Den sista september 1979 låg Malmö FF:s tränare Bob Houghton fullständigt apatisk på en massagebänk i ett omklädningsrum på Malmö Stadion och stirrade tomt upp i taket.

– Nu är guldet förlorat, konstaterade han till slut.

– Och på vilket sätt sen…

KFF-målvakten Leif Friberg ser över sina skavanker efter skrällsegern mot MFF.

Vårens skånska Europacupfinalister – förlust mot Nottingham Forest 0–1 – hade haft en nästan konstant press mot bortalagets mål men trots sju-åtta kvalificerade frilägen hade varken Robert Prytz, Björn Nilsson, Thomas Sjöberg, Tommy Hansson eller Tommy Andersson lyckats få in bollen bakom Kalmar FF:s storspelande reservmålvakt.

KFF:s Stig Andreasson kan ta det lugnt, MFF:s Tommy Andersson kommer försent. Leif Friberg till höger har full kontroll den här gången också.

Mellan stolparna stod nämligen halvskadade hårdingen Leif Friberg från Fridlevstad i Blekinge. Han kunde visserligen knappt lyfta ena armen på grund av en trasig axel och hade inte spelat en match på tio veckor, men bedömdes ändå vara i något mer speldugligt skick än Tony Ström, som just plockat bort gipset runt sin trasiga fot.
Leif hade debuterat föregående säsong med 2–1-seger hemma mot Norrköping (IFK:s mål på straff). I den följande bortamatchen mot AIK gick dock allt på tok – KFF spelade i och för sig ganska bra, men Leif släppte in fyra minst sagt billiga mål och blev hånad i TV-sammandraget i Sportnytt.
Själv mindes Leif ingenting. Han hade fått en smäll i skallen på träning ett par dagar tidigare och tio minuter in i matchen fick han en armbåge i tinningen

med svår hjärnskakning som följd. Ingen fattade hur illa det var ställt och Leif stod kvar i målet matchtiden ut.
Sedan blev det tunt med chanser och när han inte ens fick följa med på en träningsvecka till Österrike meddelade Leif att han skulle lämna KFF.
Så kom alltså den otroliga insatsen mot MFF, som så långt aldrig förlorat hemma mot KFF i allsvenskan – enda Kalmarsegern någonsin i Malmö härrörde från en match i andradivisionen 1928.

Roland Sandberg prickar in KFF:s första mål. Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland
Rolands klassiska målgest.

Men nu gjorde Roland Sandberg första målet efter nio minuter. I andra halvlek nickade Jan-Åke Lundberg – som var ungefär lika skadad som Friberg – in 2–0 och tre minuter före slut skruvade Benno Magnusson in en frispark runt Janne Möllers felplacerade mur. KFF:s enda bortaseger under hela säsongen 1979 var ett faktum.
Leif Friberg blev kvar i KFF i åtta säsonger till, men det dröjde nästan 20 år innan det åter blev rödvit seger mot MFF i Malmö. Den gången gjorde Daniel Holm matchens enda mål.

Hjältarna från Malmö Stadion 1979, när Kalmar FF bortabesegrade Malmö FF för första gången på mer än 50 år. Från vänster Jan-Åke Lundberg, Leif Friberg, Roland Sandberg och Benno Magnusson.