Text: Peter Ahlén
Historien kunde ha tagit slut redan hösten 2004.
Två mål mot Hammarby förändrade allt.
20 år senare blir Cesar Santin historisk som den första brasse och icke-europé att ta plats på Kalmar FF:s Wall of Fame.
Föreningens historiska akademi som utser vem eller vilka som får ta plats på väggen har bestämt sig.
En av guldhjältarna från 2008 blir nummer 30 i raden av föreningsikoner som blir förevigad med tavla i det sydvästra hörnet av Guldfågeln Arena.
Den numer 43-årige brassen kommer att hyllas i samband med Mjällby-matchen den 20 oktober. Ytterligare en anledning att vara på plats.
29 brasilianska spelare har dragit på sig den röda tröjan för att representera Kalmar FF i tävlingssammanhang. Några har, av olika anledningar, gjort avtryck: Fabio Augusto, Daniel Mendes, Jael, Ari Ferreira da Silva, Romario, Ismael och Dedé Anderson för att ta några exempel.
Alysson var först ut 2002. Det som var startskottet för det som ganska snabbt blev etablerat som ”Brassespåret”.
En av huvudpersonerna var Nanne Bergstrand som var tillbaka i föreningen efter två år i Helsingborgs IF och ett sabbatsår. Tillsammans med Kjell Nyberg och samarbetet med agentfirman OML och deras representanter Lars Lindell och Oliver Cabrera så sköt det fart redan 2003 med Daniel Mendes och Dudu i Superettan.
Det är Kanelbullens dag och ni kan gissa vad som beställs när vi träffas för en fika i centrala Kalmar. Bergstrand är på strålande humör och pratar gärna om brassar i allmänhet och Cesar Santin i synnerhet.
Varför valde ni den vägen?
– Under mitt friår blev jag anlitad av Lasse Lagerbäck och Tommy Söderberg att scouta svenska proffs i Tyskland och Holland och fick med egna ögon se hur mycket individuell skicklighet det fanns i de offensiva positionerna, vilket passade mitt tankesätt. Vi ville också hitta en strategi för KFF att undvika jojo-resan mellan allsvenskan och superettan. Brassarna blev en jätteviktig pusselbit i etableringsfasen.
Efter uppflyttningen 2003 insåg Kjell & Co att det krävdes något mer.
Mendes och Dudu lämnade.
In på scenen klev Dedé Anderson, Fabio Augusto och Cesar Santin.
Trion presenterades på en presskonferens den 5 februari 2004.
Dedé hade redan presenterat sig för svensk publik i Hammarby året innan. Fabio Augusto kom närmast från bulgariska Chernomorets, men hade Botafogo, Flamengo och Corinthians på sitt cv.
Längst ut till höger på podiet satt en liten, tunn, blyg och försynt 22-åring och såg lite vilsen ut.
Vad visste ni om Cesar Santin?
– Vi hade sett lite rörligt på honom och såg att det fanns snabbhet i den tunna kroppen. Om jag minns rätt var det billigt och därmed ingen större risk. Fysiken? Sådär.
Dedé och Fabio tog plats. Både på och utanför planen. Santin höll låg profil och fick slita med att anpassa sig till svensk fotboll där fysiken var prio. Han hade svårt att övertyga och fick mest inhopp under 2004 och mot slutet av säsongen fanns ett stort frågetecken runt honom.
– Vi var inte helt säkra på om vi skulle behålla honom. Då gick han ut och gjorde två mål i säsongens sista match mot Hammarby. Så små kan marginalerna vara…
Santin behövde ytterligare en säsong för att bygga fysik och acklimatisera sig i Sverige. Svante Samuelsson följde utvecklingen på nära håll. Först som spelare 2004-2005 och som klubbchef från våren 2006 och framåt och hade samma känsla som Bergstrand.
– Känslan var att han följde med som bonus i affären. Han växte till sig fysiskt och mentalt över tid och i takt med att Dedé och Fabio försvann fick han större utrymme och kunde ta för sig på ett annat sätt när han hittat rätt i svensk fotboll, föreningen och omklädningsrummet.
Något speciellt minne från de två första säsongerna?
– Vi mötte Blåvitt i premiären 04 och spelade 0-0. Sedan åkte vi ner och besegrade Helsingborg med 2-1 och då var det jag och Cesar som gjorde målen. På Barometerns bild får jag lyfta Cesar och det var väl inga större problem på den tiden. Han växte till sig, haha.
2006 fick Cesar en ny lekkamrat offensivt i Ari da Silva Ferreira och den kombon blev extremt svårstoppad. Cesar med sin acceleration och fart i djupled och Aris fysik och smartness i sista tredjedelen.
