Peter Ahlén möter nyförvärven – Jonathan Ring: ”Vinnarskallen”

26 mars, 2021 | Nyhet

Listan kan göras lång: Bosse Nilmert, Brasse-Lasse Johansson, Måns Söderqvist, Roland Sandberg, Svante Samuelsson, Cesar Santin, Stefan Larsson, bröderna Elm, Erik Israelsson, Rasmus Sjöstedt, Håkan Arvidsson och Tobias Carlsson är några ur högen av spelare som lämnat Kalmar FF för att återvända och göra en andra sejour.
I det sammanhanget sticker Jonathan Ring ut. Nu är han här igen. För tredje gången. Jens Nilsson finns med i samma klubb, några andra namn dyker inte upp, bara Nanne Bergstrand som stämplat in fyra gånger som tränare plus en som spelare.
Han är tillbaka av helt andra skäl än att bättra på just den statistiken och möjligtvis klassas som unik i nån sorts mening.
Ring representerade Kalmar FF 2013-2016 och gjorde en halv säsong 2017 (100 matcher, tolv mål) innan han försvann till Djurgården där han blev svensk- och cupmästare. Under åren blev KFF som bästa fyra (2013) och sexa (2016), annars förankrat på nedre halvan och tabellpositionerna: 11, 13, 12.
Ur ett kollektivt perspektiv lyfter han fram 2013:
– Vi spelade en jäkligt snabb fotboll med Ismael och Melker Hallberg på mitten. Ett roligt år och så en period 2016 när Rasmus Elm, Ismael och Romario dominerade matchbilder fullständigt. Vi kunde spela ut alla lag och det är nog bästa gänget när jag tänker efter.
På ett personligt plan sticker halvåret 2017 ut.
– Jag var spelsugen efter tiden i Turkiet, plus att jag kom tillbaka med lite mer erfarenhet och vågade ta för mig på ett annat sätt. Jag hade ett tydligt fokus att göra poäng, hjälpa laget och vinna matcher och var jämnare i prestationen.
Nu kommer du kanske till föreningens tuffaste utmaning på många år efter två raka kval. Annat läge, eller hur?
– Det är faktiskt en viktig anledning till varför jag kom tillbaka. Jag har haft fina år här, trivts bra och Kalmar FF är i mina ögon inget bottenlag. Jag vill vara med och lyfta föreningen igen.
Ring den äldre reducerar lillebror Sebastian inverkan bakom valet av KFF en del, mer att det handlat om Henrik Rydströms fotbollsfilosofi och sportchefen Jörgen Peterssons närvaro och i det sammanhanget avslöjas en hemlighet.
– Under hösten 2017 körde jag mycket extraträning med Jörgen. Två-tre pass i veckan: avslut, korta förflyttningar, teknik. Det har väl aldrig tidigare kommit fram, men som jag haft väldigt stor nytta av. Framför allt i Djurgården. Det är kanske något vi får plocka upp igen, haha.
Det har funnits mängder av ledartyper, erfarna spelare tidigare, nu är du en av de mest rutinerade och framgångsrika spelarna i den här truppen. Vad vill du bidra med, och då menar jag inte enbart dina egenskaper som spelare?
– Försöka hjälpa de yngre, pusha i träning och match, visa mod, det som Henke pratar mycket om. Det är inte så farligt att misslyckas. Försök göra exakt samma saker som kommer naturligt i träning även i matcher. Detaljer jag vill trycka på.
Jonathan Ring menar att det mentala är minst lika viktigt och i det sammanhanget inte lyssna för mycket på människor utanför fotbollen, som gärna lyfter det negativa, letar fel.
– Det är bara att släppa sånt, gå vidare. Jag har gjort den resan och talar av egen erfarenhet.
Hur nära var det att du valde ett annat alternativ än Kalmar FF?
Här tvekar Ring, drar på svaret, sen säger han:
– Det var väl nära med nån klubb, men det som fanns utomlands var inte tillräckligt ekonomiskt attraktivt för att det skulle vara intressant. Det fanns också flera allsvenska alternativ, högre upp i hierarkin mot bättre betalning men jag kände att jag ville hit och hjälpa till. Jag är inte här för att avsluta karriären och går det bra i Kalmar kan det bli en ny vända utomlands. Sverige? Nej.
Du hade möjlighet att förlänga med Djurgården. Men att stanna och vara med om den ombyggnad och föryngring, få en viktig roll i det som sker, för att gå mot ett nytt guld var inte tillräckligt lockande?
– Nej, vad ska jag säga. Jag trivdes väldigt bra i Djurgården och Stockholm, gillar verkligen Bosse Andersson som jag kom nära, men det fanns bakomliggande orsaker som jag inte vill gå in på nu. Vi får se. Jag kanske går ut senare med varför det inte blev någon förlängning. Först vill jag prestera här.
Att spela i Sverige och i allsvenskan, är i jämförelse med en cynisk proffsvärld en relativt trygg plats att vara på. Känner du dig tillräckligt mentalt stark för att utsätta dig för samma sak som i Turkiet igen?
