Mendes inför hemmapremiären

12 april, 2009 |

För många spelare är en allsvensk hemmapremiär speciellt. För Daniel Mendes är det mer än speciellt. Efter tre säsonger i AIK återvände den 28-årige anfallaren till Småland och Kalmar FF och på måndag kväll står han återigen öga mot öga med sina forna lagkamrater. Ingen kommer att vara mer laddad än killen med nummer 17 på ryggen.

För många spelare är en allsvensk hemmapremiär speciellt. För Daniel Mendes är det mer än speciellt. Efter tre säsonger i AIK återvände den 28-årige anfallaren till Småland och Kalmar FF och på måndag kväll står han återigen öga mot öga med sina forna lagkamrater. Ingen kommer att vara mer laddad än killen med nummer 17 på ryggen.

– Det kommer att bli tufft. AIK har en stabil och trygg backlinje och spelar ungefär på samma sätt som vi. Båda lagen vill spela en offensiv fotboll och snabbt gå på avslut så det kommer nog att bli en rolig match att titta på. Men jag är inställd på en tuff match och känner mig laddad.

Tror du att AIK kommer att vara extra hårda mot dig?
– Nej, absolut inte. Alla spelare i AIK vet att Kalmar FF är ett bra fotbollslag och jag räknar med att man kommer att lägga fokus på alla i laget. Vill man ödsla energi och bevaka en enskild spelare så blir det nog Rasmus Elm istället för mig. Han är vår viktigaste spelare och dessutom landslagman. Men vi får se vad som händer.

Hur tror du AIK-supportrarna minns dig?
– Förhoppningsvis med goda minnen. När jag spelade i AIK hade jag väldigt bra kontakt med supportrarna och kände ett stort stöd. Fansen var alltid positiva till mig som spelare oavsett om man träffades på stan eller efter en match. Men nu spelar jag för Kalmar FF och jag hoppas att de har förståelse för att vi spelare ibland måste gå vidare i karriären.

Du har tidigare berättat för mig att du har många kompisar kvar i AIK. Har det blivit någon kontakt inför matchen?
– Jag pratade med Ivan Obolo för någon vecka sedan. Vi snackade om allt utom just matchen. Jag trivdes mycket bra i AIK och har fortfarande bra kontakt med många av spelare i laget. Men nu var det ett tag sedan jag pratade med någon. Annars brukar vi ha kontakten över msn.

Vad har du satt upp för egen målsättning med säsongen?
– Självklart vill jag spela så många matcher som möjligt. Göra mitt yttersta för att hjälpa laget att försvara SM-guldet. Det kommer givetvis att bli svårt, men också en härlig utmaning. Vi har i stort sett ett helt nytt lag som behöver få tid för att lära känna varandra och spela in ett nytt spelsystem. Det är också viktigt att man alltid jobbar hårt på träningar och matcher. 

Vad har du jobbat på inför årets säsong?
– För det första; att snabbt anpassa mig till spelsystemet här. Bli en mer taktisk spelare som alltid strävar efter att lyssna på tränaren och göra det bra. Oavsett vad han säger till mig eller vill ha mig på planen. Sedan har vi tillsammans under försäsongen jobbat mycket med snabba kombinationer och det känns som det börjar ge resultat nu. Vi har fortfarande en lång väg kvar. Men det kommer att bli ännu bättre längre in på säsongen. både för laget och för mig. 

Du ser ut som du också jobbat en del med fysiken.
– På senare år har det varit viktigt för mig att förbättra fysiken. Jag har verkligen lagt ned tid och kört stenhårt under försäsongen när vi haft våra styrkepass på Fredriksskans. Jag är spetsforward och spelar oftast med ryggen mot mål. Då gäller det att vara stark i kroppen, för man vet aldrig när tacklingen kommer och då gäller det att vara stark och kontrollera situationen.

Försvararna verkar inte tycka att du är särskilt kul att möta.
– Nej, det kanske är så. Men vad andra tycker om mig spelar mindre roll. Det tycker jag är ett bra tecken på att mitt spel har utvecklats ytterligare med åren.

Jämför Kalmar FF 2003 med 2009. Vad skiljer?
– Den största skillnaden är att vi spelade i Superettan då och jag var ny i föreningen. Nu kommer jag tillbaks till ett lag som har vunnit SM-guld och det är jag mycket glad för. Annars är det mesta sig likt sig. Det är i stort sett samma människor som jobbar kring laget och en hel del spelare som är kvar.

Din främsta uppgift som anfallare?
– Göra mål! Jag hade två riktigt bra målchanser mot Gefle med mindre lyckat resultat. Men jag visste att den dagen skulle komma och det är varken första eller sista gången som jag kommer att missa målchanser under säsongen. Det gäller helt enkelt att ha tålamod med sig själv och jobba vidare och inte stressa upp sig. Om jag inte tänker så då funkar det inte alls för mig. Jag vet att målen kommer förr eller senare och det är så jag brukar resonera efter en missat avslut. Jag går alltid in till match för att göra det bästa för laget och inte minst för att göra mål.

