Jensen efter Lyngbymatchen: ”Känslan är ändå god”

20 januari, 2023 | Nyhet

TEXT: PETER AHLÉN

Första träningen i San Pedro del Pinatar är avklarad.
Stela leder, trötta ben och huvuden rensades under en timme i sol (ungefär 12-13 grader) och en lite snål vind som susade in från bergssidan.
Det har varit ett tufft dygn för spelarna.
Tre timmar i buss ner till Skåne. Match mot Lyngby. Övernattning i Trelleborg. Bagaruppstigning vid 04.00, frukostpåse och buss till Kastrup. Flyg i drygt tre timmar och som avslutning en bussresa på 45 minuter från Alicante till San Pedro del Pinatar.
Träningen blev som väntat lugn: uppvärmning, några enkla övningar och en prestigefylld fotbollstennis-turnering där ”brassemaffian” Romario/Friedrichs vann tolv raka matcher efter några akrobatiska och avgörande cykelsparkar av en spelare som fyller 38 år senare i år.
Noah Shamoun tog det lugnt, den enda faktiskt, på grund av ansträngd ljumske, men kunde istället glädjas åt att gamle Kalmar FF-polaren Isak Jansson dök upp på träningen. Jansson som valde att lämna KFF för spanska Cartagena i andradivisionen bor bara sju minuter ifrån San Pedro del Pinatar.
Han var nöjd med livet och liret. Får kontinuerlig speltid och används som offensiv wingback i ett 3-4-3-system för tillfället.
– Det är en tuff liga. Tempot är extremt högt, precis som tekniken. Det tog lite tid innan jag vande mig men nu känns allt bra.
Jag träffade Henrik Jensen innan träningen för att få en mer genomgripande analys av 3-0-förlusten mot Lyngby – säsongens första träningsmatch och en möjlighet att få en referens till hur det ser ut i hans nya lag.
Naturligtvis har staben runt laget – Jensen, Jens Karlsson (gjorde sitt första framträdande som assisterande mot danskarna), Tobias Eriksson – tittat och samlat material till en större genomgång i morgon fredag.
– Svar får man alltid, säger han och ler.
Känslan då?
– Jag fick samma känsla som under matchen. Jag tycker faktiskt att vi är bra strukturerade, både offensivt och defensivt. Dock: tre lite för lätta baklängesmål. De två första, där hade vi lite otur i situationerna, samtidigt behövs bättre kvalitet för att kunna avstyra möjligheterna. Det tredje är en omställning precis innan paus där Lyngby gör det mycket bra. Utöver det är vi kompakta defensivt. Lyngby skapar inte så mycket förutom målen och vi har en riktigt bra period i första halvlek på 15-20 minuter utan att få till det i den sista tredjedelen där vi inte var tillräckligt hotande. Där fanns behov av att bryta linjer och fylla på med spelare på ett tydligare sätt.
Du pratade innan matchen om att du ville se hur ni hanterade principer i spelet, den här gången speluppbyggnad och pressen, mot Lyngby. Fick du bra svar där?
– Jaja. Vårt presspel var riktigt bra och tvingade Lyngby ut på kanterna, plus att de tvingades lyfta långa raka bollar bakom oss. Det var inte så att de lyckades spela igenom oss. Jag räknade till ett tillfälle under första halvlek. Det är bra.
– Offensivt tar vi oss fram på ett bra sätt, men som jag sa tidigare, vi måste hota mer, trots det skapar vi en del hyggliga chanser. Johan (Karlsson), Noah (Shamoun) och Nahom (Netabay) har alla möjligheter och i antal chanser har vi lika många som Lyngby, men det var kvalitet skiljde oss åt den här gången. Lyngby var mer kliniska.
Henrik Jensen valde att matcha två helt olika lag i de två halvlekarna. Två jämna elvor vilket naturligtvis fick konsekvenser för samarbetet efter så kort tid i träning tillsammans. Samspelet blev lidande, exakt det vi fick se mot danskarna, speciellt offensivt.
– Som helhet gör vi det vi pratade och avtalade om att vi skulle göra i den här matchen. På det sättet är jag nöjd. Samtidigt. Självklart vill vi vinna matchen, det vill man alltid, och vi var besvikna på resultatet, men resultatet i sig är inte viktigt just nu. Det är processen, den som vi precis börjat jobba med. Alla fick minst 45 minuter och det var bra.
På den korta genomgången efter middagen på hotellet i Trelleborg lyfte Jensen fram en detalj i spelet som han var rätt tydlig med att där krävs förbättring: fysiken, att kliva på i närkamperna, ta för sig i duellspelet.
– Vi måste vara bättre i de där avgörande momenten. Mycket handlar om tajming och där finns givetvis jobb att göra så här tidigt på säsongen.
Lyngby startade med sitt bästa lag och bytte ut sex spelare först i minut 60. Det här var dessutom tredje matchen i rad som danskarna spelat ihop sin tänkta förstaelva inför omstarten mot Nordsjälland 11 februari.
– Det handlar inte om ursäkter, mer om förklaringar. Får vi fortsätta jobba med vår tanke och plan och spela fler matcher är jag säker på att både tajming och fysik blir bättre.
Duellspel och stoppa kontringar är också förbättringsområden menar Henrik Jensen.
Det blev rätt mycket instruktioner från sidlinjen. Jensen är verbal, danskt direkt i sin kommunikation när det kommer till fotbollen.
Fick du några individsvar?
– Rony Janssons lugn med självförtroende trots begränsad speltid i a-laget (Jansson fick 45 minuter mot Tvååker i svenska cupen förra säsongen). Johan Karlsson i nummer åtta-rollen var kul att se. Johan är bra på att läsa av situationer och klok i det han gör, men det var fler som gjorde bra ifrån sig.
Bara en hyfsat lång utspark ifrån träningsplanen KFF-spelarna drillas spelar Bodø/Glimt mot Viking Stavanger inne på stadion i San Pedro del Pinatar, ett lag som Kalmar FF möter om exakt en vecka.
Hur kommer du att matcha laget då?
– Då kommer det att bli lite mer skarpt, vilket kommer att behövas, Bodø är kanske en, till och med två snäpp upp, jämfört med Lyngby. Ett riktig bra lag. Fysiskt starkt.
Så här ett dygn efter första matchen. Hur är känslan?
– Den är god. Jag hade inte förväntat mig att vi skulle gå ut och dominera mot Lyngby. Än en gång, vi är besvikna, men misstag kostar mot bra lag. Det kommer att gå upp och ner. Vi är en ny grupp, flera nya spelare, dynamiken ändras och det är det som är så spännande och utmanade i det här jobbet.

Annons