Nanne Bergstrand

29 mars, 2011 |

Intervju med Nanne som gör sitt nionde år på raken i Kalmar FF

Intervju med Nanne som gör sitt nionde år på raken i Kalmar FF

Du går nu in på ditt nionde raka år som huvudtränare för Kalmar FF och är den allsvenska tränare som nu har rekordet i antal raka år i samma förening. Vad tror du är den främsta anledningen till att du fått detta orubbade förtroende av ledningen och om det kontrakt du nu sitter på fullföljs handlar det om minst två år till efter den här säsongen.
– Dels beror på att när jag kom hit inför den här sejouren så var jag tidig med att påpeka att ordet långsiktighet var av vikt och att det behövs en viss tid att bygga laget mot mål som kan ta lite längre tid, och detta är ju något jag lyckats med och tillsammans med riktigt bra resultat än nog en bidragande orsak. 

Inför varje ny vinterträning och när en ny säsong nalkas inbillar jag mig åtminstone att det gäller att variera sina upplägg och lägga upp träningarna lite beroende på hur truppen ser ut och vilka nyförvärv du får jobba med. Hur arbetar du konkret med just den biten?
– Först handlar det om att bygga upp laget fysiskt. Det svåra är sedan att man inte har truppen klar utan att de kommer nya spelare under tiden och att spelare kan skada sig under uppbyggnaden. Annars är det viktigaste att jobba med helheten där varje spelare lär sina roller och utvecklas och blir tryggare även när spelsystem förändras. 

En annan viktig detalj som tränare är att kunna motivera de som känner att de inte riktigt får den speltid de önskar. Vilka knep använder du för att de ska kunna behålla sin inspiration och vilja att hela tiden göra sitt bästa på varje träning för att de ska behålla tron att de till sist får sin efterlängtade chans att få spela från start i A-laget?
– Våra spelare som idag skriver på för Kalmar FF har även skyldigheter. En skyldighet är att ständigt försöka göra sitt bästa på varje träning för att nå sitt mål och de som inte riktigt platsar, där är det min uppgift som tränare att se till att ha en god kommunikation med dem och förmå dem att alltid göra sitt bästa. 

Nu väntar ett nytt kapitel Kalmar FF med en ny supermodern arena. En arena du länge önskat. Jag har läst att du hotade att lämna laget om den inte blev verklighet. Hur mycket sanning låg det bakom de orden?
– När jag sa detta var det innan jag skrev på det konrakt jag har nu och jag hade då vid den tidpunkten svårt att kunna skapa och se någon sorts framtidstro i att Kalmar FF ska behöva spela sina matcher resten av sina år på Fredriksskans I det perspektivet fanns det en gräns för den lojalitet jag kände för klubben. 

Efter tre raka och framgångsrika säsonger där Henrik Rydström fick lyfta en buckla som segrare Svenska Cupen 2007, SM guldet 2008 och vinnare av Supercupen 2009 blev fjolåret inte riktigt vad ni hade räknat med och när man gjort något man inte riktigt varit nöjt med brukar man ju försöka utvärdera detta. Vad har du kommit fram till att 2010 blev er sämsta säsong rent placeringsmässigt sedan ni kom tillbaka till allsvenskan 2004?
– Det var flera anledningar. Först vår dåliga start, det tog nio matcher innan vi tog vår första trepoängare. Sedan gör vi det bra till uppehållet och är uppe som bäst på en sjätteplats, men hösten blir åter lite sämre och mycket för att Emin Nouri, Tobias Eriksson och Daniel Sobralense skadar sig under Europaspelet. De tre klarade vi inte riktigt av att ersätta fullt ut, men sett till det tycker jag ändå att säsongen blev godkänd och jag både tror och hoppas på en större och bättre stabilitet i år. 

Många så kallade experter vet inte riktigt vart de har er i år som lag. Kommer nyförvärven att göra ett bättre avtryck det här året? Kommer ni bli bättre på att inte släppa n lika mycket mål som i fjol. Vet du själv ungefär vart laget står idag och har du fått en färdig bild av vad årets trupp kan visa och prestera nu när den allsvenska premiären står för dörren?
– Innan lägren vi hade såg det direkt dystert ut. Många skador och få på träningarna. Efter hemkomsten har det blivit betydligt bättre. De skadade spelarna är tillbaka och nu tycker jag att det pekar rakt uppåt. Nu kan vi spela elvamannaspel och farten och flytet på träningarna blir allt bättre och vi står fullt redo inför premiären mot Halmstad. 

