”Ricardo – en riktig shoot stopper”
Ahlén sätter betyg på lagdelarna – del 1

2 mars, 2023 | Nyhet

Texten är skriven av Peter Ahlén. Under året kommer han följa Kalmar FF i Allsvenskan på nära håll och dela med sig av sina texter här på kalmarff.se. Notera att texten är en personlig betraktelse och åsikterna som uttrycks är hans egna.

Frågeställningar inför 2022: Vad betyder det att sex av spelarna som tillhörde kärnan av de 13-14 som användes frekvent under 2021 försvann? Kommer föreningen att ha samma träff på nyförvärven som året innan?
Jorå, det gick rätt hyggligt.
Ett år senare vet vi att Ricardo Friedrich, Axel Lindahl, David Olafsson, Nahom Netabay, Simon Skrabb och Johan Karlsson klarade den uppgiften mer än väl.
Henrik Rydströms bygge gick dessutom från plats sex till plats fyra och var väldigt nära att nypa en Europaplats redan i november.
Om vi fortsätter att hålla oss kvar till gruppen av spelare som går under samlingsnamnet ”betrodda” eller ”frekvent använda” så stannar det vid två namn som lämnat inför 2023: Oliver Berg och Sebastian Nanasi, tre om vi ska vara generösa med Filip Sachpekidis, trots att han bara startade sex av totalt 18 matcher, och det ska vi verkligen vara med tanke på hans historia i föreningen.
Tunga namn, men den största förändringen har skett utanför de 18 som bytte om till matchställ i 30 omgångar.
Henrik Rydström valde bort KFF för mesta mästarna Malmö FF.
Ersättaren Henrik Jensen rekryterades från Midtjylland där han var assisterande till Albert Capellas Herms.
Sju veckor in på den nya säsongen med cirka fem veckor kvar till allsvensk premiär så har vi fått se ett delvis nytt Kalmar FF med Jensen-influenser som intensitet, en större variation, lite annorlunda positionering i en 4-3-3-uppställning där en traditionell nummer nio är den kanske största skillnaden.
Truppen är i stort sett spikad. Om ambitionen 20 utespelare, tre målvakter ska uppfyllas finns en plats kvar.
Här kommer en genomgång av varje lagdel och ett betyg. Förra årets betyg hittar ni inom parentes.
Men så här långt. Håll till godo.

MÅLVAKTER
Betyg: 4+ (3+)
In: -.
Ut: -.
Övriga: Ricardo Friedrich, Jakob Kindberg, Casper Andersson.
Kommentar: Kalmar FF valde att byta ut hela sin målvaktsbesättning inför 2022. Det hör verkligen inte till vanligheterna. En uppgift som Degerfors får hantera i år.
Det går inte att klaga på utfallet.
Henrik Rydström var tydlig med vad han krävde av sina målvakter, framför allt med tanke på filosofi och hur det påverkar målvaktsspelet: en större delaktighet, målvakter som blir den där extra utespelaren som är nödvändig i dagens fotboll. Både defensivt offensivt.
Ricardo Friedrich cv stack ut. Något liknande hade föreningen aldrig rekryterat. Med drygt 120 matcher i RoPs, Bodø/Glimt och Ankaragücü, alla lag i respektive lands toppliga. Den nordiska erfarenheten fanns där, även dokumenterade ledaregenskaper, och det var rimligt att tro på ett ganska hyggligt utfall.
Kalmar FF landade en proaktiv, spektakulär målvakt, med ett cv han kunde leva upp till, men framför allt så rekryterade man en shoot stopper, det som är det basala i just den yrkeskåren.
Visst, Ricardo Friedrich hade stor hjälp av ett bättre och starkare defensivt kollektiv, och hade vid tillfällen också goda vänner i stolpe och ribba, precis det där som en duktig målvakt ska ha: tur är något man förtjänar.
Isolerat är brassen en solklar femma, bäst i allsvenskan 2022 i tuff konkurrens med Jacob Widell Zetterström (Djurgården) och Werner Hahn (IFK Göteborg). Auran, hans oortodoxa stil bidrog säkert en del till utnämningen, men med det sagt: 14 hållna nollor vägde förmodligen rätt tungt i den samlade bedömningen.
Friedrich fyllde 30 i lördags och blev ja-må-han-leva-besjungen under träningen på Gasten. Han är ambitiös med sin egen karriär och helt klar på att föreningen behöver ta risker för att ta sig till nästa nivå. Ricardo kommer att driva på, nu som kapten i Henrik Jensens lagbygge om han blir kvar. Bodø/Glimt är intresserat, Jörgen Petersson har förklarat inställningen och läget med Friedrich och bollen ligger hos norrmännen. En viss oro innebär det där trots allt.
Varför inte en femma på helheten?
Det blir tyvärr lite motsägelsefullt i den snäva målvakts-numerären. Ingen sitter och önskar frånvaro på en tydlig etta bara för att kunna göra en helhetsbedömning, men läget blir skarpt först när målvakt ”nummer två eller tre” får spela ett flertal matcher.
Jakob Kindberg har spelat totalt 212 minuter tävlingsmatcher i KFF. 32 minuter inhopp mot Elfsborg (höll nollan), 90 minuter mot IFK Värnamo (ett insläppt mål) och 90 minuter i cupen mot Tvååker (ny nolla). Även om den sympatiske närkingen är obesegrad och visat att han duger på nivån är underlaget lite för tunt för att med säkerhet höja betyget till en totalfemma.
Unge Casper Andersson, Rödeby-produkten, som fyller 18 år i slutet på juni, fortsätter att utvecklas i en inspirerande träningsmiljö. Tolv matcher på bänken allsvenskan i Kindbergs och Friedrichs frånvaro under 2022 är värdefull erfarenhet.

BETYGSSKALA
1: Håller inte
2: Godkänt, inte mer
3: Bra allsvensk nivå
4: Garanterad övre-halvan-leverans
5: Allsvensk toppklass

Del 2 – försvarsspelare

Annons