Kalmar FF:s sportchef Jörgen Petersson om sommarfönstret

7 juli, 2023 | Nyhet

Idag öppnar det svenska transferfönstret och är öppet fram till och med den 31 augusti. Under denna perioden är det möjligt för svenska klubbar att registrera professionella spelare. Vi tog en kort avstämning med Kalmar FF:s sportchef Jörgen Petersson för att höra hur läget ser ut. 

– Vi kan konstatera att Jakob Trenskow nu är spelklar för Kalmar FF, vilket gör att truppen utökas med en spelare. Då är vi nu 20+3 i numerären samt att Isak Bjerkebo sitter på ett föreningsutvecklande samarbetsavtal, vilket gör att han kan representera både Skövde AIK och Kalmar FF. I numerären känns det som att vi är i en bra situation med ett bra konkurrensläge i samtliga lagdelar. Dock är vi uppmärksamma hela tiden vad som händer och sker. Skulle spelare från startelvan försvinna är vi förberedda via vår scouting att snabbt kunna rekrytera om vi känner det behovet. Tack vare truppens nuvarande utseende ger det oss mer tid att titta på de som har utgående avtal i vinter. 

Vilka spelare från den befintliga truppen sitter på ett utgående avtal just nu som går ut efter säsongen och hur resonerar ni kring det? 
– Vi har endast ett avtal som går ut i sommar efter att Isak Vidjeskog lämnat för Skövde AIK i Superettan. Det som finns kvar och går ut inom kort är Maxwells. Han har varit utlånad sedan säsongen 2020 utan att belasta föreningens ekonomi under denna perioden. Däremot är det väl känt hos de flesta att vi har ett antal avtal som går ut sista december 2023. Det är Romario, Deniz Hümmet, Carl Gustafsson, Nahom Netabay, Sebastian Nilsson, Edvin Crona och Noah Shamoun. Eftersom det kom en ny tränarstab under vintern ser vi detta fönstret nu i sommar som en period där vi helst inte vill ha för stort skifte på spelare då tränarna endast varit här i sex månader. 

Hur går diskussionerna med de spelarna som sitter på utgående avtal som går ut efter säsongen?

Sebastian Nilsson
– All prio ligger på att han ska bli frisk efter sin operation och genomgången rehab. Därefter kommer vi ha en dialog med Sebastian om hans framtid. 

Romario
– Han ser lika pigg ut denna säsongen som han har gjort de senaste fem åren. I hans fall har vi en dialog, så sent som för några dagar sen, där vi tittar på en fortsättning både som spelare och vad som händer efter karriären. Båda har ett intresse av en fortsättning i Kalmar FF över säsongen 2024. 

Deniz Hümmet
– Kom sent in i truppen på ett avtal som gäller säsongen 2023. Vi är väldigt nöjda med hans prestationer och kommer ha en dialog med honom och hans rådgivare inom en snar framtid.

Carl Gustafsson
– Vi har jobbat en tid på att få till en förlängning med Calle. Det har funnits ett stort intresse från olika håll. Prio ett för honom just nu är att komma tillbaka från sin skada efter tio veckors uppehåll. Han gör allt i sin makt att bli spelklar så fort som möjligt och kämpar hårt med sin dagliga rehab. Vi gör allting avtalsmässigt för att behålla honom men har full förståelse för att det finns ett stort intresse från utländska klubbar. 

– I Calles fall är det beklämmande att höra en del rykten som sprids från personer som tydligt vill skada honom eller föreningen genom att spekulera i saker som helt saknar substans. Det är jäkligt respektlöst och Calle har aldrig backat för att ställa upp för föreningen, varken på eller utanför planen. Både vår och hans förhoppning är att han så snart som möjligt är tillbaka i träning och matchning.

Nahom Netabay
– Det är hans andra säsong i Kalmar FF och vi har erbjudit Nahom och hans rådgivare en förlängning. I nuläget är det där vi är och har inte kommit längre. 

Noah Shamoun
– I Noahs fall är det en spelare som gått från att vara i divison 1 till att etablera sig på allsvensk nivå. Givetvis är det så att vi även här har erbjudit en förlängning. Vi hoppas på en positiv respons från Noah och hans rådgivare, i nuläget är vi inte riktigt där. 

Edvin Crona
– Edvin är i nuläget utlånad till Oskarshamns AIK och gör det väldigt bra. Vi följer och har en löpande dialog med honom. Under hösten kommer det klarna om hans framtid är i Kalmar FF eller om den är på annat håll. Vi vet att det idag finns ett intresse för Edvin från några klubbar. 

Hur resonerar vi kring spelare som väljer att inte förnya sina avtal? 
– Föreningens inriktning är att vi aldrig kommer straffa spelare som inte förlänger sina avtal. Fotbollens värld är att avtal börjar och avtal går ut. Där emellan finns ett ömsesidigt ansvar att göra sitt bästa tills dess att man inte jobbar ihop längre. Där har vi varit lyckligt lottade de senaste åren, med professionella spelare och ledare, som gjort sitt yttersta för föreningen. 

Annons