Hallå där…

16 mars, 2011 |

Ronny Nilsson, projektledare för arenabolaget, som gör comeback i Kalmar FF:s styrelse

Under tisdagskvällens årsmöte utökades antal medlemmar i Kalmar FF:s styrelse till åtta stycken. Du tog den nyinrättade platsen. Vad fick dig att tacka ja?

Ronny Nilsson, projektledare för arenabolaget, som gör comeback i Kalmar FF:s styrelse

Under tisdagskvällens årsmöte utökades antal medlemmar i Kalmar FF:s styrelse till åtta stycken. Du tog den nyinrättade platsen. Vad fick dig att tacka ja?

– Jag har tidigare suttit med i valberedning och har efter påtryckningar utifrån blivit tillfrågad under många års tid. Men jag har jobbat mer än en heltid med bara arenan och tackat nej av den anledningen. Jag har dock varit med på styrelsemöterna och dragit processen med arenan för styrelsen. Men så i vintras insåg jag att alla i styrelsen hade så fruktansvärt mycket att göra och på något sätt kändes det inte rätt att lägga hela arenan i knät på människor som redan är fullbelagda.

Så du kände helt enkelt ett personligt ansvar?

– Ja, så kan man säga. Jag började att prata med Johnny Petersson att jag ville vara med och se till att detta landar så som vi hade tänkt när vi började det här projektet. Att det verkligen blir så bra för Kalmar FF och ge så mycket pengar och inte minst bli något för hela regionen. Att man inte bara kastade in nyckeln och sedan bara sticka för det kände jag inte för. Alla i styrelsen tyckte det var en strålande idé om jag kunde sitta med och på den vägen är det nu. Ersättare för mig i valberedningen blir nu Carl-Johan Nordheim och det har alla jublat åt också. Det kommer att bli en kanonförstärkning.

Vad har du tidigare haft för olika konstilationer i arenaprojektet?

– Det började med att vi startade Kalmar Arena AB 2005 och då blev jag VD. Det var bara jag som satt i det bolaget och det bara för att vi skulle ha ett bolag som kunde prata med kommunen. Det var mycket bättre tyckte kommunen än att det var en enskild förening. Nu heter det Kalmar FF Event AB därför vi inte ville mangla ut Kalmar Arena eftersom det nu heter Guldfågeln Arena. Sedan körde vi det och i det bolaget satt jag, Johan Damne, Ulf Gunnarsson, Svante Samuelsson och Johhny Petersson. Vi kombinerade det med en styrgrupp där byggprohektledarna Mikael Gustavsson och Roland Bohman fanns representerade. För att det också skulle bli lättare administrativt eftersom det inte fanns någon anledning för mig att vara VD för ett bolag så beslutade vi att ha samma VD för alla bolag. Så Svante Samuelsson är nu VD för fastighetsbolaget, eventbolaget och dessutom klubbchef i Kalmar FF och Johnny Petersson sitter som är ordförande i samtliga bolag. Ända sedan vi började bygga arenan har jag varit projektledare och tillika styrelseledamot i gamla arenabolaget. I Kalmar FF:s huvudstyrelse har jag varit adjungerad för att ge löpande händelser kring arenabygget.

Guldfågeln Arena kommer alltså bli en stor och viktig del i Kalmar FF?

– Ja, inte bara nu utan över en överskådlig tid. Stor och viktig, både som en möjlighet och som en potentiell risk eftersom det är så mycket pengar inblandade. Därför tror jag det blir jättebra att vi har arenan som en stående punkt på agendan och att jag håller ett öga på vad som händer och drar det för huvudstyrelsen. Så min huvudsakliga uppgift i styrelsen blir att sköta alla övergripande frågor gällande arenan. I framtiden har jag också en idé om skapa ett arenautskott med ett par personer. Jag tycker att det skulle kännas rätt, men det får vi titta på längre fram.

Du är sedan några år tillbaka också hedersordförande i Kalmar FF.

– Det stämmer. Jag tog klivet in som suppleant i styrelsen 1991 och blev vice ordförande 1992 och valdes sedan som ordförande 1993. Där satt jag fram till 2004 och sammanlagt blir det 20 år även om jag var utanför styrelsen ett tag. Men då jobbade jag med fullt ut med arenan.

Många hävdar att utan din drivkraft hade det inte blir någon ny arena i Kalmar. Känns det smickrande?

– Vad ska jag säga, ingen är väl oersättlig. Det kunde faktiskt varit någon annan. Fast det är klart, det hade inte gått om inte någon lagt ned så mycket tid och engagemang. Det har varit så mycket motgångar under resans gång och det har funnits tillfällen som säkerligen normala människor i princip lagt ned detta. Jag tror dessutom att om vi inte fått igenom en arena nu så tror jag inte vi fått någon inom 20 år. Jag tror dessutom att det kommer bli jättedyrt att bygga arenor framöver och kommunerna får bara sämre och sämre ekonomi. Då kan man fundera på vad som hade hänt med Kalmar FF som inte då haft någon möjlighet att öka sin ekonomi. Det här var helt enkelt livsnödvändigt.

Till sist. Mådagen den 11 april är det dags för invigning av Guldfågeln Arena. Hur går dina tankar?

– Det känns givetvis härligt även om jag inte vågar andas ut ännu. Nu har vi börjat besiktningen och det är kärft. Det är många lösa trådar kvar, till exempel mycket teknik som ska fungera. Dessutom är det fortfarande tjäle i marken och att hinna asfaltera utanför arenan handlar om dagar även om vi har det som målsättning. Det stora Guldfågelnskyltarna kommer på fredag och ska monteras upp i nästa vecka. Det ska även klippas film med två stora FF-emblem på arenans hörnor och för det krävs det minst 12 plusgrader. Så det är en kamp mot klockan för varje dag som går.

Annons