Peter Ahlén intervjuar Jens Nilsson om den röda tråden

1 februari, 2021 | Nyhet

Han är inte så förtjust i sin nya titel. Högtravande är sammanfattningen. Men de facto så är Jens Nilsson sedan slutet av förra året teknisk chef i Kalmar FF.
Rent konkret betyder det att han har det övergripande ansvaret för fotbollsutvecklingen, det som händer innanför linjerna i föreningen. Nu med mandat att leda den från akademin hela vägen upp till a-lagsverksamheten.
– Jag har varit involverad i fotbollsfrågor i föreningen under många år, involverad i stora frågor, men känt att jag saknat mandat. Det har mer handlat om att föra fram åsikter än att driva frågor.
Nu ska Jens Nilsson tillsammans med den sportsliga ledningen, inklusive sportchefen Jörgen Petersson, tränarstaben runt a-laget – Henrik Rydström, Stefan Larsson, Rasmus Elm, Donald Arvidsson och akademichefen Lucas Nilsson väva en röd tråd som ska hålla över tid.
Anledningen är enkel. Två kvalfyllda säsonger, kamp för överlevnad och en fotboll som inte legat i linje med utbildningen på akademin, har iscensatt ett helt annat tänk i Kalmar FF.
– När jag såg spelare vi rekryterat, fostrat och utbildat bli intressanta för andra föreningar och deras a-lag, då började jag tänka: det här blir inte bra. Flera allsvenska klubbar har varit på våra spelare. Det är inte meningen att vi utbildar dem och så drar de för att kunna få utvecklas i en miljö som är bättre anpassad till deras utbildning.
Varför är det så?
Jens Nilsson ställer själv frågan.
– Då kommer man in på spelidé och filosofier. Det behöver vara samsyn på det. Det behöver nödvändigtvis inte vara samma spelsystem på akademin och a-laget, men principerna, idéerna, på hur vi anfaller och försvarar måste vara lika. Annars skapar vi spelare som vi inte har nytta av. Vi kan inte ha en verksamhet som spretar åt olika håll.
På akademin har den uttalade filosofin funnits i många år. Jobbet är målmedvetet och rekryteringen har varit kopplad till specifika kompetenser som speluppfattning, teknik, hastighet och ett spel som gör att spelarna får användning för sina egenskaper.
– Det är det vi lockat med och med vägvalet också lyckats få till bra rekryteringar, men det är färskvara. Vi har lyckats rida på vågen att inte vara rädda att lyfta in unga spelare i allsvenskan under flera år.
Jens Nilsson säger att det inte räcker.
– Om vi nu anser att akademin är ett viktigt ben i a-lagsverksamheten så måste spelarna få utveckla det vi utbildar dem till när de når a-laget.
Varför har ni inte fixat den röda tråden tidigare?
Jens Nilsson blir tyst, funderar innan han svarar.
– A-lagstränaren har ägt fotbollen alldeles oavsett vem det varit. Nanne (Bergstrand) var ju här så länge och hans fotboll blev vår identitet på planen.
Efter elva raka säsonger lämnade Bergstrand Kalmar FF och flyttade till Hammarby efter säsongen 2013. In kom Hasse Eklund, för att ersättas av Peter Swärdh, innan Nanne var tillbaka under ett år. Sedan följde en kort period, hösten 2018, med Henrik Rydström som tf huvudtränare för att följas av Magnus Pehrsson – och Nanne igen.
Fördes det ingen diskussion internt om att skapa den här röda tråden?
– Den uttalades hela tiden, men vad betyder den frågade jag. Varför är akademin viktig? Är den viktig för verkningsgraden på planen? Eller för att tillfredsställa sponsorerna?
Vad fick du för svar?
– Att den alltid varit viktig. Men om man samtidigt täpper till ett hål med sex sommarvärvningar, eller om man hämtar brassar och andra importer med tveksam kvalitet, då är det inte viktigt, då visar man något helt annat. Med tanke på att huvudtränaren ofta fått välja sin väg har det i sin tur inneburit kortsiktiga lösningar för att skaffa poäng. Men alla dessa lösningar har tärt på ekonomin och främst vår identitet på planen.
Hur frustrerad har du varit?
