Petter Wastå

24 mars, 2010 |

Vi fortsätter presentationen av truppen under jubileumsåret och nu har turen kommit till Petter Wastå

Du är nu näst äldst i truppen bara Tobias Carlsson slår dig och det är ju vanligt att lite äldre och rutinerade spelare brukar vara förebilder för yngre nya spelare. En som tar om hand och blir en ledare i gruppen. Är detta en rätt beskrivning som du delar?
– Ja det gör jag definitivt. Det handlar oftast inte så mycket om att ta hand om spelare, utan snarare att man mer är förebilder med kroppsspråk och sitt beteende.

Vi fortsätter presentationen av truppen under jubileumsåret och nu har turen kommit till Petter Wastå

Du är nu näst äldst i truppen bara Tobias Carlsson slår dig och det är ju vanligt att lite äldre och rutinerade spelare brukar vara förebilder för yngre nya spelare. En som tar om hand och blir en ledare i gruppen. Är detta en rätt beskrivning som du delar?
– Ja det gör jag definitivt. Det handlar oftast inte så mycket om att ta hand om spelare, utan snarare att man mer är förebilder med kroppsspråk och sitt beteende.

Både under och efter säsongen behöver lagdelar förstärkas när man märker att de inte räcker till eller att spelare lämnar laget för andra klubbar. Då tittar man på spelare som kan gå direkt in i laget och höja kvalitén. Sedan du blev ordinarie har ingen ifrågasatt din roll som etta och det är ganska många år nu. Detta måste väl kännas som ett otroligt erkännande.
– Jag tror att det finns flera som har ifrågasatt min roll som förstemålvakt och det tycker jag inte är konstigt. Med alla de människor som är intresserade av Kalmar FF så finns det väldigt mycket åsikter, idéer eller allmänt tyckande och att alla skulle se mig som en självklar förstemålvakt tror jag inte.

Vad anser du är svårast att vara som målvakt. Att hålla reda på dina egna spelare eller dina motståndare?  Ta rätt beslut i svåra situationer? Vilka bitar i spelet rankar du som svårast?
– Det är alltid svårare att ha koll på motståndarna än sina försvarsspelare.
Det är svårt att vara 100 % -igt fokuserad i en hel match om man inte är så delaktigt i spelet.
Lag som är fysiskt starka i det offensiva straffområdet, där de har spelare som offrar sig mycket, i kombination med att de spelar mycket hårda bollar in i straffområdet. Det uppstår mycket lätt situationer och det krävs inte mycket för att det ska bli en målchans av något som man tycker att vi borde ha kontroll på.

Under dina år i A-truppen har du spelat med väldigt många. Vem rankar du som den allra bästa?
– Det finns många bra spelare som jag har haft förmånen att få spela tillsammans med. Jag skulle vilja nämna följande spelare:
Viktor Elms höstsäsong under guldåret var kanske det bästa som någon spelare har presterat någonsin i Kalmar FF och skulle jag tvingas att välja endast en spelare så faller mitt val på honom.
Dennis Nilsson, som alltid höll en hög nivå.
Patrik ”Bagarn” Rosengren hade några fantastiska år här i Kalmar. De första åren var han outstanding, med en nästan blygsam ödmjukhet.
Fabio Augusto var inte bara en fantastisk fotbollsspelare. Han hade också en utstrålning och kaxighet som var en mycket viktig egenskap för vårt lag när han kom.
Dedes sinne för målgörande var unikt.
Ari är nog den spelare som har haft störst förändring under sin tid i Kalmar FF. När han kom så funderade jag mer än en gång över vad det var för en seriefigur som hade kommit. Sen vet alla hur bra han blev…
Lasse Johanssons och Håkan Lindqvists vänsterfötter har legat bakom otroligt många mål för Kalmar FF.
Cesar Santin måste självklart vara med på en sån här lista. Han var väldigt viktig för vårt lag på slutet.
Rasmus Elm måste vara den spelare som har haft högst potential av alla som har spelat i Kalmar FF.
Henrik Rydströms kroppsspråk och pådrivande engagemang har betytt och betyder oerhört mycket för dagens Kalmar FF.
Tobias Carlssons killerinstinkt vid fasta situationer gör honom unik och även han förtjänar en plats på den här listan.

Nästa fråga är lika given. Vilken spelare saknar du mest som du spelat med och som antingen lagt av eller bytt klubb och det kan ju både gälla fotbollsmässigt eller socialt?
– Rent fotbollsmässigt säger jag ”Bagarn”, Viktor Elm och Ari.
Socialt är svaret mer självklart, då jag har kamperat ihop med min parhäst, Lasse Johansson, i 10 år och nu har han slutat. Det blev väldigt påtagligt under träningslägret. Det är inte alls samma sak utan Lasse.

Någon aning om hur många år du har kvar på kontraktet det har jag inte. Om 2010 är ditt sista är du inte sugen om en förlängning om att få spela minst ett år till och få vara med om att uppleva den nya arenan i minst en säsong?
– Mitt kontrakt går ut efter den här säsongen. Självklart är spel på den nya arenan något att se fram mot, men det finns viktigare saker som avgör hur min framtida fotbollskarriär ska se ut. Det viktigaste för mig är att jag känner glädje i det jag håller på med och sen måste det finnas drivkraft och meningsfullhet i det man håller på med.

Vilka är dina största intressen vid sidan av fotbollen?
– Jag har ett annat jobb också, där jag har ett engagemang på 65-70% av en heltid. Jag är timanställd divisionschef för Läckeby Service, som är en av fyra divisioner inom Läckeby Water AB.
Sen vet jag inte om man kan säga att familjen är ett intresse, men det är den som, med glädje och saknad, slukar större delen av min fritid.
Övriga intressen är tennis, frisbeegolf, fiske, svampplockning, bowling och sen skulle jag vilja ta upp mitt golf- och innebandyspelande någon gång i framtiden också.

Nanne Bergstrand, Svante Samuelsson, Kjell Nyberg, Dennis Nilsson. Bara några före detta spelare som idag har viktiga poster i Kalmar FF. Är det något som du också söker efter det att du lagt av? Att få fortsätta vara en del av föreningen?
– Jag har tänkt tanken att ha en funktion inom Kalmar FF i framtiden, men det är inget som jag har satt upp som något mål. Jag återkopplar dock till ett tidigare svar där jag påtalade vikten av att en anställning för mig måste ha en drivkraft och meningsfullhet.

Vem rankar du som världens bäste målvakt genom tiderna?
– Peter Schmeichel.

Till sist mina fyra snabba.

Lotta Bromè måndag till torsdag eller Annika Lantz på fredagar?
– Om jag måste välja så säger jag Annika Lantz, men detta är verkligen inget som upptar någon större del av min tid.

Långt bak eller långt fram i bussen vid bortaresor?
– Längst bak. Det har alltid varit så. I vår nya buss, som vi har haft sedan SM-guldet, har tyvärr en toalett längst bak till höger, vilket innebär att jag inte längre har fem säten själv.

Kort eller kontant vid betalning?
– Kort. Jag har sällan några kontanter på mig.

Ja eller Nej vid en folkomröstning som gäller införandet av Euron?
– Det var Ja vid senaste folkomröstningen och det skulle bli ett Ja idag också.

Ett stort tack säger vi till Petter Wastå för intressanta svar.

Tidigare intervjuer av vår 100-års trupp:
Daryl Smylie
Abiola Dauda
Marcus Lindberg

Annons