Inför Hammarby – Kalmar FF

5 maj, 2009 |

Att besöka Söderstadion är alltid en sällsam upplevelse och känslan inför onsdag är att det kan gå precis hur som helst.

Statistiken visar att Bajen har haft förtvivlat svårt för oss de senaste åren vilket har lett till synbar frustration hos de grönvita. Men historia och statistik i all ära, i Allsvenskans sjunde omgång väntar en tuff match för Kalmar FF.

Att besöka Söderstadion är alltid en sällsam upplevelse och känslan inför onsdag är att det kan gå precis hur som helst.

Statistiken visar att Bajen har haft förtvivlat svårt för oss de senaste åren vilket har lett till synbar frustration hos de grönvita. Men historia och statistik i all ära, i Allsvenskans sjunde omgång väntar en tuff match för Kalmar FF.

”Made of Stone”är en låttitel av det gamla Manchesterbandet The Stone Roses men det kunde lika gärna vara ett epitet på onsdagskvällens skådeplats Söderstadion, beläget intill Nynäsvägen i Södra Stockholm. För även om bänkarna är i trä ger denna koloss intrycket av att vara en stenaktig skapelse, ett rektangelformat block upphöjt ur ett omkringliggande landskap av betong. Strax bredvid ligger Johanneshovs Isstadion, i folkmun kallat Hovet och bortom detta femtiotalsbygge ligger Globen med tillhörande köpcenter.

Omgivningarna är typiska för den del av söderort som Johanneshov tillhör med de första husen byggda öster om Nynäsvägen i mitten av 1940-talet. Området kontrasterar den stadsbebyggelse vi finner på Södermalm bara ett par kilometer norrut och som historiskt sett förknippas med Bajen. Snart har Hammarby en ny hemmaarena – beslutet är klubbat och bestämt – men än så länge är det Söderstadion och de klassiska environgerna som gäller. Här har Kalmar spelat många gånger och för det mesta brukar det bli täta och målsnåla tillställningar, ofta med ett spelförande hemmalag men med Kalmar som står för effektiviteten framåt.

Hammarby är väl inte obekant för någon, men hur är det ställt med dem 2009? Som vanligt skulle jag tro. Ett smånätt passningsspel av ett relativt småvuxet lag där det brukar finnas en eller ett par spelare som sticker ut. Tränaren Tony Gustavsson får nog anses ha gjort en godkänd insats när det gäller att få ut det mesta av materialet sedan sin ankomst. Truppen är knappast bred och i årets upplaga kan jag bara hitta en spelare som jag tycker har det där lilla extra och det är Louay Chanko som har den där lyckosamma kombinationen av slitvarg och tekniker i sig.

Till matchen mot Kalmar är landslagsmeriterade Rami Shaaban tillbaka, vilket väl kan tillföra lite mer stabilitet till defensiven. Framåt är Castro-Tello, Paulse och Charlie Davis korten som gäller och även om den senare utvecklats en del sedan sin ankomst för ett par år sen är han väl kanske inte det där riktiga hotet som till exempel Andreas Hermansson eller Hasse Berggren var för Bajen för ett antal år sen. Däremot är hans snabbhet obehaglig och det faktum att han faktiskt gjorde fjorton mål ifjol indikerar att det finns viss kvalitet under karossen på USA-importen.

Bajen spelar 4-4-2 där zonspel och hård press på bollhållaren är modellen. Ska det nämnas någon styrka måste det vara passningsspelet. När Hammarby har vind i seglen kan de få igång ett riktigt rappt passningsspel. I år ställer man upp med ett rakare mittfält än i fjol. Här gäller det att möta upp med aggressivitet från Kalmars sida och det är ett litet orostecken då det har sett ordentligt lojt ut i presspelet under stora delar av matcherna från rödvitt håll. Tanken med det raka mittfältet hos Hammarby är att de två komponenterna centralt ska ge varandra bättre understöd. Men finns materialet i år? Mot GAIS senast (2-2) mönstrade Hammarby ett mittfält som i efterhand fick en hel del kritik. Chanko är som tidigare konstaterat en klasspelare men varken Fredrik Söderström eller långsamme Mikkel Jensen har rosat marknaden och vad värre är för söderbröderna är att alternativen är få. Hammarby modell 2009 är en lågbudgetsatsning där det finns spelkvalitet men där det också finns utfyllnad. Å andra sidan var det väl inte en människa som trodde på Bajen 2001 när de tog sitt hittills enda SM-guld och likheter med den truppen finns.

Annons