Europaspel med KFF – Ferencváros

20 juli, 2023 | Nyhet

Inför första matchen i andra kvalomgången till Europa Conference League har Klas Palmqvist tagit fram ett axplock av matchutdrag från föreningens tidigare matcher i europeiska fotbollssammanhang och dessa kommer presenteras fram till matchdagen 27 juli.

Först ut är Kalmar FF – Ferencváros 1978.

Sedan Kalmar FF:s långe center Jan-Åke Lundberg rivits ner gör Benno Magnusson 1–0 på straff i 19:e minuten i returen hemma mot ungerska Ferencváros i Cupvinnarcupens första omgång 1978.

Målet var KFF:s första någonsin i en ”riktig” europeisk cuptävling (Intertotocupen, som KFF deltagit i tidigare, räknades inte dit).

Åtta minuter senare slank ett skott från Kjell Nyberg in i nät och därmed var 0–2-förlusten i Budapest utjämnad.

Efter en dryg timmes spel nickade Jan-Åke Lundberg sedan in vad som borde betytt hemmaledning med 3–0, men det dömdes bort på ytterst tveksamma grunder. I stället kunde ungrarna göra två mål och därmed var KFF:s allra första europeiska äventyr avslutat.