Inför lördagens premiär

11 mars, 2010 |

Bästa sättet att undvika ett problem är att lösa det och när det gäller planens beskaffenhet har de lyckats väldigt bra. Därför kan vi nu längta till lördag då den allsvenska premiären står för dörren och först ut är Kalmar FF mot IFK Göteborg.

Bästa sättet att undvika ett problem är att lösa det och när det gäller planens beskaffenhet har de lyckats väldigt bra. Därför kan vi nu längta till lördag då den allsvenska premiären står för dörren och först ut är Kalmar FF mot IFK Göteborg.

Två lag som tillhört toppen under en rad av år på 2000-talet och visat att de kan gå hela vägen. Senast IFK fick lyfta bucklan var 2007 och för Kalmar FF:s del var det 2008 som gällde. Tar man endast de sex senaste säsongerna har dessa blåvita änglar med ett undantag varit sämst trea när tabellen sammanställts därför väntar nu detta meriterande lag som föll på mållinjen i fjol och ser man vad laget kan ställa upp med inger det direkt en form av respekt. Med Kim Christensen, som är en av allsvenskans bästa målvakter, i målet och spelare som Ragnar Sigurdsson, Gustav Svensson, Tobias Hysén och Robin Söder inser man att laget har kapacitet. Tillsammans med Kalmar FF var de det lag som gjorde flest mål framåt under 2009. Det som dock skiljer lagen ganska radikalt är att IFK satsar mer på nordiska spelare medan Kalmar FF ser längre söderut och åker till Brasilien för att hitta sina guldkorn som kan spetsa till laget. Fast båda sätten verkar ha varit framgångsrika.

Något direkt IFK hjärta det har jag självklart inte, men jag måste erkänna att jag känner en liten form av nostalgi när jag följde laget när de var som bäst under 80 och 90-talet. Två UEFA cup guld, 82 och 87 med spelare som Torbjörn Nilsson, Dan Corneliusson och tränare Sven Göran Eriksson. Inte heller att förglömma är ju Championsleague-eran och alla SM guld under större delen av 90 talet.

Det Kalmar FF nu kommer att få möta blir ett 4-2-3-1 spel där Gustav Svensson blir det drivande navet på mittfältet i att försöka hitta kvicke och målfarlige Tobias Hysén med bollar som ska ge farliga avslut. När väl premiärnerverna släppt vill båda lagen komma till snabba avslut och visa att deras digra målskörd från i fjol inte var någon tillfällighet och i Kalmars fall vet vi att laget gör mycket mål. Därför tror jag på en väldigt underhållande och sevärd tillställning.

För IFK:s del kunde förutsättningarna dock varit lite bättre. Flera viktiga nyckelspelare är fortfarande skadade på grund av sina korsbandskador. Adam Johansson, Niklas Karlsson och Robin Söder är alla indisponibla. Spelare som annars hade varit aktuella från start.

Stefan Rhen IFK Göteborgs tränare om matchen:
– Kalmar är förmodligen en av seriens svåraste bortamatcher, men det är lika bra att ta tjuren vid hornen direkt. De har ett väldigt intressant lag med flera duktiga individualister där brassarna sticker ut lite extra och vi vet att det kommer bli svårt, men vi ser verkligen fram emot att komma dit och försöka göra en bra insats och stjäla någon pinne.

Annons