Peter Ahlén intervjuar Sebastian Ring: ”Ibland brinner det till”

13 oktober, 2021 | Nyhet

Till Emin Nouris nivå är det fortfarande en bit.
Back-veteranen har på 78 minuters spel i årets allsvenska samlat fem gula kort och en avstängning. Det är svårslaget.
Men i antalet kort är redan Sebastian Ring förbi.
Den första avstängningen i omgång 15. Sedan tog det bara sex matcher innan nästa.
Nu är 26-åringen från Örebro tillbaka och redo för match igen – Mjällby borta.
Ämnet hänger över oss när vi sitter i biblioteket på Guldfågeln Arena, det som fått namn efter en av Kalmar FF:s största ledarprofiler, Ronny Nilsson. Det är återsamling efter en ledig helg.
– Förra gången vi var lediga fick vi tre dagar, den här gången bara två, så vi är lite missnöjda, haha. Vi fick en internmatch istället och det var väl bra för mig som vilade mot Sirius. Det var ändå skönt att tänka på lite annat, vara med familjen. Hemma har jag en liten knodd på snart två år och då händer det grejer. Det är full fart.
Elefanten i rummet – Sebastian Rings kortsamlande – finns kvar.
Så, det är där vi börjar.
Förra året två utvisningar efter gula kort och i år sex på 20 spelade matcher. Träffar man Sebastian Ring utanför planen är det svårt att göra den kopplingen.
– Jag är ju inte så het utanför, men på, då är det som om en knapp vrids på.
Har det alltid varit så?
– Ja, faktiskt, och märkligt nog mer ju äldre jag blivit. Jag brukar säga åt mig själv efter matcher när jag tagit en onödig varning att jag måste tänka på det, lugna ner mig, men det brinner till när man är inne i det. Det är situationer, händelser, tjafs, adrenalinet pumpar, du vet..svårt.
Det har blivit några onödiga, eller?
– Hälften, absolut. Tre eller fyra är för tjafs med domaren – och det är bara dåligt av mig. Som tur har vi en tränare (Henrik Rydström) som kunde snacka som spelare, så han känner igen sig, haha.
Under matchen mot Göteborg gled storebror Jonathan upp och placerade sin arm på dina axlar. Vad sa han?
– Han nöp mig i nacken och sa att inte ta något onödigt kort i det läget.
I förra veckans Studio Kalmar FF påstod han att han klarade sig bättre i det avseendet med tanke på sin rutin. Håller du med?
– Han har också het ibland. Kanske inte på samma sätt, men så har han väl räddats av kaptensbindeln några gånger…
Supportrarna hanterar, precis som Rydström, ett gäng kort över en säsong. När det kommer till Rings vågade passningsspel med hög (nåja) risk finns det delade meningar. Det är hjärtklappning på läktarna när marginalerna tar slut, som mot Varberg borta, men också en rejäl temperaturhöjare när han kliver på offensivt och öppnar ytor.
Har du alltid spelat så där?
– Det skulle jag säga, även i Örebro. Jag trivs med att styra nerifrån, hitta egna ytor, kunna röra sig hyfsat fritt, spela på ett tillslag, dra på sig spelare och öppna upp för andra. Nisse (Fröling) och jag har hittat ett bra samarbete där han kan ligga brett och utmana en mot en och jag kan kliva in mer centralt.
Även här är huvudtränaren välvilligt inställd. Så här sa han i en Studio KFF efter Göteborgs-matchen: ”Sebbe måste få vara den han är. Ja, han spelar med risk, och ja, ibland blir det fel. Samtidigt så öppnar det upp så mycket annat för oss i spelet. Det är livsbejakande. Vad blir han för spelare om jag ska på honom om det.”
Lillebror Ring har inga planer på att ändra sitt sätt att spela. Inte nu när han får spela den fotboll han gillar, när han får utnyttja sin spetskompetens i ett lag som vill ha boll och dominera matchbilden.
Han har förra säsongens statiska fotboll i lågt tempo i färskt minne.
– Det är ett helt annat rörelsemönster i år, och det gäller alla i laget, vilket gör det väldigt mycket lättare att hitta alternativ. Bolltempot var för lågt då. Nu öppnas det upp mycket mer och vi har en större flexibilitet.
