Ordförande har ordet

21 november, 2019 | Nyhet

Kalmar FF spelar allsvensk fotboll 2020. 

Det är smått otroligt efter blott 23 inspelade poäng på 30 matcher under säsongen. Efter de dubbla och till slut lyckosamma kvalmötena mot Brage är det en tacksam, men utschasad förening som går in i ett för alla välbehövligt vinteruppehåll. Den motiga säsongen har tärt hårt på personal, kapital och supportar i föreningen. Sällan eller aldrig har föreningen varit i större behov av starka samarbetspartners och att ideella krafter sluter upp runt föreningen. Vi kommer att gå in i en säsong 2020 där skillnaderna i resurser för lagen i Allsvenskan aldrig varit större. I toppen av de starka klubbarna finns Malmö FF med över 500 miljoner kronor på banken och i den andra änden på värdekedjan återfinns Varberg, Falkenberg, Mjällby och Kalmar. Klubbar från i sammanhanget mindre orter och med mindre lokal ekonomi. Det är de klubbarna och förmodligen Sirius, Östersund, Helsingborg och Örebro som vi i första hand kommer att tävla emot kommande säsong. Men om det är något vi lärt oss de senaste veckorna så är det att Kalmar FF aldrig ger sig.

Kalmars styrka i det sammanhanget är att vi kommer från en region med en väldigt stark fotbollskultur och att vi aldrig ger oss trots ibland dåliga odds. Som förening är vi väl förankrade i Kalmar och trots svag leverans inte minst hemma på Guldfågeln Arena stod våra hemmasupportrar för ett uppsving under 2019. Den tolfte spelaren var inte minst viktig i den sista matchen mot Brage. Kalmarborna förstod att det var en historiskt viktig match och slöt upp bakom sitt lag. Det ger oss en massa energi i det hårda arbete som påbörjades dagen efter den sista kvalmatchen. Ekonomin i föreningen har i takt med de vikande sportsliga resultaten blivit allt kärvare och för att inte riskera den långsiktiga verksamheten måste Kalmar FF kraftigt skära i kostnaderna under 2020. Spelartruppen kommer att bantas och vi kommer att gå igenom alla kostnadsposter i föreningen i syfte att göra verksamheten mer effektiv. Fördelen med det är att vi kommer att underlätta för våra egna unga talanger att ta sig in i A-lagstruppen och få speltid i Allsvenskan. Över tid är vi övertygade om att vi kommer att kunna bygga värden för föreningen längs vägen.

För tillfället pågår ett intensivt arbete med att i första hand rekrytera en ny chefstränare och en ny klubbchef. Under tiden som det arbetet pågår har Lucas Nilsson klivit in som tillförordnad klubbchef och samtliga i styrelsen har tagit på sig operativa uppgifter. Från styrelsens sida är det i första hand Joachim Lantz som ligger nära den sportsliga verksamheten.

Vi i Kalmar FF är väldigt glada över att ha kvalificerat oss för Allsvenskan 2020. Det kommer att bli en väldigt spännande säsong med både nytt TV -avtal och en ny spelpartner för Allsvenskan. Discovery tar över sändningsrättigheterna där alla supportrar och klubbar väntar spänt på att få veta hur det amerikanska mediabolaget kommer att distribuera matcherna ut till konsumenterna. Unibet är Svensk Elitfotbolls nya spelsponsor och det kommer att märkas i den svensk fotbollsmiljön.

Båda avtalen är väsentligt större än tidigare avtal, vilket kommer att gynna alla klubbar i Allsvenskan och Superettan. En stor del av de nya intäkterna investeras i nya centrala projekt, bland annat i digitala produkter som vi i Kalmar FF kommer att kunna paketera för våra supportrar, samarbetspartners och publik. Det ger en möjlighet att skapa nytt innehåll och därmed nya intäkter till Kalmar FF över tid. Intäktsmässigt kommer de nya kommersiella avtalen inte att ge full effekt förrän 2022. Trots de högre intäkterna från de centrala avtalen kommer Kalmar FF behöva förändra rejält i budgeten för 2020. Detta på grund av fallande publikintäkter och en anpassning av marknadsintäkterna. Kapitalbasen kommer inte att möjliggöra några budgeterade underskott framöver. Inför säsongen 2019 budgeterade vi med att använda 5 MSEK av det egna kapitalet, men utfallet kommer som bland annat kommunicerats på medlemsmötet i augusti att bli väsentligt sämre än det.

Vi är på väg att avsluta Kalmar FF`s 109:e verksamhetsår och vi gör det efter en säsong där våra supportrars villkorslösa kärlek till vår förening tog fram den avgörande energin för att säkra kontraktet.

Föreningen och styrelsen mobiliserar med tillförsikt inför de utmaningar som står framför oss. Det kommer bli tufft, det kommer bli hårt men det måste göras och vi både vill och kommer göra det tillsammans med vår personal, kommersiella samarbetspartners, våra ideella krafter, våra medlemmar och våra supportrar. Vi behöver alla varandra.

Tillsammans är vi Kalmar FF.

Jonas Persson
Ordförande Kalmar FF

Annons