Text: PETER AHLÉN
Sportslig missräkning.
Ekonomisk framgång.
Två ytterligheter.
En klubbchef som måste omfamna båda.
Böckerna är stängda. Revisorerna har sagt sitt. Resultatet talar för sig självt.
För femte året i rad redovisar Kalmar FF svarta siffror.
2020: + 900 000 kronor.
2021: + 9,2 miljoner kronor.
2022: + 1,9 miljoner kronor.
2023: + 6 miljoner kronor.
…och 2024: + 8,8 miljoner kronor.
Degraderingen till superettan har naturligtvis fått flera negativa återverkningar i verksamheten. Vi återkommer till dem. Klubbchefen David Måsegård har tillsammans med hela organisationen fått jobba stenhårt för att hitta ny energi, staka ut en väg framåt i en verklighet som inte föreningen behövt uppleva på drygt två decennier.
Att ekonomin trots det sportsliga debaclet landar rätt är inget som Måsegård jublar över. Han är återhållsam, men vill samtidigt vara så transparent som det bara är möjligt.
– Det är inte läge att slå sig för bröstet, däremot har vi ett väldigt mycket bättre utgångsläge för Resan hem.
De Kalmar FF-röda väggarna i bibliotek Ronny Nilsson omsluter oss när Måsegård förklarar hur en prognostiserad nollbudget med 72 miljoner i omsättning för 2024 blev ett plus på nästan nio miljoner, hur Vince Osuji-pengarna förändrat budgeten för 2025 och dessutom skänker trygghet i flera år framåt.
– Att vi lyckades höja omsättningen med drygt 20 miljoner kronor beror till största delen på spelar- och ledarförsäljningar: Jakob Trenskow, Henrik Jensen, Axel Lindahl, David Olafsson som inte var budgeterat. Vi har även tryckt in en del kostnader och investeringar för framtiden, vilket gör att resultatet stannar på plus 8,8 miljoner.
Här vill klubbchefen förtydliga en missuppfattning som är vanlig.
– Varje gång vi säljer en spelare ökar samtidigt våra kostnader: arvoden till agenter, solidaritetsersättningar, avskrivningar, etc. Siffror som figurerar är bruttopengar.
Förutom transferintäkter gick marknad bättre än väntat. Det bästa resultatet på fem år.
Publikintäkter däremot sämre än budget.
– I början led vi av för många veckomatcher och resultaten gjorde det svårt att bygga arrangemang under säsong. Vi tappade drygt 300 i snitt jämfört med 2023.
Budgetarbetet inför 2025 såg inte speciellt muntert ut när verkligheten stirrade föreningen i ögongen: halverade centrala medel, från 26 miljoner till 13 miljoner, en hel del osäkerhet på hur marknad och publik skulle reagera på degraderingen.
– Vi budgeterade för ett underskott på tio miljoner, utöver det spelarförsäljningar som en intäkt på sju miljoner. Så risken var egentligen minus 17 miljoner.
Sen klev Club Brügge in på scenen.
Budgeten fick revideras.
Minus tio miljoner har förvandlats till en prognos på plus 14 miljoner kronor.
Här får du gärna förklara?
– Riskkapitalet, eller Kalmar Transferintressenter AB, som i princip gick in och räddade föreningen efter 2019, en akut prioriterad hjälp som var nödvändig och som vi är evigt tacksamma för har fått tillbaka 30 procent av varje transfer vi gjort. Där är vi skuldfria, vilket betyder att försäljningar vi gjort i år: Vince Osuji, Johan Karlsson och Dino Islamovic får en omedelbar uppsida. Vi behöver inte betala tillbaka längre och vi kan fortsätta utveckla ekonomin som vi byggt under de senaste åren. Vi kan planera på ett annat sätt. Vi har i dag ett eget kapital på 30 miljoner kronor och en stark likviditet. Vi har säkrat likvida medel vid ingången av både 2025 och ytterligare två år…
…och nu kommer du att fråga hur mycket sporten får?
Måsegård ler.
– Vi har redan återinvesterat i nya spelare och tränare. Tidigare fanns en modell där sporten per automatik fick 30 procent av transfernettot. I dag har vi en dialog och tar case by case. Det kommer att finnas medel att agera. Där känner vi oss trygga.
Kostnadsjakten är intensiv. Hur har det påverkat organisationen?
– Spelare och ledare har en degraderingsklausul i sina kontrakt, vilket hjälper att hålla ner lönekostnader. Flera har lämnat sporten som vi inte ersatt. Vi är inne i slutfasen på en omorganisation på kansliet där det handlar om lägre tjänstgöringsgrad för vissa. Vi vill behålla personerna och kompetensen och så här långt har alla varit positiva. Men vi är medvetna om att det är en utmaning.
Utmaningen framåt då?
– Kostnadssidan, definitivt. Den kan vi påverka genom att vara effektiva i våra processer. Vi tittar på allt: arenalayouten, hyres- och leveransavtal, resekostnader som tyvärr blir större i superettan. Varje krona måste vara värdeskapande. Vi kommer inte att kunna leverera samma saker som i allsvenskan. Vad är viktigast? Den interna dialogen är jätteviktig. Samtidigt känns det som om vi är på en bra plats just nu.
Alla vet om att Kalmar FF har bäst ekonomi Superettan. Hur kommer det att påverka?
– Vi kommer att vara favoriter, laget att slå. Det är vi inte vana med och kräver ett helt annat förhållningssätt. Vi måste helt enkelt omfamna den utmaningen.
Att bli kvar i superettan över tid är väl inget alternativ?
– Blir vi kvar utarmas verksamheten snabbt och vi måste kraftsamla på ett helt annat sätt. Gapet i värdekedjan ökar hela tiden. Det är ett stort hopp till superettan.
Krasst, vad behöver ni göra?
– Fortsätta sälja spelare. Gör vi inte det tappar vi ekonomi och attraktivitet. Att vi lyckas öka intäkterna på marknadssidan ett år när vi går dåligt sportsligt säger mig nånting, men lokalt finns begränsningar. Helt avgörande för att överleva över tid, för att hänga med, är att vi lyckas med scoutingen och vår egen akademi.
– Du hittar inte en Vince Osuji-intäkt på annat sätt.