Kalmar FF – Team Kosovo

12 juni, 2009 |

Onsdagen den 24 juni klockan 19:00 möts Kalmar FF och Team Kosovo, som är motsvarigheten till vårt landslag, på Fredriksskans.

För Kalmar FF:s del så har spelarna varit lediga sedan den 2 juni men idag drar träningen igång igen och det första siktet är inställt på är alltså matchen mot Kosovo.

Onsdagen den 24 juni klockan 19:00 möts Kalmar FF och Team Kosovo, som är motsvarigheten till vårt landslag, på Fredriksskans.

För Kalmar FF:s del så har spelarna varit lediga sedan den 2 juni men idag drar träningen igång igen och det första siktet är inställt på är alltså matchen mot Kosovo.

För många är inte begreppen runt Kosovo och deras representationslag, Team Kosovo, inte helt klara och för att reda ut några frågetecken tog hemsidans Christer Kraft kontakt med Kalmar FF:s tidigare andretränare, Albert Bunjaki, som hjälper till att reda ut begreppen.

Hej, Albert! Christer Kraft här från kalmarff.se.
– Hej!

Hur är läget?
– Helt underbart! Just nu är jag på Arlanda tillsammans med ordföranden för Kosovos olympiska kommitté. Vi har precis kommit från ett möte med Gunilla Lindberg som representerar både SOK/Sveriges Olympiska Kommitté och IOK/Internationella Olympiska Kommittén. Det har varit ett spännande möte med inriktning mot Kosovos önskan och strävan att i framtiden bli inbjudna och erkända som stat och därmed kunna delta i stora internationella tävlingar. Vi har diskuterat idrottens behov och status inom Kosovo och samtidigt lyssnat av SOK/IOK:s ställning och nulägesinriktning vad det gäller dagens Kosovo. 

Hur ser din vardag ut i övrigt?
– Jag arbetar även inom SISU i Västergötland. Utöver det bedriver jag en del projekt i egen regi som t.ex. coaching och mental träning. Utöver detta är det givetvis en hel del uppdrag för Kosovos fotboll. Jag känner mig som en bred och stolt representant för Kosovos idrottsliga frågor. Det är en viktig uppgift att skapa framtidstro inom idrotten och dessutom få folk att se skillnaden mellan idrott och politik. Förvisso har t.ex. fotbollens seriesystem inom Kosovo oftast fungerat bra, men frustrationen är stor inom landet att inte en majoritet av världens länder ännu godkänt vårt land som fritt och självständigt. Detta hindrar oss t.ex. från att delta i stora internationella idrottsmästerskap. Läs mer fakta om landet Kosovo och fotbollens Team Kosovo med hjälp av nedan bifogade länkar

Hur kommer du att följa U21-EM i Sverige som börjar snart?
– Snart anländer två förbundskaptener för Kosovos U21-landslag. Jag fungerar som utbildningsansvarig ledare och ska hjälpa till med rapportering från U21-EM här i Sverige. Vi vill dokumentera mästerskapet och samtidigt skapa oss en bild av hur hela upplägget fungerar i praktiken. Det är viktigt att vi kan utveckla fotbollen i Kosovo genom att titta på organisationen runt omkring stora mästerskap.

Berätta lite om ert fotbollslandslag – Team Kosovo.
– Vi får ju endast möta klubblag. Det är en stor heder och stolthet att få representera Kosovo för våra spelare. Samtidigt är det viktigt att vi visar bra argument i den fortsatta kampen om att få tävla på den internationella scenen som vilket land som helst. Dit längtar vi verkligen! Det gäller för oss att delta och synas i olika sammanhang så mycket som möjligt.

Vilken fotbollsnivå håller Team Kosovo idag?
– Allt beror på vilka spelare som ansluter till truppen. Men vi har en hel del individuellt skickliga spelare som kan överraska emellanåt. Dock är det givetvis svårt att få en rejäl kontinuitet när det är svårt att samla alla potentiella spelare med rötterna från Kosovo. Det är säkert ett drygt 100-tal spelare som finns utspridda över Europa som så småningom kan knytas till vårt landslag. Den dagen vi blir erkända att delta internationellt ska det bli mycket intressant att se vilka som väljer att representera Kosovos landslag som första alternativ. Vilket lag vi kommer att få! Idag finns ju ett flertal duktiga spelare i Allsvenskan som har rötterna från Kosovo. Av naturliga skäl kan de genom dubbla medborgarskap få möjligheten att spela i andra tillgängliga och erkända landslag.

