Lägesuppdatering med KFF:s sportchef Jörgen Petersson

20 mars, 2021 | Nyhet

Med tre veckor kvar till allsvensk premiär tog vi en pratstund med Kalmar FF:s sportchef Jörgen Petersson för att höra hur arbetet ser ut innan transferfönstret stänger den 31 mars.

Cirka tre veckor kvar till den allsvenska premiären hemma mot Östersund. Hur ser ditt arbete ut just nu innan transferfönstret stänger?
– Det är, som du säger, slutfasen av ett transferfönster och vi är uppmärksamma i det och har en del skador i truppen. Vi gjorde också klart under gårdagen att Johan Arvidsson lånas ut till Oskarshamn vilket gör att numerären går ner lite till. Därför gäller det att vara uppmärksam och utvärdera om vi behöver ta in någonting ytterligare. Tittar man på budgeten som är satt för året finns det utrymme, med våra mått mätt, att plocka in någonting ytterligare. Det är en utvärdering som sker kontinuerligt tillsammans med tränarteamet där de har en stor påverkan i det arbetet.

I måndags blev det gräspremiär för truppen när man besökte Ekerum för ett tre dagars mini-läger. Hur mycket betyder ett sånt läger för gruppen i förberedelserna inför Allsvenskan?
– Det har varit begränsade möjligheter, under en längre tid, att göra någonting utanför vår träningsmiljö på Guldfågeln Arena. Dels kopplat till covid-19 men också på grund av ett medvetet val ifjol att spara pengar. Nu kände vi att det var viktigt för oss att byta miljö några dagar. Vi tittade på olika alternativ men med tanke på smittspridningen valde vi att vara kvar i regionen. Dialogen med Ekerum fungerade bra som kunde säkerställa boendet på ett smittsäkert sätt för oss. Alla spelare och ledare som skulle medverka testades även innan avresa. Det viktiga med att komma iväg är att spelarna får ett annat sammanhang och ges en möjlighet att lära känna varandra bättre. Man ska inte underskatta att komma bort och prata andra saker än fotboll. Vi har en lång säsong framför oss och är måna om att ha en sammansvetsad grupp som trivs tillsammans.

Fem nyförvärv har hittills presenterats inför den allsvenska säsongen. Kommer vi få se ytterligare något nyförvärv innan fönstret stänger?

– Numerären har varit bra. Däremot kan man titta på om det behövs justeras någonting kopplat till egenskaper eller erfarenhet. Innan man är för snabb i besluten behöver vi titta och analysera skadebilden i truppen och hur analysen är från tränarteamet. Vilka delar är vi nöjda med? Vad behöver vi förbättra? Är det något vi kan förbättra genom justeringar i truppen? Där finns en tajt dialog dagligen för att bestämma hur vi tar oss framåt. Målet är att ett nyförvärv ska förbättra möjligheterna för tränarteamet att utveckla spel, spelare och resultat.

Sommarfönstret öppnar den 15 juli. Hur mycket lyfter man blicken framåt och planerar för ett kommande fönster om man behöver agera?
– Peter Swärdhs fokus har hittills legat på de kommande två transferfönstrena (sommar och vinter). Där tittar vi på åldersstrukturen i truppen samt vilka avtal som går ut och håller oss uppdaterade på de positionerna hur marknaden ser ut. För min egen del handlar det om att ha samtal med några av de spelarna som har utgående avtal 2021 och påbörja eventuella förlängningar redan nu. Att ha en kontinuerlig dialog med alla spelare i truppen är en central del och där har vi påbörjat samtal med några spelare tidigare än vad vi normalt sett gjort.

När vi närmar oss en spelare och ska skriva kontrakt. Hur ser beslutgången ut inom föreningen?
– Klubbchefen Markus Rosenlund och jag jobbar väldigt tajt, dagligen, när det gäller ekonomin. Han måste hela tiden vara välinformerad så att man inte behöver ta de stora genomgångarna när ett beslut måste fattas snabbt. Det gör att han är uppdaterad hela tiden om vad som sker. Vi är alltid minst två personer när vi skriver avtal. Ofta tre. Vi har bra stöttning från Andreas Öhlin i styrelsen som betyder mycket med sin juridiska kompetens.
– När det gäller marknaden har vi en upparbetad spelarbank som det jobbas med hela tiden. Där gäller det att ha koll på vilka profiler det är vi söker och vad som krävs i de olika rollerna. Vi erbjuds spelare varje dag och många av dessa väljer man bort direkt. Sedan finns det några man behöver titta lite mer på. Man kan säga att arbetet har förändrats en del under pandemin då möjligheterna att ta in provspelare är betydligt svårare. Vi har även en stängd arena just nu vilket gör att det ska mycket till att vi tar in någon på provspel. Därför gäller det att vara extremt noggrann i allting vi gör.

Annons