Jensen efter Bodø/Glimt-matchen: ”Det ser lovande ut”

27 januari, 2023 | Nyhet

0-0 mot ett av Skandinaviens absolut bästa lag. En förening som omsatte över 400 miljoner kronor förra året som säljer och köper spelare för belopp som Kalmar FF bara kan drömma om.
En fjäder i hatten, men också en dag på jobbet.
– Bara för att vi spelade 0-0 mot Bodø finns det mycket kvar att jobba med.
Henrik Jensen kommer inte att lämna något åt slumpen när han ska forma det här laget inför den allsvenska starten om drygt två månader.
Han är inte missnöjd. Utan tvärtom. Ambitionsnivån är hög.

Henrik Jensen under torsdagens match mot FK Bodø/Glimt.

– Lägret i Spanien har varit helt perfekt. Vi har fått en möjlighet att lära känna varandra. Inte bara vi som är nya, även det gamla gänget. Dynamiken förändras, nya relationer ska byggas. Fotbollsmässigt har vi hunnit jobba med många delar: försvarsspel (högt och lågt), speluppbyggnad, hur vi ska skapa målchanser. Mycket principer och vi har kommit längre än vad jag trodde vi skulle göra.
Det är dagen efter match och det finns lite tid för reflektion innan dagens första möte, 09.15 (ledare), innan det är samling och träning.
Men först matchen. Det har hänt en del bara på en vecka. 0-3 mot Lyngby och nu 0-0 mot Bodø/Glimt. Vad såg du i går?
– Jag har inte sett om matchen än, men jag brukar ha en ganska god känsla hur det har sett ut. Jag såg många bra tendenser utifrån våra principer, även om det naturligtvis kan bli bättre. Det är en disciplinerad grupp som har bra inlärningsförmåga och som vill bli bättre, utvecklas. Den känslan hade inte varit annorlunda om vi förlorat. Det är sättet som vi jobbar på som reflekteras i den här matchen.
Vad är du mest nöjd med?
– Mycket, men i delar av matchen: hur vi försvarar straffområdet, positioneringen av de centrala mittfältarna i boxen. Calle (Gustafsson) rensar fyra bollar, Romario en, bara på att att vara taktiskt smart. En annan liten detalj: kroppspositionen på försvarsspelarna vid inlägg och fasta situationer, för att ta några exempel.
– Vi har också en period i första halvlek när vi är riktigt bra med boll. Tyvärr utnyttjar vi inte möjligheten som Bodø erbjuder med sitt extremt höga försvar när de står 60 meter från det egna målet. Vi gör det två gånger och då blir det farligt.
Inför matchen pratade Henrik Jensen och Jens Karlsson oväntat mycket om motståndet i en träningsmatch. För Jensen är det självklart.
– Det är motståndarna som ger oss bäst information om hur vi ska agera för att kunna störa dem så mycket som möjligt. Information vi använder i träning för att komma så väl förberedda som möjligt.
Vad behöver ni göra, förutom att läsa av motståndet, för att bli mer hotande i sista tredjedelen?
Träna blir det korta svaret.
– Repetition, inlärning, komma in under huden på spelarna. Det kommer att se bättre ut om en vecka, om sex veckor, om 32 veckor. Vi är bara i början av en process. Vi har tålamod.
Bodø/Glimts tränare Kjetil Knutsen intervjuas på föreningens hemsida och han var, precis som Jensen, lite missnöjd med sitt lags agerande i den sista tredjedelen med tanke på dominansen under stora delar av matchen. En anledning, enligt Knutsen, var att man mött ett välorganiserat lag, som kunde försvara sitt straffområde.
Exakt det som Henrik Jensen ville ha svar på.
– Vi försvarar lågt med fem spelare och fyra när vi trycker upp pressen, vilket fungerade bra, speciellt i andra halvlek när vi korrigerar, flyttar fram och stänger för deras ytterbackar med våra wingbacks – Johan Karlsson och Axel Lindahl.
Jensen använde två olika formationer i speluppbyggnaden där han kreerat en ny roll för Kalmars bästa spelare, Johan Karlsson, som ”falsk wingback”, uppgifter som han i vanlig ordning löste på sitt funktionella, kloka och smarta sätt.
– Johan är fantastiskt bra just nu och han kommer att spela på en annan nivå i framtiden, det är jag övertygad om.
Två dagar återstår av lägret. Fredag förmiddag träning i två grupper beroende på speltid, ledigt i eftermiddag, möte och återkoppling från Bodø-matchen. Lördag, ledig förmiddag, ett pass efter lunch, sedan hemresa.
– Jag har varit på många läger. Det här sticker ut. Alla har jobbat hårt och vi har hunnit med väldigt mycket på en dryg vecka och då har vi bara börjat. Det ser lovande ut.

Text av: Peter Ahlén

Annons