”Ibland känns min fotbollskarriär som något som skedde i ett annat liv”

21 januari, 2017 |

Henrik Rydström, försäsongen är igång och du gör det som U19-tränare återigen. Vad går du in med för känsla till säsongen 2017? 

Henrik Rydström, försäsongen är igång och du gör det som U19-tränare återigen. Vad går du in med för känsla till säsongen 2017? 
 – En grymt bra känsla. Jag kände tidigt under 2016 att jag längtade efter att få ha huvudansvaret för en grupp och nu har jag det. Och till det har jag en bra folk omkring mig. Som Jens Nilsson, som jag ofta bollar tankar med. Och i U 19 backas jag upp av Johan Steglander och Joakim Lindén Johansson, men också Fredrik Carlén och Tania Nilsson. Jag har det sista ordet, men vi försöker verkligen göra varandra bättre och det finns också ett sunt samarbete med U 17 och U 16.  Och nu har Festim Pasho kommit in i vår organisation och det är verkligen en inspirerande ledare.
 
Om vi tittar på din tid som assisterande tränare i A-truppen så blev det bara en säsong. Känner du att den tiden blev bortkastad eller känner du att tiden har varit lärorik och nyttig för din egen utveckling som tränare? 
 – Det var en smula karaktärsdanande. Men det är klart att det inte var bortkastad tid. Jag lärde mig saker när jag ledde träningar och övningar – spelarna utvecklade mig – och jag fick ju också möjligheten att coacha i tre matcher i Allsvenskan när Peter var avvisad.  Jag kunde ju också reflektera över vilken typ av tränare och vilken typ av träningsmetodik och spelmodell som jag vill stå för och det var synnerligen nyttigt.
 
I en undersökning som gjordes för två veckor sen hade vi tredje flest ungdomslandslagsspelare efter Malmö FF och AIK. Vilka ser du som Kalmar FF:s största styrkor kring arbetet med att få fram nya talanger? Och vilka bitar måste vi jobba mer med för att ta nästa kliv? 
 – Det är inget självändamål att få fram landslagsspelare. Det viktigaste är att hjälpa killarna att bli så bra spelare och personer som möjligt. Om de på vägen också blir landslagsspelare så är det en fin bonus. Det är avsevärt viktigare att få fram spelare som tar klivet upp i vårt A-lag. Det är livsnödvändigt för oss som förening. De senaste säsongerna har vi visat att vår Akademiverksamhet har den förmågan. Vi har många styrkor, men några av dem är att vi har en stark tradition av skickliga Tipselittränare – jag tänker främst på Kjell Nyberg och Jens Nilsson – som har satt nivån för oss andra. Och nu har vi flera färska, hungriga tränare som driver på, som Tobbe Carlsson, nämnda Festim Pasho och Johan Öhlin, för att nämna några.
– Det vi vill förbättra är tydligheten inom vår egen organisation – något som vårt nya styrdokument Akademivisionen kommer hjälpa oss med. Sedan vill vi förbättra relationerna med klubbarna i regionen ytterligare. Skapa en samhörighet och gemensamhet där vi hjälper de mindre klubbarna att bibehålla en fin nivå. Att vi får fram skickliga spelare är ju också en följd av hårt arbete i klubbarna runt omkring.
 
Det är lite mer än 3 år sen du gjorde din sista match som spelare. Har övergången till en tränarroll i föreningen varit som du tänkt dig? 
 – Ibland känns det inte som om jag har spelat fotboll. Eller, det känns som något som skedde i ett annat liv. Jag har nästan blivit uppslukad av tränarrollen och trivs otroligt bra. Jag har avsevärt större tilltro på mig själv som tränare än vad jag hade på mig själv som spelare. Vilket gör att jag kanske framstår som bufflig och osmidig. Men tränaryrket har gjort mig periodvis manisk.
 
Många har oerhört svårt och se dig i en annan förening än Kalmar FF. Var ser du dig själv som tränare inom 10 år? 
 – Jag är gärna lojal mot Kalmar FF. Jag tycker väldigt mycket om att få vara delaktig när det kommer till att utmejsla vilken väg som Akademin ska ta. Att få jobba fram Akademivisionen har varit väldigt inspirerande. Men det här med lojalitet är ju inte bara upp till mig, väldigt mycket vilar på Kalmar FF. 
Jag vill få utlopp för energin som jag bär på. Kalmar FF har kanske en helt annan bild av mig som tränare och i så fall är det ju så det är. Då klamrar jag mig inte fast.
Så egentligen borde du fråga Kalmar FF vad de har för plan för mig.
 
A-laget knep i fjol en sjätteplacering med dig som assisterande tränare. Vilka förväntningar tycker du, som följt utvecklingen på så nära håll, att vi kan ha den kommande säsongen?
– Kvaliteten på Allsvenskan har de senaste säsongerna sjunkit. Samtidigt finns det tendenser som gör att det är en intressant serie att följa. Det äldre gardet av tränare utmanas av nydanande tränare som Graham Potter och Jimmy Thelin, som med små medel får ut väldigt mycket.
Vi har ju en centrallinje som tillhör toppskiktet i Sverige och som vi redan nämnt i intervjun, Akademin är en av Sveriges bästa. Det borde borga för bra resultat.
Annons