”Här finns valmöjligheter”
Ahlén sätter betyg på lagdelarna – del 3

10 mars, 2023 | Nyhet

Texten är skriven av Peter Ahlén. Under året kommer han följa Kalmar FF i Allsvenskan på nära håll och dela med sig av sina texter här på kalmarff.se. Notera att texten är en personlig betraktelse och åsikterna som uttrycks är hans egna.

Jag kallade det här för maskinrummet, navet, hjärtat och centralen efter ett fantastiskt fint 2021 på väg in i 2022.
En 4 plus-lagdel var min tolkning av kvaliteten inför året och det finns ingen anledning att ändra det betyget nu. Eller ska det höjas ytterligare, för nånstans är det väl allsvensk toppklass om laget slutar fyra, eller?
Det som möjligtvis håller mig tillbaka är frånvaron av Oliver Berg och vad det kommer att innebära i skarpt läge.
Nu går det väl att argumentera för att Berg var lika mycket falsk nia som spets på mitten oavsett vilken formation Rydström skickade ut. Henrik Jensen har justerat positioneringen i sitt 4-3-3 och det ska bli intressant och se vilken effekt det får.
Oaktat det så är Calle Gustafsson och Romario kvar som garanter för fortsatt hög kvalitet.

MITTFÄLTARE
Betyg: 4+ (4+)
In: Robert Gojani, Isak Vidjeskog.
Ut: Oliver Berg, Erik Israelsson, Victor Backman.
Övriga: Carl Gustafsson, Romario, Johan Karlsson.
Kommentar: Det här var en lagdel som fungerade, som alltid kom till spel.
Calle Gustafsson spelade samtliga minuter i allsvenskan och sprang mest av alla.
Romario missade inte en match och samlade på sig 24 90 minuters-matcher, Berg missade en på grund av sjukdom.
Flyttades Berg fram ett hack fanns Nahom Netabay tillgänglig som kompetent ersättare.
Arbetsmoralen var oklanderlig, det fanns extremt mycket löpmeter i samtliga och en starkt vilja att skydda den egna backlinjen.
Calle Gustafsson tog ytterligare ett kliv i sin utveckling och belönades med en a-landslagsplats på januariturnén.
2022-uppsättningen var med och utmanade som bästa kombo med Djurgårdens Mange Eriksson, Rasmus Schüller och Hampus Finndell samt mästartrion från Häcken – Samuel Gustafson, Simon Gustafson och Mikkel Rygaard – som vann den fajten på poäng.
Henrik Jensen har, precis som Rydström, tre centrala mittfältare, men med lite annorlunda arbetsuppgifter. Berg var alltid spets, Calle Gustafsson och Romario sexor med ett större defensivt ansvar. Jensen väljer en sexa och två åttor där Johan Karlsson blivit den tredje länken och fått möjlighet att etablera sig på den position han trivs bäst med.
Om det märks?
Karlsson har varit solklar betygsfemma så här långt och jag vet inte vad det är med den här 21-åringen från Sunnersta i Uppsala. Funktionell låter för enkelt när man har alla delar som krävs för rollen. Arbetsmoral och löpmeter, noggrannhet i detaljer, stark fysiskt, mod i det offensiva spelet, det vi såg mot AC Horsens och målen mot Trelleborg och Helsingborg i cupen – och framför allt – ett väl utvecklat fotbollsintellekt.
Kalmar FF har rekryterat Robert Gojani och skrivit kontrakt över tre år. Med den rutinen, den kvaliteten i den förre Elfsborgs-spelaren, så har Jensen, när han dessutom kan använda Simon Skrabb och Nahom Netabay som åttor, en trygghet och den taktiska flexibiliteten.
Med två åttor, två tior och en mer renodlad nia (återkommer till det i anfalls-segmentet) har KFF så här långt kraftigt ökat närvaron i den sista tredjedelen. Tio mål i cupen säger en del om just den utvecklingen.
Till sist: Romario fyller 38 år i augusti. Kontraktet går ut den sista december i år. Även om det inte ser ut så nu kan han behöva vila ibland för att kunna prestera på samma höga nivå under året. Romario delar naturligtvis inte den uppfattningen. Därför var det underbart och se reaktionen när han blev utbytt mot Horsens, hur missnöjd han såg ut. Snart vill han prata förlängning med Jörgen Petersson.

BETYGSSKALA
1: Håller inte
2: Godkänt, inte mer
3: Bra allsvensk nivå
4: Garanterad övre-halvan-leverans
5: Allsvensk toppklass

Del 4 – anfallare

Annons