemmamatch kommer Elfsborg, hur känns intresset inför den matchen?
Publikmässigt blir Elfsborgsmatchen en värdemätare på intresset. De är regerande svenska mästare och spelar en attraktiv fotboll, och det har förhoppningsvis hunnit komma lite vårvärme till dess. Vi kommer att köra en kampanj riktad mot skolor för att försöka locka fler ungdomar till matchen. Sedan hoppas vi naturligtvis att fler av de som troget följer oss och har Kalmar FF som sitt favoritlag kommer till Guldfågeln Arena och hejar fram laget.

Annons