Kalmar FF sörjer Bengt Kjell

29 april, 2020 | Nyhet

Bengt Kjell – en av Kalmar FF:s verkliga legendarer har gått ur tiden.

Vi har nåtts av det sorgliga beskedet att Bengt lämnat oss i en ålder av 94 år. Den som kan sin FF-historia vet att vår forne stormålvakt Bengt Kjell var den siste i livet från det klassiska laget från 1949, som för första gången någonsin tog upp Kalmar FF i Allsvenskan. 

Bengts utmärkande egenskaper som målvakt var att han var reaktionssnabb, hade ett kvickt fotarbete, utmärkt räckvidd och gjorde vältajmade utrusningar. Han gjorde totalt 213 matcher i FF-tröjan.  

Bengt ”Spjället” Kjell kom 1944 från Nybro SK för spel i div II med KFF och blev därmed ordinarie redan som 18-åring. Han gjorde sedan stor succé under det allsvenska debutåret och blev tillsammans med ”Litzen” Lundström och ”Girre” Ericsson den första KFF-are någonsin i blågult när han togs ut till B-landslaget. Bengt hamnande snabbt i rampljuset och blev uppmärksammad nationellt, vilket ledde till att han värvades av AIK redan när halva den första allsvenska säsongen var spelad.  Han avslutade fotbollskarriären i AIK och lade målvaktshandskarna på hyllan vid 30 års ålder 1956. Bengt blev sedan Stockholmsregionen trogen och bodde i Nacka vid sin bortgång.

När Kalmar FF firade sitt 100-årsjubileum på Kalmar Slott i början av juni 2010 fanns Bengt Kjell på plats. Hans närvaro rönte stor uppmärksamhet och Bengt möttes av jubel och långa applåder. En gammal FF-hjälte hade kommit hem.

Kalmar FF:s tankar går i denna stund till Bengt Kjells anhöriga och vänner. Vila i frid.

Annons