Vad har du för åsikt i arenafrågan?
– Är inte så insatt i arenfrågan. Men jag hörde att någon hade överklagat och att det nu tar ännu längre tid innan man kan börja bygga. Det är jätteviktigt för staden och inte minst för Kalmar FF att det blir en ny arena. Det kommer att öka intresset för fotboll ännu mera och folk från andra länder kan komma hit. Även om det inte blir Champions League spel i år så ska vi förhoppningsvis spela där i framtiden.

Hur ser ett typiskt Mendesmål ut?
– Jag löper fint och får en bra passning i djupled. Att jag hela tiden ligger före motståndaren i tanken och på så sätt få ett försprång. Överraska målvakten med en lobb eller stå rätt i straffområdet vid en fast situation och trycka in bollen.

Hade du någon speciell anfallare som förebild när du var yngre?
– Jag har alltid gillar Ronaldo som numera spelar i Brasilien. Trots att han gjort operationer i båda sina knän så håller han fortfarande en hög nivå. Det är otroligt bra gjort.

2003 gjorde du 14 mål på 26 matcher i Kalmar FF. Under försäsongen gjorde du fyra mål på tio matcher. Hur många mål kan vi förvänta oss av dig i Allsvenskan?
– Det är svårt att säga. Givetvis så hoppas man på att kunna göra så många som möjligt. Jag är nöjd med målsnittet under försäsongen och kan jag fortsätta att leverera i allsvenskan så blir det nog minst 10 mål. Jag kan i alla fall lova att jobba stenhårt för fortsätta göra mål för Kalmar FF.

Vilken brasiliansk spelare genom åren tycker du har imponerat mest i Kalmar FF?
– Helt klart Ari da Silva Ferreira. Han var bara här under en säsong och blev sedan proffs. Aris utveckling i Kalmar FF var något enastående och ett tecken på att det går att lyckas. Även Cesar var bra och en spelare värd att nämnas i sammanhanget.

Avslutningsvis, hur slutar måndagens match mot AIK?
– Som jag nämnde tidigare så kommer det att bli stenhårt. Men jag tror vi vinner med 1-0.

Och Daniel Mendes som målskytt?
– Förhoppningsvis blir det så. Det vore fantastiskt roligt!

Tack för pratstunden.
– Tack själv.

Daniel Mendes avslöjar

Karriärens höjdpunkt
” När jag kom tillbaka till Sverige 2006 och hamnade i Degerfors. Efter ett lyckat halvår fick jag chansen till spel i AIK. På hösten tog AIK silver i allsvenskan, bara en poäng efter Elfsborg. Det var stort för mig. ”

Karriärens bottennapp
” När vi ramlade ur högsta ligan med Botafogo 2002. Det var inte alls roligt. ”

Bästa medspelare
” Svår fråga. Det finns många som har varit bra. Men jag måste nog ändå säga Rasmus Elm. Gillar hans sätt att tänka på planen med konstruktiva lösningar. Han försöker alltid ha blicken framåt i banan och leverera offensiva passningar. ”

Allsvenskan bästa spelare
” Henrik Larsson. En spelare som i stort sett är helt komplett. Han är mycket intelligent med ett härligt rörelsemönster och en underbar framspelare. Han spelar en enkel fotboll. Någon som jag gillar.

Kommentarer om Daniel Mendes
Min klara uppfattning är att Daniel har kommit in bra i gruppen. Att han också numera pratar bra svenska ser jag som en stor fördel, både på plan och utanför. Daniel är en spelare som alltid ger sitt yttersta oavsett om det är träning eller match. Han är osjälvisk och besitter en härlig spetskompetens. Daniel ger också övriga i laget positiv energi. På planen löper han mycket och kommer ofta till bra lägen. Vilket symboliserar vårt sätt att vilja spela fotboll på.
(Giles Stille, assisterande tränare i Kalmar FF)

En mycket trevlig och ödmjuk person, både på och utanför plan. Daniel har en härlig personlighet och en vilja till att hela tiden lära sig nya saker. Minns honom som en klok spelare som också på senare år har förbättrat fysiken och blivit mer mogen i sitt spel. Han har visat under försäsongen att han håller hög allsvensk klass och det ska bli intressant att följa honom under den allsvenska säsongen.
(Dennis Nilsson, fd lagkamrat och numera maknadsassistent i Kalmar FF)

Fakta om Daniel Mendes
Född: 1981-01-18
Födelseplats: São Paulo, Brasilien
Nationalitet: Brasilien
Vikt: 73 kg
Längd: 175 cm
Position: Anfallare
Spelarnummer: 17
Bor: Hus på Ängö
Familj: Frun Nara och dottern Rebeca 1 år och 8 månader
Kontrakt med KFF: 2011-12-31
Moderklubb: Botafogo
Tidigare klubbar: Botafogo (1998-2003), Kalmar FF (2003), Ulsan Hyundai (2004), Nacional (2005), Degerfors IF (2006), AIK (2006-2008). Kalmar FF (09-)
Landskamper: U21, 3
Mål i KFF 2009: 4
Aktuell: Spelar på måndag allsvensk premiär på Fredriksskans mot sina forna lagkamrater i AIK.

Text av: Johan Akinder

Annons