Motståndarkollen – Örebro SK

19 september, 2009 |

Parallellt med vissa av Stockholmsklubbarnas pågående nedgång har några andra av de allsvenska lagen klivit fram och stärkt landsortens ställning inom svensk fotboll.

Parallellt med vissa av Stockholmsklubbarnas pågående nedgång har några andra av de allsvenska lagen klivit fram och stärkt landsortens ställning inom svensk fotboll.

Orvar Bergmark, Thomas Nordahl och Miroslav Kubisztals gamla klubb Örebro är ett av de lagen. ÖSK har gjort det bra den här säsongen och blir inte alls någon lätt motståndare i söndagens fajt på Fredriksskans. Närkelaget kommer till spel utan spelmotorn Gerzic och har inför den här matchen definitivt häng på toppen, något som ordnades i och med 1-0 segern borta mot Hammarby senast.

Även om Örebro har blandat och gett en aning resultatmässigt är det en sjätteplats man utgår från inför söndagens match. FF som börjar kännas som en enhet allt mindre beroende av enskilda spelare bör ändå sikta på att vinna den här matchen för fortsatt häng i den absoluta toppen. ÖSK har fyra bortasegrar hittills och är ett bättre hemmalag vilket de inte minst visade mot oss i april (2-1 till ÖSK i Örebro). Det är alldeles utmärkt att vi slipper få emot oss Nordin Gerzic som tidigare nämnt är avstängd. I segern mot Bajen på Söderstadion senast var han enligt uppgifter dominerande.

Hur spelar Örebro? På pappret ett offensivt 4-3-3 som under förra säsongen var vägvinnande spelmässigt men kanske inte mördande effektivt. Ska det pekas ut svagheter så är det i första hand hårdhet och fysik som till viss del har saknats, samt att man varit ytterst beskedligt utanför konstgräset på Berns Arena. Till den här säsongen har man tuffat till laget en aning och man har ett väldigt utvecklat passningsspel som Kalmar måste stå upp mot. Även om man fortfarande är ett bättre hemmalag har ÖSK dock visat i år att man kan ta viktiga poäng borta också.

Hur kommer ÖSK att spela mot KFF? Det blir förmodligen någon slags anpassning i och med motståndet. Mot Gefle i matchen innan Hammarby borta uppträdde ÖSK offensivt med ett tempofyllt spel och hotade hela tiden framåt. Mot Bajen på Söderstadion senast började man betydligt försiktigare och detta trots att det var Hammarby man mötte. Bajen tilläts rulla runt mycket medan ÖSK avvaktade, krympte ytor och väntade på lägen till omställningar. I den andra halvleken visade Örebrolaget varför man har blivit lite av en ”snackis” i fotbollssverige i år. Man växlade upp och fick lite längre anfall och i och med denna tillförda dimension i spelet blev Bajen åtminstone ett nummer för litet. Inte helt oväntat kom matchens enda mål till efter en kontring regisserad av ÖSK:s stjärna Gerzic.

Den senare slipper vi alltså i söndagens möte men en inte alltför vågad gissning är att Örebro kommer att uppträda på ett likartat sätt som mot Hammarby, speciellt eftersom det nu är regerande mästarna Kalmar FF man möter på bortaplan vilket ska vara en betydligt svårare uppgift för dem. Det jag förväntar mig är ett kompakt spelande motståndarlag som krymper ytor och som väljer sina lägen att gå framåt. Här tror jag faktiskt det kan finnas en fördel att David Elm är borta från startelvan i och med att den bästa medicinen mot en kompakt defensiv är ett rörligt och snabbt passningsspel i den offensiva tredjedelen av planen. Detta såg vi mot TFF att ”det nya” KFF är fullt kapabla till med en Mendes i form och med både Abiola och Santos på stadigt uppåtgående.

Annons