– Han blev starkare och extremt skicklig på att täcka boll. Ari och han hade lekstuga i många matcher. Något som fortsatte 2007. Ari försvann till AZ Alkmaar på sommaren och vi förlorade två raka matcher med 5-0, Göteborg och Helsingborg. Då korrigerade vi taktiskt till 4-3-3 och Cesar fick en friare roll ute till vänster i ett tremanna-anfall med David Elm och Patrik Ingelsten.
– Med honom fick vi en ytterligare en spelare med targetkvaliteter. Det gick inte att komma åt honom och vi kunde fylla på med folk offensivt, förklarar Bergstrand.
Santin bidrog med tolv mål och tre assist och Malmö FF ville köpa loss honom inför 2008.
– Vi lyckades avstyra den affären och behålla honom fram till sommaren.
Men klubbchef Samuelsson skulle ställas inför en ännu tuffare utmaning den sommaren. Kalmar FF gick för guld och intresset från Europa eskalerade. FC Köpenhamn uppvaktade Santin och Heerenveen ville köpa loss Viktor Elm i sommarfönstret.
En delikat och jobbig situation för föreningen i stort.
– Visst, vi kunde ha sagt nej till FCK. Samtidigt så ville vi gå Cesar till mötes och när pengarna var okej sa vi ja, förklarar Samuelsson.
Men att avyttra båda var aldrig aktuellt.
– Nej, då hade vi äventyrat guldet. Viktor var väl inte helt nöjd där och då. Till slut blev det ändå bra för alla parter.
Chansningen gick hem. Det var ändå 14 poäng som försvann.
Karriären fortsatte på andra sidan Öresund.
Santin blev rätt snabbt publikfavorit på Parken och stannade i drygt fem säsonger (161 matcher, 64 mål).
Kalmar och Kalmar FF fanns ändå kvar i tankarna.
Efter en kort sejour på Cypern vintern och våren 2014 lät Cesar Santin meddela i media att han ville ”hem”, tillbaka till det sydöstra hörnet av Sverige. Fansen hade naturligtvis inte glömt bort en av guldhjältarna från 2008. Glorian satt kvar och trycket utifrån att ta tillbaka honom sommaren 2014 var massivt. Föreningens manöverutrymme blev på det sättet begränsat.
– Vi landade i ett kontrakt på sex månader för att se om vi skulle gå vidare efter säsongen, säger Svante Samuelsson.
Det blev ingen förlängning.
Spetskompetensen – bettet i steget – var inte längre lika effektivt och alla återföreningar slutar inte lyckligt.
Men det där har inte förändrat fansens eller föreningens syn på den sympatiske brassen.
Historien talar för sig själv.
Tio år senare gör han sällskap på Wall of Fame med en kvintett som var med och fixade guldet 2008: Petter Wastå, Joachim Lantz, Henrik Rydström, Nanne Bergstrand och Kjell Nyberg.
Av alla brassar i allsvenskan var det bara Afonso Alves som vunnit guld innan Santin klev upp på scenen på Stortorget för att hyllas den där oktoberkvällen för snart 16 år sedan.
29 brasilianska spelare har representerat Kalmar FF genom åren. Många profiler, men svag utdelning i titlar. Andra har bara passerat revy.
Cesar Santin har vunnit SM-guld, Svenska cupen och nu blir han också den första av alla brasilianska importer att ta plats på Wall of Fame.
Nanne Bergstrand har inga som helst invändningar.
– Han kom till Kalmar FF som bonus och talang, men blev extremt viktig på resan mot guldet. Han var under tre säsonger en av allsvenskans absolut bästa offensiva spelare och en dröm att träna – lugn och ödmjuk – och värd all uppskattning.
43-åringen från Porto Alegre kommer att hyllas i samband med mötet med Mjällby den 20 oktober.
FAKTA/CESAR SANTIN
• Född den 25 februari i Porto Alegre, Brasilien.
• Moderklubb är EC Sao José. Han representerade även Gremio, EC Vitoria och en kort sväng tillbaka i Sao José innan flytten gick till Sverige och Kalmar FF i februari 2004.
Under åren i Kalmar blev han svensk mästare (2008) och cupmästare (2007). Flyttade sommaren 2008 till danska storlaget FC Köpenhamn.
Det blev totalt fem och en halv säsong i den danska huvudstaden. Totalt samlade Santin på sig fyra danska mästerskap och två cuptitlar. 64 mål på 161 matcher i Superligan. Efter sex månader på Cypern (Apoel Nicosia) var han tillbaka i Kalmar FF och en sejour på ett halvår. Den aktiva karriären avslutades i Aimoré i Brasilien 2016.