Peter Ahlén intervjuar Jörgen Petersson om truppbygget

19 januari, 2021 | Nyhet

Filip Sachpekidis och Douglas Bergkvist skrev på i fredags, precis innan säsongens första träning, vilket betyder att Kalmar FF-truppen i princip är spikad till 25 spelare.
Det betyder att Kalmar FF plockat in tre nya spelare, förlängt fem av 14 utgående kontrakt och minskat truppen med tio spelare plus tre utlånade spelare.
– Trupprensningen är nödvändig av flera skäl. Ett är att få ner antalet utländska spelare och med det kostnadsbilden.
Alexander Ahl Holmströms kontrakt har gått ut. Parterna är överens om att anfallaren behöver speltid. Om det blir övergång eller nytt kontrakt och utlåning är inte klart. Det kan också bli aktuellt att ta in en tredjemålvakt då Ole Söderberg lämnat för IFK Göteborg och U19-målvakten Pontus Zvar skrivit på för Mjällby.
Transferfönstret är öppet och det kan fortfarande bli aktuellt med försäljningar. Intresset för Nils Fröling är välkänt, men det finns inget konkret att ta ställning till menar Jörgen Petersson och medger att det även funnits frågor runt Piotr Johansson och Isak Magnusson, men stannat där.
Är det nödvändigt att sälja?
– Kommer det bud från en större liga med större pengar och det blir en slant även för oss är det väl jättebra. Jag hoppas alla spelare har större drömmar än att vara här. Då får vi nytta av deras utveckling så länge de är Kalmar FF-spelare. Den signalen är bara positiv.
Jörgen Petersson fick både oväntat och hastigt kliva in i sportchefsrollen efter kvalet mot Brage hösten 2019 och gör nu sitt tredje transferfönster, det fjärde om vi räknar extra veckan förra sommaren. Rollen är inte ny. Petersson har jobbat med uppgifterna i andra klubbar.
– Det här är första gången det varit möjligt att påverka gruppens utseende. När vi gick in i 2020 så fanns ett tydligt beslut: inga utgående kontrakt skulle förlängas. Det slutade ändå med att vi förlängde med Lucas Hägg Johansson och Emin Nouri. Det var som det var.
Jörgen Petersson klagar inte, konstaterar bara krasst:
– Städjobbet har varit otroligt jobbigt, ett enormt slit. Så fort vi rensat något dök det upp ett nytt problem, eller så räckte inte rensningarna till. När man sedan tvingas kapa i det som fungerar känns det inte så jävla bra.
När Magnus Pehrsson och Jesper Norberg fick ansvar för rekryteringen 2019 gick Kalmar FF från en försiktig hållning med korta kontrakt till det rakt motsatta. Facit för nyordningen kom tidigt. Spelare som Moestafa El Kabir (kort kontrakt), Maxwell, Rafinha och Chidi Nwakali underpresterade och blev en tung belastning, främst ekonomiskt.
Vad tänkte du när Pehrsson och Norberg började bygga lag?
– Inget specifikt där och då. Jag var inne i U19-bubblan och en bit ifrån alla detaljer, men jag ställde frågan till Thomas Andersson Borstam (sportchef 2019) om skälet. Han sa att man inte haft tillfälle att skriva längre kontrakt innan.
El Kabir, Nwakali och Rafinha är borta. Maxwell på lån i hemlandet Brasilien och målet är att han blir kvar där.
Stänger ni brassespåret nu?
– Stänger är fel ord. Det är ett land med extremt många bra spelare och det är möjligt vi gör fler lösningar, typ Ismael och Jaja. Tar hit dem på sex månader med möjlighet att bryta eller skriva kontrakt.
Scouting är en nyckelfråga för Petersson och det första han uppmärksammade styrelsen på i sin nya roll förra året. KFF har i dag flera prioriterade områden för snabb anpassning: Södra och västra Sverige, Finland, Danmark, Norge, storstadsområdena Stockholm och Malmö där det finns ett överflöd av spelare.
…och så tar ni Oliver Berg från Sundsvall?
– Haha, det finns ingen skarp geografisk begränsning. Dessutom har han en flickvän i Stockholm. Däremot plockar vi inte in spelare som bara pratar portugisiska, franska eller ryska, för att ta några exempel, i det här läget. Det betyder massor av extrajobb. Vi har inte organisation för det.
Utvärderingen efter 2020 visade detaljer att förbättra i den delen av verksamheten; som anställningen av Peter Swärdh som scout och Jens Nilssons förändrade roll. Jörgen Petersson menar att det var nödvändigt.
Blir det enklare nu när ni bestämt er för en röd tråd i hela föreningen?
– Enklare? Nä, fan det blir det aldrig, men chansningarna ska komma i yngre åldrar när investeringen är mindre kännbar. Vi har pratat väldigt mycket om att a-lagsverksamheten ska vara en spegling av akademin, inte tvärtom. Vi pratar också om hur vi ska göra, inte vad vi ska göra. Om vad kan alla snacka.
Swärdh och Nilsson får nyckelroller. Uppgiften är att säkerställa att föreningen står för den röda tråden, sättet att spela, inte tränare som kommer in under begränsad tid.
– En del tycker säkert det är en skitsak att justera Jens roll. För mig är det av oerhörd vikt att vi just säkerställer idé, metodik, arbetssätt. Jens ska få jobba med det som händer innanför linjerna och med det följer att Lucas Nilssons roll som akademichef blir viktigare.
Ett första steg i nyordningen ser vi i den trupp som formats, den som ska lyfta Kalmar FF från bottenregionen till en mer bekväm och lugn position i allsvenskan. Redan i somras med Nanne Bergstrand som huvudtränare började arbetet med att positionera spelarna mer tydligt utifrån ett 4-3-3 eller 4-2-3-1-system för bättre överblick och truppbygge 2021. Det arbetet har fortsatt med Henrik Rydström.
Har ni rätt balans nu?
– Hur vi än gör kommer det att vara väldigt svårt att ha 20 spelare som håller samma nivå. Målsättningen är att jämna ut nivån. Många unga spelare fick speltid förra säsongen och det kan förhoppningsvis påverka i rätt riktning i år.
Jörgen Petersson har varit med förr och vet att det även i fortsättningen kommer misstag i rekryteringen. För att minimera dem kommer han fram till två saker – noggrannhet och tilltro.
Noggrannhet kan till exempel innebära att i princip undvika sommarvärvningar. Historiskt har det varit en dålig lösning för Kalmar FF.
– Tilltro och respekt för varandras kunskap ger en bra miljö. Om det görs bra saker och vi är noga med analysen och överens, så kör. Skriv treårskontrakt, skapa inte oro med korta avtal och se till att det finns utvecklingsmöjligheter och en sund kravbild, på och utanför planen.
Nanne Bergstrand lämnade sitt uppdrag efter kvalmatcherna mot Jönköping Södra för att landa, fylla på energi för att eventuellt komma tillbaka i en rådgivande roll i organisationen runt laget.
– Vi som är engagerade i fotbollen har en rätt likartad syn på hur vi ska spela. Det kanske behövs en motvikt, någon med en annan infallsvinkel. Vi kanske missar något på vägen. Jag högaktar Nanne för att han lyckades hitta en balans i sig själv med tanke på den påfrestning det ändå var och att han aldrig gnällde över för dåliga resurser. Kalmar FF behöver alla goda krafter.