– Jättemycket förstås, men jag har varit lojal och rättat mig efter beslut som tagits, det gör man som anställd, även om man inte gör det utan motstånd. Så fungerar det.
Nu sitter jag på en annan position och min övertygelse är att det finns en väg ut där vi kan harmoniera akademin med a-trupp på ett bra sätt.
Försökte ni påverka?
– Ja.
Var fanns motståndet?
– Det fanns ingen sportslig struktur i föreningen att landa detta arbete i. Det har varit svårt att övertyga flera tränare om att vi borde gå en annan väg.
Tolkar jag dig rätt om jag säger att det inte funnits ork, kraft eller vilja från ansvariga att driva igenom den röda tråden tidigare?
– Så kan du tolka det.
Här kommer vi in på känsliga saker, säger Jens Nilsson. Vad är rätt sätt? Tar vi tillräckligt med poäng om vi gör så?
– Det finns ett kortsiktigt ansvar för Henrik och Jörgen att lösa, samtidigt måste vi höja blicken: Var är vi om tre år, om fem år och hur ska det se ut? Akademin kan bil väldigt dyr om vi inte använder den. Är den viktig så ska föreningen också agera som om den är viktig.
Processen är förankrad, det finns samsyn och i tisdags genomfördes det första analys- eller avstämningsmötet för säsongen. En ny mötesstruktur där alla runt fotbollen rapporterar.
– Jag är sammankallande för a-laget, Henke gör en kort utvärdering om starten och vad vi vill se i februari. Jörgen tar det övergripande, Rasmus det individuella, Thomas Johansson rehab, Agne Bergwall den fysiska delen plus att Peter Swärdh rapporterar om sitt arbete med scoutingen. Vad behöver ändras, hur ser dokumentation ut, etc? Det här har vi aldrig gjort tidigare. Här ska frågor få svar.
Är samsynen större nu?
– Min känsla är att vi har rätt man på rätt plats. Det finns nödvändig friktion, men inga motsättningar i arbetet. Vi har samsyn omkring vilken fotboll som ska spelas, vilket underlättar.
Att det är Henrik Rydström som fått uppdraget som huvudtränare är något som Jens Nilsson välkomnar. Paret har jobbat tätt tillsammans förut, vet varandras svagheter och styrkor, delar synen på mycket i den dagliga verksamheten, vad som behöver göras.
– Klart det underlättar att det blev Henke. Han är öppen för diskussion och står inte alltid på barrikaderna och talar i egen sak, haha. Det hade säkert fungerat hyggligt med en tränare utifrån igen. Nu blir allt enklare. Vi sparar tid. Henrik har utvecklats enormt av sitt uppdrag i Sirius. Han var bra när han lämnade oss men nu är han vassare.
Röda tråden på kort- och lång sikt – vad kan det ge?
– Vår 2020-fotboll håller inte i längden. Det är ingen kritik mot Nanne och jag hade själv gjort samma sak om det varit nödvändigt. Över tid blir det svårt att rekrytera spelare, utbildningen blir meningslös. Vi behöver en egen idé och inte bara leva på motståndarnas misstag.
Jens Nilsson beskriver förra säsongen som schizofren. På våren full fart framåt, energi, många mål och ett lag som ville diktera villkoren.
Vad hände sen?
– Skador, förluster och poängbehov gjorde att vi blev fega och satsade på det som kunde ge poäng kortsiktigt och uppfylla uppdraget med nytt kontrakt.
Ni trodde på något förra våren, ändå blev det fel. Tålamod och elitfotboll går inte särskilt ofta hand i hand. Hur ska ni bibehålla tron på det ni gör?
– Det går inte bara snudda vid något och sen lämna det. Det gäller att stå pall när det blåser. Det får knaka i fundamentet, men inte krackelera. Du måste våga göra något för att nå utveckling. Spelarna behöver känna att de är viktiga och bra när de har bollen. Det motsatta är inget du säljer in på sikt.
Jens Nilssons tro är stark.
– Ja, jag är övertygad. Det betyder inte att jag får rätt med en gång eller om ett år, men jag tror på vägen vi valt. Vi tog SM-guld med U19-laget 2019, spelade ut flera av våra toppklubbar; vi har vunnit mot internationellt motstånd. Det var frukten av ett långt och målmedvetet arbete på akademin. För mig betyder det något ideologiskt – det biter, det går att göra på det här sättet.

Annons