Motståndarkollen – Örgryte IS

2 oktober, 2009 |

Det må handla om fortsatt toppstrid för oss på lördag men för ÖIS gäller helt andra förutsättningar. Örgryte har haft ett osedvanligt tungt år som nykomlingar i Allsvenskan.

Det må handla om fortsatt toppstrid för oss på lördag men för ÖIS gäller helt andra förutsättningar. Örgryte har haft ett osedvanligt tungt år som nykomlingar i Allsvenskan.

Inför säsongen presenterades gamle Helsingborgsstjärnan Alvaro Santos och Marcus Allbäck som nyförvärv och media överträffade varandra i vem som kunde ösa på med mest lovord: De bägge anfallarna beskrevs som en drömduo som ingen allsvensk konkurrent skulle kunna matcha.  Det fanns visst fog för berömmet: Snart 36-årige Allbäck och Alvaro Santos spelade tillsammans i FC Köpenhamn där de säsongen 2005-2006 gjorde 30 mål tillsammans.

Ikonen Allbäck kom ju tillbaka till ÖIS under 2008 efter 74 landskamper och flera års vistelser hos sex utländska proffsklubbar. När ÖIS dessutom lyckades håva in brassen Santos från franska Souchaux var det många i fotbollsverige som höjde på ögonbrynen. Hur var detta möjligt med tanke på att klubben ju faktiskt var ryktbar för sina ekonomiska problem? Svaret stavades extern hjälp från ett kapitalförvaltarbolag i London med en huvudägare som härbärgerar ÖIS i hjärtat. Det var alltså upplagt för full fart framåt när säsongen började, men det mesta gick snett på vägen och Örgryte parkerar på en jumboplats inför lördagens match mot Svenska mästarna.

Anledningen till bottenplaceringen är förstås ÖIS nästan sensationellt usla vårsäsong där inte mycket fungerade. Efter tränarbytet (Åge Hareide in) hittade dock göteborgarna en riktigt bra trend som, trots förlust i senaste matchen mot Häcken, gjorde att man kunde krympa avståndet till bottenkollegorna. Samspelet mellan Allbäck och Santos förbättrades och man fick in ett par lyckade nyförvärv och framförallt – alla poäng klubben plockade kunde ses som bonus i och med att man redan var uträknade. Ändå befinner sig klubben i ett ytterst prekärt läge och skulle i matchen mot Häcken senast åka på ytterligare en smäll: Både Allbäck och duktige David Leinar blev utvisade och är avstängda. Till råga på allt blev Age Hareide också utvisad vilket försvagar jumbon ytterligare inför mötet med KFF.

Det är på sätt och vis synd att vi inte får se Allbäck på plan på lördag, hans närmast genetiska förhållande till Örgryte (följde med sin farfar till ÖIS hemmamatcher som liten när pappa Stefan spelade) är ren och skär fotbollsromantik i en värld där pengar i allt högre utsträckning ersatt klubbkänsla.

Tittar vi på vår egen planhalva kan det konstateras att det är synd att formtoppade Daniel Mendes inte kan medverka i Göteborg. Örgryte hade stora problem med Häckens John Chibuike som liksom Mendes är något av ett kvicksilver. Överhuvudtaget tror jag det är viktigt att sätta tempot mot ett lag som Örgryte, att liksom en boxare gå direkt in i matchen med siktet inställt på knockout. Detta gjorde Häcken senast efter en mållös första halvlek och då hade Örgryte inte mycket att sätta emot. Häcken är ju liksom Kalmar FF ett spelskickligt lag med ett rappt passningsspel och kan vi sätta bollen i rullning och agera med pondus från minut ett tror jag mycket är vunnet mot ett lag med dåligt självförtroende.

Annons