Motståndarkollen – Djurgårdens IF

31 oktober, 2009 |

Kalmar FF gästar Stockholms Stadion under söndagen.

Kalmar FF gästar Stockholms Stadion under söndagen.

DIF har likt fågeln Fenix rest sig ur askan efter två heroiska vinster och laget som för två omgångar sedan låg sist kommer till spel med en riktigt okej möjlighet att nå kvalspel. De ställs mot Kalmar FF som har möjlighet att avancera ytterligare i tabellen och nå en tredjeplats vilket faktiskt vore en rejäl bragd. Detta efter en säsong där Svenska Mästarna redan initialt brandskattades på kvalitet för att sedan ytterligare utarmas och på detta råka ut för diverse skador. Topp fem återigen och jag kan inte annat än att lyfta på hatten för årets insats, oavsett hur söndagens möte slutar.

Djurgården har på sistone transformerats från krislag till en fungerande enhet som kämpat ner både vilt kämpande bottenkollegan Örgryte och ett Helsingborg där Henke Larsson gick miste om att vinna i sin avskedsföreställning. DIF har uppenbarligen hittat något hos sig själva nu som gör att poängen plötsligt börjar trilla in och på läktaren har man plötsligt börjat vädra morgonluft efter att mer eller mindre ha varit inställda på superettan.

Det finns ett par glasklara anledningar för Kalmar FF att gå in med en hundraprocentig inställning mot DIF på söndag. Förutom den mest självklara, nämligen att det är lagets skyldighet att göra sitt bästa finns möjligheten att gå om Elfsborg och knipa tredje platsen. En högre placering ger högre intäkter från teveavtalet och Svenska spel. Också spelarna bonus påverkas av en tredjeplacering jämfört med en fjärdeplats.

Inför matchen mot Kalmar FF är Patrik Haginge tillbaka efter avstängning medan Hrvoje Milic fortfarande är avstängd. KFF kommer få uppleva ett Djurgården som lär ånga på från start med sin nyvunna form där det gäller att stå upp och ta fajten. Om Kalmar FF vinner samtidigt som Örgryte vinner sin match mot Gävle är det ajöss för DIF för den här gången och Superettan nästa. Det är alltså ingen överdrift att säga att matchen är oerhört viktig för blåränderna vilket också kommer märkas på söndag. Nu är KFF vana vid Europaspel och har bland annat mött Feyenoord borta, men räkna med ett ruggigt taggade djurgårdare på och utanför planen som kommer göra allt för att få Kalmar FF ur balans.

Vad talar för DIF? Naturligtvis den uppgående formen och att rutinerade kort som Mattias Jonson har varit i utsatta lägen förut. Publiken kan ju såklart vara ett extra stöd, men ärligt talat tror jag våra spelare är lite för rutinerade för att påverkas. Det som talar mot dem är förutom den turbulenta stämningen som råder i föreningen att de har ett försvar som knappast kan beskrivas som ett av de bättre i allsvenskan och att de möter ett lag som i princip alltid gör mål. Dessutom är Daniel Sjölund, som jag tror är en sådan där spelare som skulle kunna hota oss framåt, borta resten av säsongen.

Annons