En trotjänare tackar för sig

13 mars, 2012 |

Nu tackar Kalmar FF:s ordförande Johnny Petersson, 44, för sig vid morgondagens årsmöte

Han har suttit i styrelsen sedan 2003 och varit ordförande sedan 2008. Nu tackar Johnny Petersson, 44, för sig och lämnar sitt uppdrag vid morgondagens årsmöte på Guldfågeln Arena. Jag fick en kort pratstund med
Johnny när han var på snabbvisit i Kalmar.

1. Hur vill du sammanfatta din tid som ordförande i Kalmar FF?

Nu tackar Kalmar FF:s ordförande Johnny Petersson, 44, för sig vid morgondagens årsmöte

Han har suttit i styrelsen sedan 2003 och varit ordförande sedan 2008. Nu tackar Johnny Petersson, 44, för sig och lämnar sitt uppdrag vid morgondagens årsmöte på Guldfågeln Arena. Jag fick en kort pratstund med
Johnny när han var på snabbvisit i Kalmar.

1. Hur vill du sammanfatta din tid som ordförande i Kalmar FF?

– Jag har fått vara delaktig i att ta förengens första SM-Guld, bygga en modern fotbollsarena och utveckla ekonomin till en av Sveriges främsta i svensk elitfotboll. Jag kan bara känna glädje och stolthet över detta. Det är många som har varit med på denna resa och gjort det möjligt. Vi har varit ett bra lag på plan, men också vid sidan av fotbollsplan.

2. Du har fått vara med om en framgångsrik period med SM-Guld, förbättrad ekonomi och inte minst en nya arena. Vem/vilka människor vill du lyfta fram som varit ett stort stöd för dig i ditt arbete?

– Det finns tre personer som bör lyftas. Ulf Gunnarsson är en av dessa. Kanske en doldis för många, men en oerhört aktiv vice ordförande som har fungerat som ordningsman i styrelsen. Det har funnits ett stort behov av det med tanke på föreningens explosiva utveckling. Givetvis också Ronny Nilsson som har varit min pelare, mentor och genomförare av styrelsens beslut att bygga en ny arena. Slutligen Svante Samuelsson som drivit fram en professionell Kalmar FF organisation i egenskap av klubbchef, såväl på kansli som i fotbollsorganisationen.

3. Vilka beslut har genom åren varit svårast att genomföra?

– Självklart att driva igenom beslutet att bygga Guldfågeln Arena. En process som innehöll precis allt. 2004 hoppades vi att kommunen skulle bygga om Fredriksskans. 2005–2008 var tanken att ett privatföretag skulle bygga arenan och att Kalmar FF enbart skulle vara hyresgäst. Hösten 2009 fattade styrelsen det modigaste beslutet som Kalmar FF hittills har fattat, nämligen att föreningen själva skulle bygga, äga och driva arenan.

4. Vilka beslut har du varit mest nöjd med?

– Ett antal fotbollsmässiga beslut under 2008 som var en del i att bärga SM-guldet. Vi valde att förlänga med Cesar våren 2008 och inte sälja honom till Malmö FF. Vi lät Viktor Elm och Arthur Sorin spela ut sina kontrakt trots att vi hade fina bud på dem sommaren 2008. Dessa beslut kostade föreningen någonstans mellan 10-15 miljoner, men det var definitivt en av grundstenarna för föreningens första SM-guld.

5. Flytten från Fredriksskans till Guldfågeln Arena har inneburit ett fördubblat publiksnitt, det bästa sedan säsongen 1953/54. Du måste vara belåten över publikutvecklingen?

– Ja självklart. En förutsättning för Kalmar FF och svensk elitfotboll är att mer människor måste besöka våra arenor. Vi har visat att med en modern arena kan vi ge fotbollspubliken en bättre fotbollsupplevelse.

6. Hur ser du på framtidens Kalmar FF?

– Föreningen har tagit en tätposition i utvecklingen av svensk fotboll. Det gäller såväl på plan, som det som sker vid sidan. Kalmarregionen är inte världens centrum, därför är det viktigt att föreningen hela tiden är på tå och fångar framtiden och skaffar sig konkurrensfördelar genom att vara först i utvecklingsfrågorna. Min bild är att Kalmar FF står väl rustade för att göra detta. Det kommer fler SM-guld.

7. Du bor sedan några månader tillbaka i Stockholm med din hustru Anna. Hur ska du följa Kalmar FF framöver?

– Min ambition är att kunna se så många hemmamatcher som möjligt på plats i Kalmar. Våra Stockholmsmatcher är det ju inga problem att följa live. Övriga blir från TV-soffan i Solna tillsammans med katt och Anna.

8. Till sist, plocka ut dina tre bästa KFF-minnen?

– Halmstad 9 november 2008 och föreningens första SM-Guld. Den dagen ger fortfarande rysningar. Hemkomsten till Kalmar är så osannolik att jag fortfarande inte fattar det.

– Styrelsemötet den 8 november 2009 när styrelsen fattar beslutet att anta budet från NCC och därmed ger klartecken till byggnationen av Guldfågeln Arenan.

– 11 april 2011 och ett fullsatt Guldfågeln Arena hälsar Djurgården välkomna till Sveriges modernaste fotbollsarena.

Kalmar FF:s årsmöte äger under onsdagen rum på Guldfågeln Arena med start klockan 18:00.

Annons