Peter Ahlén möter nyförvärven – Lukas Rhöse: ”Kalmarkillen”

23 februari, 2021 | Nyhet

Två år i rad fick han plats i ”Morgondagens stjärnor”, ett kombinationslag med division 1:s största talanger.
Nu är han i Kalmar FF för att bli allsvensk i sitt favoritlag.
– När det blev aktuellt med KFF så blev det huvudspåret. Jag ville hit. Det var inte så mycket att fundera på, säger Lukas Rhöse.
Intresset för backtalangen var stort. Uppgifter om Degerfors, Norrby och IFK Norrköping cirkulerade i lokalpressen hemma i Värmland. Lukas Rhöse är lite mer hemlighetsfull, säger att det är både rätt och fel när just de klubbarna förs på tal.
Kärleken till Kalmar FF är livslång. Inte så konstigt med tanke på att Lukas Rhöse är född på länssjukhuset i Kalmar. Mamma Ulrika är född och uppväxt här, kvar finns mormor och morfar, moster och kusiner.
– Jag har inte bott här, men varit här och hälsat på under hela min uppväxt, känner till stan hyfsat, mest Bergaviksområdet och de centrala delarna. Nu bor jag i en lägenhet i närheten av Margaretaplan och det ser också väldigt bra ut med närheten till Stensö och Kalmarsundsparken.
Efter några veckor börjar han finna sig tillrätta. Tv och tillfälligt bredband är på plats. Nästa viktiga pryl på inköpslistan: soffa.
Hemlängtan?
– Jo, lite i början. Det är ändå speciellt att flytta hemifrån första gången och långt till Karlstad. Därför känns det väldigt bra att ha släkt här.
Kopplingen till Kalmar var okänd för föreningen när de fick tips om den talangfulle värmlänningen förra sommaren. En scoutingrapport upprättades och under hösten intensifierades det arbetet.
– Jag hade honom faktiskt på en individuell träning (bollpass) i Växjö i januari 2020. Ett gäng spelare, bland andra Rhöse, David Seger (Örebro), Pontus Almqvist (då i Norrköping) och Isak Jansson var där för fystester på High Performance Center, HPC, och jag noterade att Lukas var bra på att ta in information, säger KFF:s sportchef Jörgen Petersson.
Även Peter Swärdh, scoutingansvarig, hade redan då uppmärksammats på hans namn, bland andra division 1-talanger. Så han fanns på radarn när tipset kom.
Allt sammantaget blev det väldigt mycket lättare när det visade sig att York Rafael ville flytta på sig. York var tänkt som ”tvåa” bakom Sebastian Ring inför 2021. Istället för att börja på ruta ett kunde föreningen göra klart allt på tre-fyra dagar tack vare att förarbetet redan var gjort.
Petersson och Swärdh har som många andra noterat den förändrade åldersprofilen på spelarna i division 1. I dag finns många talanger med hög ambitionsnivå, beredda att offra rätt mycket för att få chansen i allsvenskan.
– Drivkraften är stor och jag tror många tittar på Varberg som plockat många från både division 1 och 2, säger Peter Swärdh.
Det är också något som Lukas Rhöse noterat.
– Om den vägen är öppen kan man jobba på i lugn och ro, slippa stress. Så har jag tänkt. Försöka vara här och nu och bara tänka på att göra allt så bra som möjligt.
Samtidigt är 20-åringen medveten om att han tagit två rejäla kliv i den svenska fotbollshierarkin. Tempo och fysik är på en helt annan nivå. Allt annat vore märkligt konstaterar han och ler.
– Fysiken känns okej, tempot i alla aktioner tar lite längre tid att få till, även om det känns bättre redan nu. Jag är två veckor efter i den kollektiva träningen, försäkringen, började gälla först den 1 februari.
Spelsättet påminner om det i Karlstad, teori kopplat till praktik, är också något som Lukas Rhöse fick jobba med i sin förra förening.
– Ibland är det mycket att ta in här. Hoppas något fastnar, haha. Det märks väl en del på planen. Vissa delar har vi löst bra, sen gör motståndarna drag som vi inte riktigt var med på. Jag tänker på omställningarna då vi blivit sårbara. Det är saker vi kommer att sortera bort.
Efter två säsonger som helt ordinarie i division 1 blir uppgiften i Kalmar FF betydligt tuffare. Inställningen är densamma som i Karlstad. Inga personliga målsättningar i tid är uppsatta, bara fullt fokus på det som ska göras. Är prestationen tillräckligt bra brukar belöningen komma.
Sebastian Ring är uttalad etta som vänsterback. Lukas Rhöse ser inte sig själv som en tydlig utmanare om positionen.
– Alla konkurrerar och vi var faktiskt på planen samtidigt när vi gick över till 3-4-3 mot Landskrona.
Rhöse ler.
– Sitter jag på bänken kommer jag att titta noga på Sebastian och försöka lära mig så mycket som möjligt. Han har varit med ett tag, vet hur man positionerar sig, både offensivt och defensivt.
Själv har han, oberoende av att ha spelat i tre- eller fyrbackslinje, varit offensivt präglad. Henrik Rydströms filosofi tilltalar. Av enkla skäl.
– Alla fotbollsspelare gillar att ha boll och dominera matcher. Att parkera bussen är inte så attraktivt.
Får du bra hjälp med att komma in i allt?
– Absolut. Nu har det varit mycket generellt i början. Alla ska vara med på tåget. Det blir väl mer specifikt efter hand. Jag har pratat lite med Rasmus (Elm) och han säger att jag ska tigga boll, visa mod och våga misslyckas. Det känns bra.
– Jag måste slipa på allt, främst det defensiva. Du har inte råd att ge bort något på den här nivån. Du blir straffad direkt. Noggrannhet är nog ett nyckelord.
Jag träffade Lukas Rhöse när han var i Kalmar för att skriva på. Han satt på kansliet. Vi pratade en stund och han berättade om sin bakgrund. Han sa: ”Här är jag född, här har jag varit varje sommar, sett Kalmar spela, varit på fotbollsläger; hemma har jag matchtröjor, KFF är mitt favoritlag och nu sitter jag på Guldfågeln Arena. Märkligt.”

FAKTA
Född: 7 augusti 2000.
Familj: Mamma Ulrika, pappa Tomas och Tilde, syster.
Position: Vänsterback eller wingback.
Klubbar i karriären: Carlstad United – 2019, utlånad till FBK Karlstad (division två) fyra matcher 2018, IF Karlstad 2020 (nytt namn efter sammanslagning mellan United och Karlstad BK), Kalmar FF 2021-.

Annons