Inför Kalmar FF – ÖIS

20 maj, 2009 |

På torsdag kommer en av landets äldsta och mest traditionstyngda föreningar på besök.

På torsdag kommer en av landets äldsta och mest traditionstyngda föreningar på besök.

Säg Örgryte och namnet Marcus Allbäck dyker upp i mitt huvud, ungefär som när Mark Wahlbergs karaktär i mästerverket Boogie Nights ser sitt framtida artistnamn Dirk Diggler explodera i neon för sitt inre. Allbäck är själva symbolen för ÖIS, lirarnas lag från Göteborg. Efter 74 landskamper och flera års vistelser hos sex utländska proffsklubbar kom den sympatiske anfallaren tillbaka till Svensk fotboll igen efter EM-slutspelet förra året.

Allbäck har en så stark koppling till Örgryte att spel i någon annat svenskt elitlag egentligen inte var aktuellt när han återvände hem. Trots detta figurerade länge ett rykte bland Kalmar FF: s supportrar att den flerfaldige landslagsmannen var på väg till KFF. På Benno.se kunde man inför säsongen 2008 läsa att Allbäck siktats på de mest skiftande ställen runtomkring Kalmar: På Möre Hotell i Söderåkra, på väg in i en bil på Kvarnholmen, smygandes ut från Kalmar FF:s kansli. Var inte det inte Allbäck som satt på caféet igår bakom en tidning? Hade han inte släkt i Kalmar och därmed en naturlig koppling till stan?

Silly Season är lika underhållande varje år och Allbäck-ryktet är ett exempel på hur fort rykten och skvaller i det närmaste kan bli en sanning. Samtidigt är det korrekt att Elfsborg och ett par andra, inte namngivna klubbar, uppvaktade honom men för Allbäck fanns nog inte alternativet att tillhöra någon annan klubb i Sverige. Detta trots att han nästan helt fick koppla bort pengarnas betydelse när han valde ÖIS.

Snart 36-årige Allbäck, som fick följa med sin farfar till ÖIS hemmamatcher som liten när pappa Stefan spelade, registrerade i våras sin son i Örgrytes fotbollsskola. Det här är naturligtvis fotbollsromantik och klubbkänsla när den är som bäst: Marcus Allbäck är en svensk fotbollslegend och en motståndare som förtjänar vår största respekt.

Som en kontrast till Allbäcks fantastiska klubbkänsla kan nämnas det förslag som luftades den 13 september 2007 om en sammanslagning mellan de tre Göteborgsklubbarna Örgryte, GAIS och BK Häcken. Detta fullständigt verklighetsfrämmande initiativ möttes av stora protester från engagerade supportrar och förslaget hindrades från att genomföras. Örgryte IS, bildat 1887 av Wilhelm Friberg, fick leva kvar åtminstone tillsvidare. Frågan är dock om projektet verkligen är dött eller om det bara är skrinlagt?

Marcus Allbäcks återkomst till trots, Örgryte har fått en allt annat än lätt start som nykomling i Allsvenskan. Inför säsongen presenterades gamle Helsingborgsstjärnan Alvaro Santos som nyförvärv och media överträffade varandra i vem som kunde ösa på med mest lovord: Santos tillsammans med Allbäck beskrevs som en drömduo som ingen allsvensk konkurrent skulle kunna matcha. Tyvärr för Örgrytes del har det varit lite si och så med målfabrikationen och med defensiven också: Facit efter åtta spelade omgångar är att Örgryte förlorat sju matcher och kryssat en.

I truppen hittar vi åldermannen Magnus Källander (40 år), slitvargen Dennis Jonsson, gamle Kalmarbekantingen Patrik Elmander och Division 1-klubben Östers gamla stjärnskott Pavel Zavadil. Örgryte vill spela en anfallsglad fotboll enligt den klassiska 4-4-2 uppställningen där Källander har rollen som pådrivande lagpappa. Janne Karlsson, som beskrivs som karismatisk med ett offensivt tänkande, är tränare för ett ÖIS som har ett mycket tufft jobb framför sig i årets upplaga av Allsvenskan. På torsdag kommer revanschlustan vara stor hos motståndet och det gäller för Svenska mästarna att vara ordentligt på tårna från minut ett.

Annons