Intervjutiden var bokad till 14.00. Drygt två timmar senare kommer Noah Shamoun till mötet. Det har varit en lång dag, säger han och trycker i sig ett äpple.
Det visade sig att tränaren Henrik Rydström planerat in ett dubbelpass som han glömt att informera den väntande skribenten om.
Samling 09.00, löptester i Kifab Arena en timme senare, lunch, teoripass och sedan ett fotbollspass på Gasten.
Så ser det nya livet ut för en nybliven 18-åring.
– En helt ny värld. Det är skillnad på division ett och allsvenskan. Att flytta hemifrån är också ett steg i livet. Tufft, men det är ju det här jag kämpat för.
Med tanke på åldern, Noah Shamoun fyllde 18 i början på december, så har det gått fort. Debut i division ett som 16-åring med Assyriska Turabdin i Jönköping. Två år senare tillhör han en allsvensk trupp.
Under samtalet så ter sig inte den snabba utvecklingen speciellt märklig. Det har funnits en målmedvetenhet ända sedan han började spela, eller leka fotboll, som fyraåring i den lilla kvartersklubben Jönköpings BK.
Steg har tagits under åren. IFK Öxnehaga, föreningen som fanns i området där han växte upp blev det naturliga valet några år senare och det som står som moderklubb i cv:et.
– Det har bara varit fotboll, aldrig ishockey eller innebandy. Rätt skönt, för jag har aldrig behövt välja sport, säger han och ler.
Han kanske egentligen inte hade något val.
Fotboll är djupt förankrad i släkten Shamoun. Pappa Roberto, eller Rubel som används i dagligt tal, har varit med på hela resan. Stöttande, närvarande och den som drivit på i lagom takt. Farbror Dikram Shamoun och Rubels bästa vän, Walid Elkari, har funnits med som stöd och inspiratörer enligt Noah.
– Alla har spelat fotboll, Dikram och Walid, eller Walle som han kallas, på lite högre nivå. Det är klart att jag lyssnar. Mest på pappa, förstås. Han har guidat mig hela vägen, kommit med goda råd. Han är nummet ett. Men jag har också fått mycket hjälp av mina agenter, Dikram och Walle och familjen. Alla är med och stöttar på olika sätt.
Bråkar ni aldrig du och pappa?
– Han har ju inte alltid rätt, haha. Ibland ifrågasätter jag saker, du vet en typisk pappa och son-relation. Men. Han brukar ha rätt för det mesta.
När Noah Shamoun fyllt elva tog han steget över till Husqvarna FF, elitlag som spelat i superettan och division ett. Där tog han steg och hoppades och trodde att han skulle få möjlighet att träna med a-laget och känna på nivån. Så blev det inte.
Istället kom Assyriska in i bilden.
Pappa Rubel, sportchef i Assyriska, frågade sin son om han kunde tänka sig att fylla ut i en internmatch tidigt i januari 2019. Det gick bra. Tränaren Andreas Tegström såg potentialen.
– Pappa valde att kliva åt sidan och inte blanda sig i, orolig för hur det skulle uppfattas.
Noah Shamoun tvekade aldrig. Det här var hans lag, här fanns rötterna.
Pappa Rubel var med och startade om verksamheten i Assyriska 2009 sedan den legat i träda under några år. Han var med hela vägen från division sex till division ett, en rekordsnabb resa på tio år.
Familjen Shamoun är assyrer. Pappa Rubel är född i Turkiet, flyttade till Sverige med familjen som tvååring. Mamma Ellen är uppväxt i Tyskland och var 18 år gammal när hon hamnade i Jönköping. Familj bildades i Öxnehaga, ett miljonprogram som byggdes upp under 1970-talet. Stadsdelen ligger på en höjd sydväst om Huskvarna centrum.
– Här har jag bott hela mitt liv. Alla känner alla, det är mysigt och det enda vi gjorde som barn var att lira boll. En bra plats att växa upp på.
När beslutet var fattat och steget till Assyriska var genomfört så har Noah Shamouns utveckling gått rasande fort.
Inte så att han varit osynlig för fotbollsvärlden innan steget från Vapenvallen till Rosenlunds IP.
Två vändor i zweite Bundesligalaget Greuther Fürth och en runda till Italien och Parma innan kontraktet med Assyriska blev klart. Allt innan Noah Shamoun fyllt 17 år.