Vilka spelare finns med i truppen?
– 14 spelare kommer från Kosovo. Övriga är inbjudna från Norden och framför allt ifrån Sverige. Mest känd och klar för matchen mot Kalmar FF är Anel Raskaj från Halmstad
I övrigt så ber vi att få återkomma med bekräftade namn i truppen när vi kommer närmare matchdagen. Många duktiga spelare finns idag i Sverige som har rötterna i Kosovo. Några unga spelare kommer även att delta från vårt duktiga U21-lag.

Hur ser du på mötet med Kalmar FF?
– Det är en viktig match för båda lagen. Kalmar vill och behöver matcha sig i form inför kommande matcher i Allsvenskan samt inför kvalmatcherna till de europeiska cuperna i juli och augusti. En viktig del för Kalmar är säkert att få möta en annorlunda mentalitet bland motståndarna. För vår del finns det många vinnare i matchen redan på förhand. Spelarna ser detta som en stor möjlighet att få pröva sin kapacitet och att få visa upp sig. Många fans i Kosovo håller faktiskt på Kalmar sen tidigare. Kosovos folk är alltid förväntansfulla och de ser verkligen fram emot att få se sitt land spela mot Svenska mästarna. Jag hoppas att publiken strömmar till och att det blir bra underhållning.

Vad kan vi förvänta oss för spel från er sida?
– Ett positivt spel och med en stor attityd och vilja som kommer att synas på planen. Vi vill se att vår individuella skicklighet och motivation kan matcha Kalmars organisation och erfarenhet.

Vad ska Kalmar FF se upp med?
– (stort skratt). Det avslöjar jag inte för dig! Tobbe Carlsson ska i alla fall inte få nicka in någon hörna, hoppas jag… Jag har tipsat mina kollegor om hans färdigheter och styrkor. I och med att jag ser Kalmars alla matcher så hoppas jag att mina övriga råd och tips kan användas av spelarna ute på planen.

Hur kommer matchen att bevakas från Kosovos sida?
– Media har ett stort intresse. Det kommer att finnas representanter på plats förutsatt att visum och övriga saker kan ordnas utan problem. Det är ju ett stort behov för Kosovo att synas i det internationella ledet. Vår självkänsla som land stärks samtidigt blir våra spelare mer erfarna internationellt.

Ska du ta hand om förbundskaptensrollen för Team Kosovo i framtiden?
– Den är rollen och organisationen är inte utredd och riktigt klar ännu. Jag jobbar tills vidare med nuvarande uppdrag och inriktning. Det kommer säkert att hända en hel del framöver och jag både tror och hoppas att det blir en positiv utveckling. 

Hur ser du på Kalmar FF:s utveckling de senaste åren med SM-guldet 2008 som höjdpunkt?
– Det är underbart och mycket roligt! Jag är oerhört glad och stolt över föreningen, spelarna och för staden Kalmar. Det var ett mycket välförtjänt SM-guld sett ur flera aspekter. Man ser verkligen vad kontinuitet, trygghet, tålamod och långsiktigt arbete betyder för framgången.

Som avslutning vill jag fråga var ni kommer att lägga er ”camp” inför Kalmar-matchen?
– Laget ska bo på Saxnäs from 21:e eller senast 22:e juni. Det är en miljö som jag tror passar vårt team perfekt. Vi kommer bl.a. att träna i Kalmar på matchdagen på förmiddagen. Detta inför stängda dörrar! (stort skratt).  Nanne ska inte få några ledtrådar av oss gratis. Skämt åsido – det ska bli mycket kul att få möta Kalmar FF!

Då tackar jag för en trevlig intervju och jag önskar Team Kosovo välkommen till Kalmar och Öland.
– Tack själv Christer. Hälsa till alla inom Kalmar FF. 

Intervju: Christer Kraft

Biljetter till Kalmar FF:s match mot Team Kosovo börjar säljas den 17 juni.

Annons