Förlust mot FC Pyunik

27 juli, 2023 | Nyhet

Kalmar FF spelade under torsdagen sin första Europakval-match på elva år. Dagens motståndare, armeniska FC Pyunik Yerevan, slutade förra säsongen på en andraplats. KFF började, framför en oerhört hängiven publik, som hemmalag i dubbelmötet.

Kalmar FF kom till matchen med seger senast mot Varberg i ryggen. Det var dock Pyunik som skulle få matchens första läge. Efter fem minuter sprang bortalagets ytter till sig en bra position och sköt från höger i KFF:s straffområde. Men en fin benparad från Ricardo Friedrich gjorde att bollen gick ut till hörna.

Lagen visade inledningsvis upp en hög energi och det delades ut flera smällar. KFF ägde sedvanligt mycket boll, men armenierna kändes farliga när de närmade sig hemmalagets mål.

KFF:s första heta chans kom i matchminut 29. Nahom Girmai Netabay slog in ett hårt inlägg till en fristående Mileta Rajovic. Men anfallaren misslyckades precis med att få bollen under ribban.

Efter fortsatt stort bollinnehav från planens rödvita lag testade Romário i den 38:e minuten att skjuta från distans. Ett stigande skott som dock inte skapade några större problem för Pyuniks målvakt.

Men i den 44:e matchminuten skulle det äntligen komma. Ett förlösande ledningsmål signerat Jacob Trenskow, assisterad av landsmannen Mileta Rajovic, kommer efter att den förstnämnde frispelats, skottfintat bort den sista försvararen och kyligt placerat bollen i vänstra hörnet. Målet innebar danskens första kasse för KFF.

Målet innebär dessutom att KFF gick ut till halvtidsvila med ledning 1-0.

Pyunik fick även andra halvleks första klara chans i matchens 50:e minut. Ett långskott från vänster dök obehagligt och träffade ribban. Istället skulle bortalaget få utdelning i den 55:e minuten när lagets anfallare sköt bollen i mål efter ett inspel från höger. Matchen var därmed kvitterad.

I den 70:e minuten kom Lars Saetra högst på en hörna men nicken räddades av Pyuniks målvakt. Returen slogs ovanför ribban av en framstormande Rasmus Sjöstedt.

Gästerna satte i den 80:e minuten sitt andra mål för kvällen och gick därmed upp i ledning.

Ricardo Friedrich stod sedan i den 97:e minuten för en av matchens absolut bästa prestationer när han räddade Pyuniks anfallares skott från nära avstånd. David Olafsson bröt dessutom returen från att slås in i öppen bur.

Mer än så bjöd inte kvällen på. Kalmar FF förlorade med 1-2 mot FC Pyunik Yerevan. Returmatchen spelas om en vecka i Armenien.