Det ska förhoppningsvis också visa sig i tabellen när allsvenskan stänger den 4 december.
Spelarnas interna poängmålsättning är inte offentlig. Det vi vet är att det fortfarande fattas poäng. Om den landar rätt så kommer Sebastian Ring med stor sannolikhet få sin bästa placering under sina fem år som etablerad allsvensk spelare.
Åren i Örebro SK från 2013 till och med 2018 handlade om en och en halv säsong i Forward (utlånad) och ett år på bänken (2015). Som ordinarie landade närkingarna på platserna nio, elva och nio.
– ÖSK ville förlänga efter säsongen 2018, men det var definitivt inget jag märkte i deras kontraktsförslag.
Istället ett äventyr i England. League two-fotboll i på Blundell Park med Grimsby Town, gamle AFC Eskilstuna-tränaren Michael Jolly som chef och förre Kalmar FF-spelaren Ludvig Öhman som klubbkompis.
– Tyvärr kom jag dit med ett överansträngt knä och kunde inte göra mig själv rättvisa även om jag fick spela en hel del från start. Sedan tog de in en ny vänsterback under sommaren som de såg som uttalad etta och då började jag fundera på vad jag skulle göra istället.
Kalmar FF visade intresse redan på sensommaren 2019. Jesper Norberg var den förste att ta kontakt, men den som förmodligen hade bäst koll var Jörgen Petersson. Ring förklarar varför.
– Inför 2016 insåg jag att det inte skulle bli mycket allsvenskt spel och lyssnade om det fanns något intresse. Värnamo dök upp som ett alternativ. Jörgen var ju där då och brorsan hade spelat där innan han gick till Kalmar, så kontaktytan fanns.
Men det gick inte att lösa ekonomiskt. Ring hade ett år kvar på kontraktet.
Istället blev det Kalmar FF fyra år senare.
– Den hösten följde jag KFF intensivt och var rätt nervös när det blev kval. Allt löste sig bra till slut även om det var lite kaos i början med en son som föddes två månader för tidigt i samband med hemflytten.
Han fick Nanne Bergstrands förtroende och startade 26 av 30 matcher, visades ut två gånger, fixade två mål och gjorde avtryck.
När du skrev på inför 2020 utgår jag ifrån att lönen inte var av monsterkaraktär med tanke på föreningens ekonomi?
– Allt är relativt. Jämfört med Örebro var den helt okej, haha. Samtidigt satt jag inte i någon bra förhandlingssits. Vi ville hem till Sverige. Jag sökte glädjen i fotboll igen och en förening där jag var önskvärd. Lönen kom faktiskt i andra hand.
Ring har ett kontrakt som går ut efter säsongen – och sitsen är väl betydligt bättre den här gången.
Hur tänker du?
– Vi pratar, har en bra dialog. Familjen trivs jättebra i Kalmar, fotbollen är kanon, men just nu har jag fokus på resten av säsongen. Ett beslut får komma senare.
På tal om fokus. På söndag väntar Mjällby. Två av allsvenskans formstarkaste lag springer in i varandra på Strandvallen. KFF har fem raka utan förlust. Henrik Rydström var allsvenskans bästa tränare i september. Hans kollega på Listerlandet, Anders Torstensson, var märkligt nog inte nominerad trots sju raka matcher utan att släppa in mål och två raka segrar mot topp fyra-lagen Elfsborg och Malmö FF.
– Det ser ut att bli en häftig match. Två lag i form, ett stort bortafölje och lite derbykänsla. Det brukar bli hett mot Mjällby.
Vad hoppas du på?
– Att ledigheten kom olämpligt för dem, haha. Vi kan störa alla lag nu. Dominera. Det är en skön känsla. Den har jag inte känt ofta innan det här året.

FAKTA
Namn: Karl Sebastian Ring.
Född: 18 april 1995 i Örebro.
Familj: Sambo Amanda, en son Frank, snart två år (januari).
Moderförening: Adolfsbergs IK.
Övriga: Örebro SK 2013-2018, Forward 2013-2014 (lån), Grimsby Town (2019), Kalmar FF 2020-.
Position: Vänsterback wingback.
Allsvenska matcher/mål: 108/6.

Annons