IFK Göteborg vann semifinalen i SM för U 19

24 oktober, 2015 |

Det blev en tung dag för Kalmar FF:s U 19-killar i SM-semifinalen mot IFK Göteborg på Prioritet Serneke Arena.

IFK Göteborg vann med klara 5-2 (3-1).

Fast det var siffror som ljög en smula. Matchen var jämnare än så.

– Fast det liknar mest en dåres försvarstal om jag försöker förklara bort en 5-2-förlust. Så det tänker jag inte göra. Men jag tänker inte heller ta ära och heder av mina spelare. För i många avseende gjorde de en strong insats, säger Henrik Rydström, tränare i Kalmar FF.

Det blev en tung dag för Kalmar FF:s U 19-killar i SM-semifinalen mot IFK Göteborg på Prioritet Serneke Arena.

IFK Göteborg vann med klara 5-2 (3-1).

Fast det var siffror som ljög en smula. Matchen var jämnare än så.

– Fast det liknar mest en dåres försvarstal om jag försöker förklara bort en 5-2-förlust. Så det tänker jag inte göra. Men jag tänker inte heller ta ära och heder av mina spelare. För i många avseende gjorde de en strong insats, säger Henrik Rydström, tränare i Kalmar FF.

Matchen spelades på IFK Göteborgs nya anläggning, en inomhushall. Och det var Kalmar FF som började bäst. Man klev högt i sin press och stressade Blåvitt till att slå lång bollar eller göra misstag. Det egna passningsspelet flödade och Blåvitt hann sällan in i presspelet.

Efter drygt tio minuter skapade KFF en dubbelchans. Men istället för ett ledningsmål kontrade Blåvitt. En lång boll in på KFF:s planhalva, omställningslöpningar och kanske skulle Kalmar FF fått frispark i duellen som föranledde målet, men domaren blåste inte och IFK Göteborg tog hela handen, trots att Kalmar FF bara visade lillfingret.

Baklängesmålet kom som en kalldusch.

Kalmar FF fortsatte spela bra. 

Men en halvtimme in i matchen kom Blåvitt runt på KFF:s högerkant, passning snett inåt bakåt och kliniskt avslut och så var det 0-2.

Två avslut, två mål.

Kalmar FF gav sig dock inte utan kamp. Gästerna skapade lägen, tryckte på och efter 35 minuter rullade KFF upp IFK Göteborg. Elie Kouakou kom fri med målvakten och gjorde 1-2.

Kalmar FF jagade kvittering och i slutet av halvleken skapade KFF en hörna. Men återigen kontrade Blåvitt. En lång boll, duell man mot man och Blåvitt-spelaren var starkare, rappare och kom fri med John Håkansson i gästernas mål och lobbade in 3-1.

– En käftsmäll. Men vi ska kunna tåla även käftsmällar. Och killarna hade bra snack i pausen, vi hade en tro på att kunna vända det här, säger Rydström.

Direkt i andra halvlek skapade Kalmar FF några hörnor. Men precis som i slutet av första halvlek lyckades Blåvitt freda sitt mål och istället iscensätta en kontring. En lång boll in bakom Kalmar FF:s försvarslinje, men John Håkansson i KFF-målet kom ut för att avvärja. Retligt nog gled bollen under Håkanssons fot. Och Blåvittanfallaren fick öppet mål och rullade in 4-1.

– Det var mer än en käftsmäll. Men. Det är också så här; vi har hela säsongen krävt av killarna att våga spela sig ur situationerna. Inklusive våra målvakter. Jag har varit på John när han skickat i väg bollen utan adress. Sagt åt honom att han inte får göra så, att han måste försöka hitta en lagkamrat. 

Nu gjorde han exakt det, försökte lösa en situation på ett konstruktivt sätt, men råkade missa. För mig är det helt okej. Det är till och med något jag uppmuntrar, säger Rydström.

Blåvitt satte sedan även 5-1, en frispark från nära håll.

Så långt hade IFK Göteborg haft sju avslut på mål – och gjort fem mål.

I det läget var matchen givetvis över och för Kalmar FF:s del handlade det om att inta falla isär. Det gjorde man inte heller, även om det inte var samma energinivå som i första halvlek. Med tio minuter kvar reducerade Calle Johansson till 2-5. Blvåitt kontrollerade dock matchen och KFF orkade inte hota fullt ut.

– Effektivitet ingår i fotboll. Och det kan man snabbt konstatera – Blåvitt var oss överlägsna när det kom till den biten. Att vi spelmässigt hade ett övertag, framför allt i första halvlek, blir ju på många sätt verkningslöst om vi inte kan omvandla det till konkreta målchanser och mål. För mig handlar det dels om mentalitet och dels om kunnande. Vi behöver träna våra spelare – i hela föreningen – på att bli skarpare i de avgörande lägena, säger Rydström självkritiskt.

Därmed är säsongen över för Kalmar FF:s U 19-killar.

En tredjeplats i Ligacupen i våras, en andraplats i Gothia Tipselit Trophy, en andraplats i U 19 Allsvenska Norra samt en semifinalplats i SM-slutspelet blev det resultatmässiga facit för U 19.

I den andra semifinalen slog Djurgårdens IF Häcken med 3-2.

 

Mål: Elie Kouakou, Carl Johansson.

 

Startelva:

 

John Håkansson

Elof Nelson, Adel Ziarat, Herman Sillerström, Pontus Fredriksson.

Svante Ingelsson, Jesper Nilsén, Carl Johansson, Giga Chkheidze.

Måns Olström

Elie Kouakou.

 

Byten: 

 

Elof Nelson ut 55:e, Isak Magnusson in.

Måns Olström ut, 65:e, Adam Hellborg in.

Jesper Nilsén ut 70:e, Oskar Engström in.

Elie Kouakou ut 73:e, Robin Clason in.

Giga Chkheidze ut 80:e, Johan Stenmark in.

Svante Ingelsson ut 80:e, Gustav Eriksson Söderström in.

Annons