Själv längtar jag med många andra till premiären på Guldfågeln Arena måndag den 11/4. Jag bor själv i östra Blekinge och jag har träffat många från Karlskrona med omnejd som ska åka dit och titta med sina familjer. Personer som jag vet aldrig tidigare har varit på allsvensk fotboll. Just för att få uppleva detta unika tillfälle. Känner du ett visst tryck då som tränare att visa upp ett spel som tilltalar en publik som kommer vara en av de allra största någonsin som sett Kalmar FF spela allsvensk fotboll. Hellre roliga 4-3 än småtråkiga, men stabila 1-0 för då vet du att publiken kommer tillbaka och fyller varje stol på arenan åtminstone en match till.
– Jag tror att det är denna närhet och upplevelse man får på köpet som kommer göra ett större avtryck än man tror och till sist är den helhetsupplevelse man känner och får som avgör om man återvänder. Visst är även resultatet viktigt, men inte avgörande. 

Jag vet att du inte vill avslöja för mycket, men kommer vi få se några radikala förändringar kring de spelsystem vi fick se 2010. Är det någon som har flyttat från en position till en annan inom laget. Tycker du att det är någon som har gjort det så bra i vinter att han kommer gå direkt in i startelvan. Jag har försökt att hänga med så mycket som möjligt och jag förstår att nyförvärvet från Jönköpings Södra Kristoffer Fagercrantz har gjort det riktigt bra.
– Vårt spelsystem ändrar vi varje år däremot inte vår spelidé. Den handlar mycket om att komma med fart rättvänd med boll i hög hastighet och det är något vi kommer att prioritera i år också och visst har du rätt angående Kristoffer. Han är absolut en av de som gjort det bra hittills och är ett alternativ som jag funderar på när vi har premiär på lördag och skulle han få starta skulle de säkert kännas extra spännande eftersom han tidigare spelat i Halmstads BK. 

I den där upptaktsträffen ni hade i Malmö. Där läste jag om en tråkig och ganska slätstruken träff i många tidningar. Det fanns dock ett undantag och det var Kalmar FF som vanligt bjöd de på sig själva och lockade till flest skratt. Jag kan inte låta bli att förknippa dig och Henrik Rydström med den goa och sköna atmosfär ni sprider i föreningen. För mg känns det som att det inte kommer bli samma Kalmar FF som tidigare den dagen när ni båda lämnat klubben för andra uppdrag.
– De är upp till dem som ska ta över. Jag har under åren lärt mig att man måste bjuda på sig själv och inte vara den där ofta tråkmånsen jag var i Helsingborg till exempel. Man tjänar väldigt mycket på att vara öppen mot media och det är något jag har jobbat med och blivit bättre på under åren. 

Precis som spelare vill man hela tiden bli bättre. Vad tycker du att du har utvecklat mest som tränare och blivit bättre på under dessa snart 10 år i detta rödvita lag?
– Det är svårt att peka på något konkret. Min filosofi är hela tiden vara nyfiken och att hela tiden ha ambitionen att lära sig något nytt. Den dagen man tror att man har vart med om allt och har en erfarenhet som är tillräcklig. Den tränaren borde lägga av. Det som driver mig är viljan att ständigt utvecklas. 

Till sist: Personliga mål har vi alla och vilka är dina egna med det här laget som du satt upp för att nå en så framskjuten placering som möjligt när säsongen ska summeras i november.
– Några resultatmässiga mål har jag som tränare aldrig satt upp. Mitt mål är att vi har fler avslut på mål än våra motståndare och det är mer än process att förmå laget att i år göra fler mål framåt och släppa in mindre än i fjol. Något vi jobbar med varje dag, varje träning. 

Ett stort tack till Nanne Bergstrand för intressanta svar och vi önskar Nanne och hela laget ett varmt lycka till på lördag i den allsvenska premiären.

Annons