Kalmar FF:s truppbygge 2021

Spelare in: Oliver Berg, mf, Gif Sundsvall, Rasmus Sjöstedt, mf/b, Panetolikos, Noah Shamoun, mf/f, Assyriska IK.
Spelare ut: Viktor Elm, b, slutar, Ole Söderberg, mv, IFK Göteborg, Olle Lindqvist, b, Oskarshamns AIK, Gbenga Arokoyo, b, klubb ej klar, Adrian Edqvist, m, klubb ej klar, Maynor George, f, Midtjylland, lån avslutat, Geir André Herrem, f, klubb ej klar, Alexander Ahl Holmström, f, klubb ej klar, Jaja, m, klubb ej klar, Rafinha, m, klubb ej klar.
Utlånade spelare: Fidan Aliti, Maxwell, Anton Ekeroth, Malte Persson, Hampus Svensson.

Truppen

Målvakter: Lucas Hägg Johansson, Tobias Andersson.
Försvarsspelare: Piotr Johansson, Henrik Löfkvist, Douglas Bergkvist, Sebastian Ring, Emin Nouri, Johan Stenmark, York Rafael, Viktor Krüger, Elias Olsson.
Mittfältare/anfallare: Erik Israelsson, Romario, Rasmus Sjöstedt, Carl Gustafsson, Nils Fröling, Isak Magnusson, Isak Jansson, Filip Sachpekidis, Oliver Berg, Edvin Crona, Noah Shamoun, Johan Arvidsson, Victor Backman, Alex Mortensen.

Annons