Förlust mot Djurgårdens IF

8 maj, 2023 | Nyhet

Kalmar FF hade inför måndagens drabbning inte vunnit mot Djurgården i Stockholm sedan 2018. Då hette tvåmålsskytten Erton Fejzullahu och två av tre Elmbröder startade på innermittfältet. Inte heller var 2023 året då den fyra år långa förlustsviten skulle brytas.

Med en bra säsongsinledning tog Kalmar FF sig till Tele2 Arena i Stockholm. Ett tresiffrigt antal bortasupportrar fick se en förstahalvlek som präglades av rödvitt tålamod i form av bollinnehav. Henrik Jensens framgångsrika ideologi verkade inledningsvis även idag vara den rätta medicinen. Med ett snabbt kortpassningsspel löste KFF upp knutar överallt på ett överbelastat centralt mittfält. För det var tydligt vad Djurgården ville, nämligen stänga bortalagets innermittfält. 

Noah Shamoun avlossade tidigt ett skott som gick tätt över ribban. Något som indikerade att Jensen pratat om att avsluta anfallen för att inte riskera omställningar. Men det skulle inte vara ett oavslutat anfall som spräckte den rödvita nollan. Ett bolltapp på mittfältet, en djupledspassning och en vindsnabb Joel Asoro var efter 23 minuter det som skilde lagen åt.

KFF fortsatte på inslagen väg och visade, trots det oväntade målet, ingen anledning att drabbas av stress. Det fortsatta tålamodet borde kanske ha renderat i en kvittering men slutade dessvärre i ännu ett insläppt mål. Joel Asoro klev av i halvtid som tvåmålsskytt efter en cykelspark.

Trots tvåmålsledningen började andra halvlek med ett mer framåtlutat hemmalag. KFF fick lägga energin på defensiven, vilket resulterade i större ytor bakom Djurgårdens backlinje. Det fanns ett fåtal försök då en rödvit spelare slog en djupledsboll bakom en högre stående motståndarbacklinje. Det var ett märkbart mer pressat KFF som hade svårigheter i uppspelsfasen. Även Djurgårdens tredje mål uppkom av ett bolltapp. Små marginaler kan såväl ge hög utdelning som hårda straff. Hemmalagets tredje mål kom i 53:e minuten. Till synes ett psykologiskt mål eftersom halvlekens första åtta minuter till synes varit ovissa. 

Kalmar FF är inget lag som ger upp och i 57:e minuten forcerades ett reduceringsmål in. Men ganska snart upptäcks sidlinjedomarens flagga. Målet döms bort och efter diskussion med domaren springer rödvita tröjor hem mot eget mål. Efter detta ersätter Deniz Hümmet Noah Shamoun och Johan Karlsson tar plats istället för Robert Gojani. Båda går in på varsin offensiv ytterposition. 

Bytena visade sig göra gott för KFF. Det märktes att två spelare med mycket energi kom in. Båda orkade jaga sina motståndare, vilket fick KFF att bli mer framåtlutat. Det skapades ett kortare momentum, under vilket reduceringsbollen äntligen hittar in. I den 66:e minuten drog den nyligen inbytte Hümmet in ett långskott som hann dyka precis under hemmalagets ribba. Målet var förlösande och det fanns fortfarande trettio minuter kvar att göra ett till. 

Även fast Djurgården inför matchen hade ett skralt facit så är det ett svårslaget lag hemma. Detta fick KFF erfara, för efter reduceringsmålet var det ett alltmer desperat bortalag på banan. Men den sista touchen fanns inte under måndagen. Några försök gjordes efter reduceringsmålet men KFF var aldrig riktigt nära. Trots ett bolltryggt spel så blev misstagen för kostsamma. Matchen slutade i hemmavinst men KFF klamrar sig fortsatt fast på övre halvan av den allsvenska tabellen. 

Djurgårdens IF- Kalmar FF 3-1 (2-0)
8 maj 2023, Tele2 Arena
Avslut: 9-9
På mål: 5-3
Utanför: 4-6
Hörnor: 9-3
Gula kort: 1-3

Text: Albin Bramstedt

Annons