– I Tyskland fick jag prova på att bo själv i ett par månader. Det var nyttigt. Italien var fantastiskt. Fotbollen, miljön, vädret, allt. Då var det nära att jag flyttade.
Ett familjeråd senare så låg ändå framtiden i Sverige.
– Vi insåg att det var bättre att utvecklas i den svenska seniorfotbollen och ta steget därifrån.
I januari 2020 var det AC Milan som bjöd ner den talangfulle mittfältaren. Kontakt etablerades, men det blev inget den gången heller.
På kort sikt har det betalat sig.
Tiden i Assyriska har varit avgörande för att Noah Shamoun befinner sig i Kalmar.
Anledningen stavas Andreas Tegström, Assyriskas tränare, han som såg potentialen i den där internmatchen.
– Jag vet inte hur jag ska kunna tacka honom.
Vad gjorde han?
– Han gav mig självförtroende, på och utanför planen, han visade mig vägar för att bli en bättre fotbollsspelare och han förklarade det på ett tydligt sätt. Andreas var alltid ärlig. Gjorde jag en dålig träningsvecka var det bänken, en bra vecka då startade jag. Svårare än så var det inte.
Noah förstod vad som krävdes, insåg snabbt att han själv var den i första hand som kunde påverka sin egen utveckling.
Tegström fortsatte guida.
Rent praktiskt – vad kunde det innebära?
– Han talade om vad som krävs av mig när jag har boll och när jag inte har boll, hur jag ska positionera mig. Han var tydlig med det till alla spelare, men vi pratade väldigt mycket och jag ville höra mer för Andreas hade själv spelat på en hög nivå, framför allt i Norge.
2019, först som inhoppare, sedan som ordinarie de sista sju-åtta matcherna på en vänsterkant på mittfältet. Året efter var Noah Shamoun helt ordinarie, nu som offensiv mittfältare eller ”tia”. Fem mål och åtta assist räknades in på kontot.
Starten beskriver han som lite vinglig: lite slarv, några missade målchanser. Leveransen kom under de 12-13 sista matcherna vilket märkligt nog har en Kalmar FF-koppling i en nordirländsk mittfältare – Daryl Smylie.
– Daryl var skadad under halva serien och när han kom in och spelade lite bakom mig så exploderade mitt spel. Han har hjälpt till, förklarat och jag var alltid så imponerad av hur lugn han var med bollen och den arbetsinsats som alltid levererades.
Snackade du med honom om Kalmar FF?
– Absolut. Han berättade lite om föreningen, sa att den var bra och att jag skulle ta chansen.
Det detaljen kanske ska adderas till det jobb KFF lagt ner sedan sommaren 2020, då den första kontakten etablerades, för att få en underskrift.
– Jörgen Petersson och Jens Nilsson hälsade på. Vi satt ner, käkade mat, pratade. Jag fick en bild av föreningen, hur de tänkte, vad de såg i mig och de fick lära känna mig lite som person.
Dialogen mellan KFF och Shamouns agenter löpte på under hösten. Efter seriens slut blev det mer konkret och bitarna föll på plats efter ett besök i Kalmar. Då hade flera klubbar, både i Sverige och utomlands sorterats bort av en anledning – Kalmar FF visade på allvar att de ville skriva kontrakt.
– Jag vill fortsätta utvecklas och allsvenskan är ett perfekt steg för mig. Skulle jag få speltid, förtroende av Henrik Rydström, så kan det leda till något större i framtiden. Nu är det fokus på Kalmar. Här ska jag försöka bli den bästa versionen av mig själv.
Det finns ingen uttalad karriärplan. Drömmen är Italien eller Spanien. Kraven han har på sig själv är höga. Tillåta sig vara nöjd? Möjligtvis några timmar efter seger och en god insats. Sedan är blicken lyft mot nästa nivå.
Noah Shamoun har en ödmjuk kaxighet som är behaglig. Tron på den egna förmågan är hög. Samtidigt är han mycket medveten om vad som krävs.
– Ska jag nån gång kunna leva drömmen så måste jag klara det här steget.
Det första tar han i morgon, lördag, när svenska mästarna Malmö FF kommer till Gasten för säsongens första träningsmatch.
– Noah kommer att spela och det blir en tuff start, såklart, men han har grymt intressanta egenskaper, framför allt på små ytor och hur han opererar mellan motståndarens mittfält och backlinje. Nu ska vi också se till att det blir en bra slutprodukt, säger tränaren Henrik Rydström.
