Roskvist: ”Min styrka är att göra mål”

6 oktober, 2011 |

Hallå där, Fredrick Roskvist, som kan  titulera sig skytteligavinnare i Juniorallsvenskan

För andra året i rad kan en Kalmar FF-spelare titulera sig skytteligavinnare i Juniorallsvenskan Elit Södra. 2010 stod Christopher Christensson för 16 fullträffar och när årets seriespel avslutades i förra veckan stod det klart att Fredrick Roskvist lagt beslag på titeln.

Hallå där, Fredrick Roskvist, som kan  titulera sig skytteligavinnare i Juniorallsvenskan

För andra året i rad kan en Kalmar FF-spelare titulera sig skytteligavinnare i Juniorallsvenskan Elit Södra. 2010 stod Christopher Christensson för 16 fullträffar och när årets seriespel avslutades i förra veckan stod det klart att Fredrick Roskvist lagt beslag på titeln.

18-årige Fredrick Roskvist går in på sin andra säsong i Kalmar FF och tillhör till vardags tipselittruppen under ledning av tränaren Jens Nilsson. Roskvist är fotbollsuppfostrad i Rödeby AIF och flyttade till Kalmar för två år sedan för att gå på fotbollsgymnasiet. Den 183 cm långe och 72 kilo tunge anfallaren hade ett tungt första år i den rödvita tröjan men till den här säsongen har målskyttet verkligen lossnat – framförallt i seriespelet i Juniorallsvenskan Elit Södra. På 22 matcher har han pangat in 18 mål och med det en stor bidragande orsak till att Kalmar FF tog sig vidare till JSM-slutspelet som inleds på lördag.

Hemsidan fick en pratstund med Fredrick Roskvist innan det var dags att gå ut till ännu en träning på Gasten. Vi var helt enkelt nyfikna på hur han ser på säsongen som varit, hur tankarna går inför stundande JSM-slutspel och inte minst vad som krävs för att bli en riktigt bra anfallsspelare.

Vad gick du in med för tankar inför den här säsongen?
– Självklart att jag skulle få mer speltid än förra året, våga spela mitt egna spel och ta mina avslut som jag är bra på. Även våga ta mer egna initiativ och gå mycket i djupled.

Det stannade till sist på 18 fullträffar på 22 matcher. Två tredjedelar av målen kom innan serien vände. Finns det någon förklaring på varför det gick tyngre efter sommaruppehållet?
– Jag tror mycket berodde på att jag trivdes bra ihop med Christopher Christensson och vi hittade varandra på ett bra sätt. När han valde att lämna under sommaren så var det först lite svårt att vänja sig vid det. Det tog ett par matcher men sen började jag hitta målet igen.

Du är en av många spelare i tipselittruppen som också dubblerar med spel i U21-laget.
– Jag tror det har blivit tre matcher från start och jag har fortfarande inte lyckas göra mål i U21. Jag har skapat mycket chanser men inte riktigt haft turen på min sida. Förhoppningsvis lossnar det även i U21-laget så småningom för jag gillar att spela mycket och ser alltid fram emot att spela matcher.

På lördag inleds JSM-slutspelet och ni lottades mot Helsingborgs IF i åttondelsfinal. Ett möte som kommer att spelas på Gasten med avspark klockan 15:15. Hur går dina tankar inför slutspelet?
– Personligen tror jag vi kan gå långt om vi spelar som vi kan göra och som vi visat nu under hösten. Det gäller bara att gå ut och spela vårt egna spel och inte titta så mycket på motståndet. Jag har inte så stor koll på Helsingborg men jag vet att de har många bra spelare födda 1992 i a-laget. Jag tror dock inte de är med i den här matchen. Men Helsingborg vann sin division 1-serie, så det är ett bra lag och det blir säkert en tuff match.

Tränar du något på egen hand?
– Vi har träning i stort sett alla dagar i veckan och är lediga på helgen om det inte är match. Om det finns ledig tid på helgen så blir det att spela lite fotboll på skoj med kompisarna. Träning på egen hand blir mest under ett längre uppehåll för att hålla igång kroppen.

Du är en utpräglad anfallsspelare. Hur tänker du när¨du får ett läge att göra mål?
– Jag försöker faktiskt inte tänka så mycket. Det gäller att se på målvakten vart han och om han eventuellt lämnar en lucka. Sedan är det bara att trycka dit bollen. Svårare än så behöver det inte vara.

Hur mycket gör du för att psyka den som markerar dig?
– Jag försöker faktiskt att undvika att bli psykad själv. Mycket av försvararens uppgift är att dra i tröjan och det är oftast mycket hårda tag i straffområdet. Men jag försöker att göra lika mycket tillbaka och kanske ge tillbaka en knuff för att vinna lite tid. Men psyka något verbalt har aldrig varit min grej.

Skulle du kunna tänka dig att prova andra positioner?
– Jag kan spela ytternmittfältare eller ytterforward också. Då får man mer tid på sig och kan komma i fart vilket jag också gillar. Men helst ser jag mig som en anfallsspelare eftersom jag är duktig på att göra mål. När jag spelade i min gamla klubb körde jag mycket 20-30 meters löpningar. Nu jobbar jag mer på att ta emot bollen, göra kortare instick som jag har blivit mycket bättre på sedan jag kom till Kalmar FF.

Vilka är dina spetskompetenser?
– Min allra största styrka är att jag gör mål. Jag kan nästan hitta målet från vilken position som helst. Jag är relativt snabb, men framförallt en bra avslutare.

Svagheter?
– Huvudspelet går alltid att förbättra. Eftersom jag är ganska lång och har bra spänst så måste jag bli bättre på huvudet. Sedan behöver jag bli bättre på att vara mer delaktig i uppspelsfasen.

Precis. Nuförtiden förväntar man sig att anfallarna även ska delta i speluppbyggnaden.
– Klart att man vill känna bollen och vara delaktig i spelet. Min styrka är att göra mål och jag kan vara helt osynlig i en match för att sedan göra det avgörande målet.  

Tvivlar du någonsin på att dina beslut är rätt?
– Nej, inte under en match. Det blir i så fall efter när man analyserar sin prestation. Då kan det hända att man går runt och funderar på om det var fel alternativ att spela ut bollen på kanten istället för att avsluta själv. Under matchen fokuserar jag bara på nästa händelse.

Så det händer att du ligger och grubblar på kvällen efter match?
– Ja, det händer. Har man ett missat ett friläge och matchen slutat 1-1 så är det klart att situationen hänger sig kvar ett tag.

Pratar du med dina motståndare under en match?
– Nej, jag försöker att fokusera på mig själv och mitt spel.

Avslutningsvis. Vad har du framtida mål med fotbollen?
– Jag trivs väldigt bra i Kalmar FF och vill nå så långt som möjligt. Jens har lärt mig mycket inom fotbollen och Fredrik (Carlén) har förbättrat min styrka. Jag vill självklart komma långt med fotbollen men jag satsar även mycket på skolan så det går lite hand i hand. Just nu går det bra både med fotbollen och skolan, så man får se vem som drar det längsta strået i framtiden.

Annons