Rödgrön röra mot Häcken på Fredriksskans

9 september, 2022 | Nyhet

”Högsta fart direkt från avspark” var tränaren István Wampetits order när Kalmar FF sprang ut för att möta BK Häcken i den avgörande matchen om en plats i allsvenskan 1953.

75 sekunder senare stod det 2–0 till KFF.

Kalmar FF:s nummer 7 Bengt Rosenlund gör första målet i den osannolika pangpangmatchen mot Häcken som förde KFF tillbaka till allsvenskan 1953. Övriga Kalmarspelare är, närmast målet, Bertil Rylander (nr 8) och Olle Lind (nr 9). KFF spelade denna dag i grönvita tröjor och rödrandiga strumpor. Färgexplosionen på den gröna mattan fullbordades av gästernas gulsvarta matchdräkter.
Foto ur Gunnar Svenssons samling

Det var stenhårt i toppen av Division II Sydvästra inför sista omgången spelåret 1952/53. Kalmar FF låg bäst till eftersom man ledde serien med en poäng. Men om man inte lyckades vinna över Hisingslaget kunde det lika gärna bli Höganäs eller Örgryte som spelade allsvenskt nästa säsong. Ja, även motståndarna Häcken hade chansen, men då krävdes att man slog KFF med två mål samtidigt som övriga topplag förlorade sina matcher.

Hemmaspelarna följde alltså sin tränares förmaning. Efter en halv minut skaffade man sig en hörna som Ingemar ”Pinnen” Högberg la till Olle Lind. Han i sin tur fick fram bollen till Bengt Rosenlund som från nära håll kunde smälla in 1–0.

”Pinnen” var rejält på hugget och snodde åt sig bollen direkt efter avspark, svepte förbi två man och sköt från 20 meter ett lågt skott som smet in nära Stig Wennerlöfs ena stolpe. Men 2–0-målet betydde inte att det var klippt för Häcken. Sju minuter senare hade göteborgarnas vänsterinner Lennart Martinsson reducerat efter stolpretur.

Häckens 2–1-reducering i matchen 1953 kom sedan centern Roland Hermansson träffat stolpen. Lennart Martinsson tog hand om returen och KFF-målvakten Torild Jonsson var chanslös.

Lagen fortsatte rada upp den ena chansen efter den andra i ett mördande tempo. Allra närmast nätkänning var Häckens Martinsson, som slog en frispark klockrent i ribban efter en halvtimme, och KFF:s Rosenlund, vars skott just före halvtidssignalen räddades på mållinjen av en Häckenback.

”Nu måste ni göra ett mål de första tio minuterna så är segern säkrad”, sa Wampetits till sina spelare i pausen.

Han blev mer än bönhörd. Tio minuter in i andra halvlek ledde KFF med 4–1 efter två lika snabba som smarta mål av Olle Lind. Men inget av lagen slog av på takten för det. Martinsson reducerade omgående till 4–2 varpå det dröjde till den 65:e minuten innan Rylander ohotad kunde slå in 5–2 på en generös passning från Olle Lind, som lika gärna kunde tryckt in bollen själv.

Först då bedarrade intensiteten i matchen en smula för att på nytt ta fart mot slutet. Med åtta minuter kvar gjorde Häckens center Roland Hermansson 5–3. Minuten senare hade Bertil Rylander ett kanonskott som studsade rakt ner från krysset och skyfflades undan av en Häckenförsvarare i sista momangen. Avslutningsvis fick ”Pinnen” Högberg ett mål bortdömt för offside.

KFF:s allsvenska återkomst var ett faktum och den grönvita lyckan var total på Fredriksskans.

Grönvita??!

Ja, hela våren hade det gått trögt hemma men desto bättre på bortaplan när man spelat i sitt reservställ.

Därför bestämde man sig för att spela den avgörande matchen i grönvit dräkt. Skrock eller inte – tricket fungerade ju.

Strumporna var dock de gamla vanliga rödvita.

Kalmar FF, seriesegrare i Division II Sydvästra säsongen 1952/53, fotograferade efter den avgörande matchen mot BK Häcken. Stående från vänster: KFF:s ordförande Gustaf Andersson, tränaren István Wampetits, Lennart Johansson (som efter karriären bytte efternamn till Engström), Bertil ”Jeppe” Olsson, Kalle Herrlin, Torild Jonsson, Bertil Wennerström, Börje Togner, lagledaren Lennart Almén och fotbollssektionens ordförande Sture Arvidsson. Knästående från vänster: Bengt Rosenlund, Bertil Rylander, Olle Lind, Georg ”Girre” Ericsson och Ingemar ”Pinnen” Högberg.
Bilden hämtad ur boken ”Svensk fotboll – en översikt över säsongen 1952–53”