– Det är väl det som hållit mig tillbaka lite. Självklart lockar det, samtidigt finns en liten rädsla i bakhuvudet. Det krävs större pengar för att ta steget igen. Samtidigt har jag vuxit som människa och vet att jag skulle klara det bättre idag.
Han pratar om en mental resa som fick en kick i rätt riktning under halvåret i Kalmar 2017, det som gav honom mod att ta för sig i Djurgården, våga visa att han skulle vara med på planen, inte be om ursäkt eller acceptera passningar i knähöjd som var vanligt i Genclerbirligi. Allt det där som han vill ta med sig in i ett KFF som behöver hitta sätt att vinna fotbollsmatcher.
Alla pratar om att resultaten under en försäsong är av sekundär betydelse. Men ni har bara vunnit en match, den där du med ett rasande vackert mål besegrade Brage med 1-0. På vilket sätt påverkar resultatraden: en vinst, en oavgjord och fem förluster?
– Vi måste trycka in mer vinnarmentalitet, inte acceptera att förlora allt för lätt, även om prestationen också är viktig på försäsongen. I slutändan kommer fotboll alltid handla om att vinna. Vi hade agerat annorlunda mot Mjällby om det varit seriematch, inte bara fokuserat på vårt eget, men det svider att släppa in så billiga mål.
Det är lätt att prata om tålamod innan säsongen och innan matcherna börjar. Elitfotboll är en extremt resultatbaserad verksamhet. Pratar ni mycket om tålamod i gruppen?
– Ja, Henke är mycket inne på det och visar att det går åt rätt håll, att det blir lite bättre för varje vecka, både i träning och match. Så här långt har vi lagt mycket tid på speluppbyggnad som fungerar rätt bra. Nu ska vi jobba med det offensiva, sätta upp rätt spelare i bra positioner.
Ni tvingas till personal- och positionsförändringar i varje match, det saknas sex till åtta spelare vid varje enskilt tillfälle. Hur mycket påverkar bristen på kontinuitet?
– Mycket. Det blir svårt att sätta ett lag, bygga relationer. Oliver (Berg) kommer säkert starta väldigt många matcher och honom har jag knappt spelat med. Klart det påverkar. Vi måste nästan ha alla tillgängliga för att vara slagkraftiga. Har vi det är startelvan bra. Då kan vi matcha många lag. Förhoppningsvis är väl nästan alla på gång till seriestart, kanske minus Erik (Israelsson) och Isak (Jansson). Vi får förmodligen bara en träningsvecka tillsammans. Det gör ändå skillnad.
KFF har släppt in sex väldigt billiga baklängesmål mot Djurgården och Mjällby situationer som bygger på egna misstag och samarbetsproblem.
Ska det kopplas till frågan innan?
– Det är väl en blandning av brist på kontinuitet och elementära fel. Helt klart måste vi bli mycket bättre på att försvara vårt mål, Henke tjatar om det hela tiden. Det hjälper inte om vi har ett stort bollinnehav, ger bort en möjlighet och så blir det mål. Det måste bort.
Vad blir viktigast att jobba med fram till den allsvenska premiären?
– Relationer och samarbeten när fler spelare kommer tillbaka, bygga offensiv genom att flytta boll snabbare och se till att skydda vårt mål.
Under sina tidigare sejourer i Kalmar dominerades trupperna av seniorer. I år ser det annorlunda ut. 13 av 25 spelare är 23 år eller yngre, de flesta födda på 2000-talet.
Vilka unga spelare tycker du tar steg?
– Calle Gustafsson är alltid bra på träning. Nu börjar han visa det på match också. Han tar större ansvar, spelar mer moget och har skalat bort misstag. Han kan bli riktigt bra. Även om inte ”Fille” (Filip Sachpekidis) inte är ung längre (fyller 24 i juli) så har han också börjat få ut mer i matcherna. Som central mittfältare får han mer boll och kan utnyttja sin snabbhet och ta sig förbi spelare.
27, 45 och 63. Minuterna blir fler för varje match. Är du mogen för 90 mot Halmstad BK?
– Tveksamt. Det fattas fortfarande lite. Jag låg mycket på röd zon mot Mjällby, men återhämtningen är bra. Säg så här, 75 mot Halmstad och 90 i premiären.
Vilka delar i ditt spel behöver trimmas ytterligare?
– Jag har haft mycket boll, men nu är det dags att nöta avslut, vara mer ego så jag kan avgöra mot Östersund, haha.
Jonathan Ring är inte i Kalmar bara för att erbjuda erfarenhet, vissa specifika kompetenser. Det finns också krav på att bidra med poäng i ett lag som haft problem både framåt och bakåt i flera säsonger.
Är det kravfyllt eller en skön utmaning?
– Jag kommer att göra poäng, det kan jag lova.

Annons