”Jag ser fram emot att visa vad jag kan”

12 december, 2018 |

Under tisdagen skrev York Rafael på ett treårskontrakt med Kalmar FF och den 7 januari startar han upp försäsongen tillsammans med sina nya lagkamrater. Vi tog ett snack med York för att höra hur hans karriär har sett ut hittils, vad som gjorde att valet föll på Kalmar FF och även höra ifall ryktet stämmer att han tränar fem timmar om dagen. 

York, det är dagen efter du skrev på kontraktet med Kalmar FF.  Hur går känslorna i kroppen?

Under tisdagen skrev York Rafael på ett treårskontrakt med Kalmar FF och den 7 januari startar han upp försäsongen tillsammans med sina nya lagkamrater. Vi tog ett snack med York för att höra hur hans karriär har sett ut hittils, vad som gjorde att valet föll på Kalmar FF och även höra ifall ryktet stämmer att han tränar fem timmar om dagen. 

York, det är dagen efter du skrev på kontraktet med Kalmar FF.  Hur går känslorna i kroppen?
– Det är bara positivt. Jag ser fram emot att säsongen ska sätta igång och visa vad jag kan. Det är skönt att veta att jag kommer till en förening som Kalmar FF. Jag fick en känsla i samband med mitt besök att de kommer ta väldigt bra hand om mig samtidigt som jag har bra kompisar i truppen. Lumala Abdu är en av mina närmsta vänner, som bland annat var och hälsade på mig i Gävle. Sedan känner jag även Adrian Edqvist och Johan Stenmark sedan tidigare från ungdomslandslaget.

När fick du höra om intresset från Kalmar FF? 
– Jag visste att de varit och tittat på mig under hösten och det blev mer konkret för 3-4 veckor sedan. När Kalmar hörde av sig var jag i slutförhandlingar med en annan klubb. Men när jag fick höra om intresset var det hit jag ville. 

Du berättade att Magnus Pehrsson var en stor anledning till att du kom hit. Var det han som gjorde att det till slut blev Kalmar FF?
– Jag var och hälsade på förra veckan och satt ner och pratade med Magnus. Det var ett väldigt bra samtal och jag fick ett gott intryck av honom som tränare. Sättet han vill spela fotboll på stämmer överens med hur jag är som fotbollsspelare. 

Du har trots din unga ålder varit med om ganska mycket i din karriär. Kan du berätta lite vad som hänt genom åren?
– Jag kom fram väldigt tidigt där jag debuterade som 15-åring i Sandviken och gjorde allsvensk debut som 16-åring i Gefle IF. Därefter blev jag värvad av VfL Bochum i Bundesliga II. Det blev en lärorik tid där jag tränade med A-laget och spelade matcher med U19-laget. Jag utvecklades en hel del som fotbollsspelare trots den korta tiden. Ligan håller förmodligen bättre nivå än Allsvenskan och man pressar sig själv när man får träna med spelare av den digniteten. Därefter gick flyttlasset till IFK Värnamo och Superettan. Tyvärr fick jag försäsongen förstörd av skador vilket påverkade mig både mentalt och i mitt spel. Då kände jag att det var dags att åka hem och försöka hitta tillbaka till den jag är som fotbollsspelare. Därför tog jag beslutet att flytta till Sandviken och få bättre kontinuitet och speltid för att utvecklas. Resultatet blev 9 poäng på 14 starter och jag fick tillbaka självförtroendet. Jag vet att jag håller hög klass när jag väl är frisk. Att det gick så pass bra var inget jag tvivlade på men det kändes skönt att få det beviset. 

Om vi pratar lite mer om din tid i Tyskland och Bochum. Skulle du säga att ditt äventyr där gör att du inte har lika bråttom iväg denna gången? Eller sporrar det dig ännu mer att få chansen igen i en liga utomlands?
– Jag har verkligen inte bråttom men självklart ska jag iväg en dag. Jag kan vara på den nivån och jag vill vara där. Samtidigt vill jag inte stressa fram något. Det gäller att behålla fokus och se till att anpassa sig till nivån i Allsvenskan först. Det måste få ta tid och det är hårt jobb som krävs. Jag ska göra mitt bästa varje dag och träna hårt för att uppnå resultat. 

Det har spekulerats kring mängder av klubbar genom åren. Lazio, Milan, Southampton m.fl. Hur pass konkret har intresset varit?
– Jag var och tränade med Lazio i Italien och efter två dagar blev jag erbjuden ett kontrakt. Jag var även nere och tränade med Pescara och Watford där jag också blev erbjuden ett avtal. I samma veva hörde Southampton av sig och ville titta på en lösning. Men det blev aldrig något konkret. 

Jag har hört ett rykte att du tränar väldigt hårt och ibland kommer upp i fem timmar om dagen. Är det sant?
–  Jag tränar jäkligt hårt. Alla som känner mig vet hur jag är. Jag måste träna. Samtidigt får man inte vara dum. Det gäller att hitta en balans för att optimera sina möjligheter. Idag har jag kört ett gympass på morgonen kl.06.00. Därefter åkte jag och spelade fotboll med några kompisar. Jag försöker göra allt jag kan för att lyckas med min fotboll. Annars hade jag inte hållt på.

Avslutningsvis, den 7 januari startar ni upp försäsongsträningen här på Gasten i Kalmar. Vad tror du supportrarna kommer ha för bild av dig som spelare?
– Mina styrkor är att jag är snabb, bolltrygg och stark i en-mot-en. Där bjuder jag även på lite extra ibland. 

Annons