FAKTA
Namn: Noah Shamoun
Född: 8 december 2002.
Familj: Mamma, pappa, lillebror, lillasyster.
Från: Jönköping.
Position: Offensiv mittfältare eller forward.
Klubbar i karriären: Jönköpings BK, IFK Öxnehaga, Husqvarna FF, Assyriska Turabdin, Kalmar FF.
…andra kopplingar mellan Kalmar FF och Jönköping
Mattias Johansson
Hämtades in till KFF:s spetsgrupp 2008 från Jönköpingslaget Hallby. Debuterade redan 2009 som 17-åring. Blev helt ordinarie säsongen 2011 och i januari 2012 skrev han på för AZ Alkmaar. Lämnade för Panathinaikos 2017 och spelar nu för turkiska Genclerbirligi.
Kristoffer Fagercrantz
Efter en säsong i Jönköping Södra värvade KFF in mittfältaren till premiäråret på GFA 2011. Kontraktet skrevs på fyra år. Blev historisk genom att bli förste KFF-spelare att göra mål på Guldfågeln Arena då han kvitterade Joona Toivios ledningsmål för Djurgården i hemmapremiären. Gjorde bra ifrån sig år ett, men hade större problem 2012. Lånades ut till Halmstad BK som köpte loss honom inför 2013. Avslutade karriären efter säsongen 2016, bara 30 år gammal.
Markus Thorbjörnsson
Kom till KFF 2009. Fick en tuff start, lånades ut till J Södra 2010 bara för att komma tillbaka 2011. Skrev ett fyraårskontrakt. In och ut ur laget under den turbulenta säsongen 2012, för att vara given 2013. Lånades ut till Dalkurd 2018, som blev en permanent övergång 2019. Är i dag assisterande tränare till David Elm i IFK Berga.
Daryl Smylie
Värvades till KFF efter guldåret 2008. Nordirländaren hade svårt att övertyga Nanne Bergstrand och lånades ut till J Södra redan på sommaren 2009. Även 2010 och 2011 gick han på lån innan övergången blev permanent inför säsongen 2012. Blev under åren på Stadsparksvallen en bärande spelare och gjorde 214 matcher, 60 mål. Spelar nu division 1-fotboll i Assyriska Turabdin.
Christer Persson
Ölänningen gjorde totalt 195 matcher i KFF. Var med och tog upp föreningen till allsvenskan vid tre tillfällen, 1998, 2001 och 2003. Flyttade till Norge där han representerade Tönsberg och Pors Grenland. Hamnade i J Södra där hans samlade ihop 148 matcher. Assisterade Jimmy Thelin i J Södra. Nu har paret återförenats i Elfsborg.
Joakim Karlsson
Gjorde två allsvenska matcher för Kalmar FF 2010. Fick inget nytt kontrakt efter den säsongen och försvann till Kristianstad. Snappades upp av J Södra där han blev allsvensk på nytt. Gjorde 176 matcher, två mål. 32-åringen spelar nu i Örgryte IS.
Johan Bertilsson
Kom från Degerfors 2010. Utlånad till J Södra 2012 (kom på sommaren), spelade 13 matcher, lånades ut till Degerfors 2013. Flyttade till Zaglebie Lubin, Polen, nu i Degerfors som är tillbaka i allsvenskan.
Giles Stille
Engelsman som spelat i högsta ligan för Brighton. Började sin tränarkarriär i Sverige i IK Tord 1995. På hans cv finns också två vändor som assisterande tränare i Kalmar FF 2003-2005 och 2009-2012. Han har även varit verksam i Öster, Jönköping Södra och Husqvarna FF. Den här säsongen är han huvudansvarig i Assyriska Turabdin, Noah Shamouns förra klubb.
Anton Maikkula och Tobias Andersson
Ingen av dem har representerat en Jönköping-förening. Maikkula från Aneby och Andersson från Forsheda är dock representanter från Jönköpings län. Maikkula lämnade Kalmar FF efter säsongen 2018. Har även spelat för Värnamo, Norrby och Utsikten. Tillhör nu IFK Berga. Andersson, reservmålvakt i dagens KFF, har även spel för Värnamo, Gnosjö, Ljungby och Öster på sitt cv.